Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Hoe milieuvriendelijk je elektrische fiets is, hangt af van accu en merk

Het hart van de elektrische fiets – de accu – moet worden opgeladen. Bij het opladen wordt er CO2 uitgestoten. Hoe meer CO2 er wordt uitgestoten, hoe meer de broeikasgassen de warmte van de aarde vasthouden. Nu al leidt dit tot gevolgen als het smelten van ijs op de noord- en zuidpool. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het nodig dat de wereldwijde CO2-uitstoot uiterlijk in 2050 drastisch is verlaagd.

Een voordeel van een elektrische fiets is natuurlijk dat het geen CO2 uit stoot per gereden kilometer. Of de elektrische fiets inderdaad zo groen is als dat het doet klinken, hangt af van de accu en het merk dat je kiest. In deze blog lees je hier meer over.

Deze ontwikkelingen zorgen voor een duurzamere accu

De accu’s van elektrische fietsen gingen niet vaak langer mee dan 3 á 5 jaar. Dankzij de nieuwe accu’s is soms een dubbele levensduur mogelijk. Natuurlijk hangt dit af van het aantal kilometers wat je rijdt en de mate van onderhoud. Door bijvoorbeeld het voorkomen van diepteontlading en het bewaren van je accu op kamertemperatuur, verleng je de levensduur. De vrieskou gedurende de wintermaanden heeft geen goede invloed op je accu.

Is je accu kapot? Dan kun je ervoor kiezen om je accu te laten reviseren. Dit betekent dat de behuizing en elektronica wordt hergebruikt. Niet alleen draagt dit bij aan een lagere milieu-impact, ook wordt je portemonnee hier blij van. Reviseren scheelt namelijk meer dan de helft in vergelijking met een nieuwe accu.

Kiezen van de capaciteit van je accu

Bij het kiezen van een passende accu voor je e-bike, is de capaciteit een belangrijke overweging. Met een grotere accu houd je voldoende restcapaciteit over. Daarnaast is opladen minder vaak nodig. Wel zijn fietsen met een dergelijke accu vaak duurder en zijn er meer grondstoffen nodig voor de productie.

Daartegenover bevat een kleinere accu minder batterijcellen. Minder batterijcellen betekent minder grondstoffen en CO2-uitstoot bij de productie en vervoer hiervan. Wel moet je een kleinere accu vaker opladen dan een grotere accu.

Fietsmerk invloed op levensduur

Gemiddeld wordt een elektrische fiets vervangen na 5,5 jaar, zo blijkt uit het merkenonderzoek voor e-bikes van de Consumentenbond. Bij het fietsenmerk Stella zie je dat de elektrische fiets ruim 4 jaar meegaat. Dit is bij Giant bijna 7 jaar. Goed om te weten is dat de e-bikes in dit onderzoek niet werden weggedaan omdat deze kapot waren. Er blijft dan ook een flinke restwaarde over. In de meeste gevallen was er behoefte aan een nieuwere fiets of een ander type motor.

Kortom, de accu en het fietsenmerk van je elektrische fiets zijn van invloed op de mate van duurzaamheid. Tegenwoordig is het mogelijk om je accu te laten reviseren, wat zorgt voor minder CO2-uitstoot. Of je kiest voor een grote of juist kleinere accu is afhankelijk van je wensen en behoeften. Beide hebben plus- en minpunten. Tot slot, het fietsenmerk. Per fietsenmerk is de levensduur verschillend. Ook hoe vaak je wisselt van e-bike is van invloed op jouw milieu-impact.