Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Contact
info@yourmoby.nl
Als je beschikt over een hybride of elektrisch voertuig dan is een eigen laadpaal, wanneer je beschikt over een eigen oprit, een must. Het grootste voordeel van een laadpaal aan huis is dat je ‘s nachts, terwijl je zelf slaapt, de auto op kan laden tegen een daltarief. Indien je zelf handig bent met techniek, kan je er voor kiezen om de laadpaal zelf te installeren. Lees in dit artikel de belangrijkste tips voor het installeren van je eigen laadpaal.
Voor het installeren van een laadpaal is het belangrijk om te weten of je beschikt over 1-fasestroom of driefasenstroom. Bij een 1-faseaansluiting is er één aansluiting in je meterkast van 230 volt aangesloten op het netwerk. Bij een 3-faseaansluiting gebeurt dit middels drie fasedraden van elk 230 volt, waardoor er een hoger vermogen ontstaat. Om te ontdekken waar je woning over beschikt, kan je het beste je meterkast checken. De driefasenstroom is krachtiger, waardoor je voertuig sneller opgeladen zal zijn. Daarnaast is de verwachting dat in de toekomst de 1-fasestroom zal verdwijnen. Als je toch in je meterkast bent, kijk dan meteen of er voldoende ruimte is voor extra aansluitingen. In de meeste gevallen is dit namelijk nodig bij het installeren van je laadpaal aan huis.
Er zijn bepaalde regels opgesteld voor het plaatsen van een laadpaal bij je koopwoning of huurwoning. Als particulier mag je zonder restricties een laadpaal op je eigen terrein plaatsen. In dit artikel gaan we er vanuit dat dit je situatie is. Let wel op: de kabel voor het opladen van je voertuig mag niet over een trottoir lopen tijdens het laden. Is dit wel het geval, dan dien je dit aan te geven bij de gemeente. Kies daarnaast een locatie vanwaar de kabel van de laadpaal eenvoudig de meterkast kan bereiken. Houd hierbij in gedachten dat de kabel ongeveer op anderhalve meter hoogte moet komen.
Als je nog geen laadpaal hebt gekozen, bepaal dan eerst of je gaat voor een laadpaal of een wallbox. Het verschil tussen beide is dat een laadpaal – zoals het woord al zegt – op een paal staat. De wallbox daarentegen is aan de muur bevestigd – it’s all in the name. De keuze voor het type laadpaal bepaalt namelijk ook hoe deze geïnstalleerd moet worden.
Er zijn veel verschillende aanbieders voor laadpalen, waarvan Alfen er één is. Deze aanbieder verkoopt 4 verschillende oplaadpalen: de Eve Single S-Line en de Eve Single Pro-Line voor particulieren. Voor de zakelijke gebruiker is er de Eve Double Pro-Line en de Twin. Alle laadstations zijn zo ontworpen dat ze zowel onderhoudsarm als betrouwbaar zijn.
Als je de stappen 1 tot en met 3 hebt doorlopen, ben je goed voorbereid en is het tijd om de laadpaal te installeren. Je begint met het plaatsen van de laadpaal of wallbox om vervolgens de kabel te installeren. Ook zal je in de meterkast een extra groep moeten aanmaken voor het aansluiten van je laadpaal. Let op: omdat je werkt met 3 keer 230 volt, is het belangrijk dat je weet wat je doet. Heb je er geen verstand van of twijfel je of de installatie je gaat lukken? Vraag dan een professional.
Wij adviseren eigenlijk in elk geval om de laadpaal te laten installeren door een installateur die beschikt over het juiste gereedschap en diploma’s. Het zelf installeren van een laadpaal als je niet weet wat je doet, kan zorgen voor riskante situaties. Als je kiest voor een expert voorkom je deze gevaarlijke situaties. Bovendien ontvang je – bij de meeste aanbieders – garantie inclusief uitleg over specifieke eigenschappen van de laadpaal.
Met een zakelijke of particuliere laadpaal van Alfen ontvang je complete service binnen Europa. Sinds de oprichting in 1937 wist Alfen uit te groeien tot een internationaal bedrijf dat actief is met verschillende energie-oplossingen, waaronder de laadpalen.
Wil je meer weten over Alfen?