Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Hoe overleeft je elektrische fiets de vrieskou?

De accu van je e-bike kan niet goed tegen extreme temperaturen. Zo houden elektrische fietsen ook niet van de vrieskou. Door de kou kan het zo zijn dat de batterij van je elektrische fiets sneller leegraakt. Het gevolg hiervan is dat je actieradius daalt. Het is gebleken dat een accu je in de vrieskou tot wel 40 procent minder ver brengt, dan bij normale temperaturen. Om dit te voorkomen, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. In deze blog lees je welke dit zijn.

Opruimen belangrijke onderdelen

Maak je geen gebruik van je elektrische fiets gedurende de wintermaanden? Berg dan je elektrische fiets, oplader en je accu op in een droge ruimte waar het minimaal 10 graden en maximaal 20 graden is. Voor de meeste elektrische fietsen is het ook mogelijk om de accu af te koppelen. Zo zorg je dat je accu en elektrische fiets in goede staat blijven.

Voorkom diepteontlading

Een belangrijke tip voor als je jouw e-bike niet of weinig gebruikt in de wintermaanden? Zorg dat je de accu minimaal één keer in de 3 à 4 maanden oplaadt. Hiermee voorkom je diepteontlading. Bij diepteontlading zit er geen enkele spanning meer in je accu. Eenmaal diepteontlading bereikt, dan kun je je accu niet meer opladen en niet meer laten repareren. Controleer dus regelmatig de resterende batterijcapaciteit en houd een lading van 60% aan.

Thermische beschermhoes plaatsen

Gebruik je in de winter wel je elektrische fiets? Schaf dan een thermische beschermhoes voor je accu aan. Zo is het belangrijkste onderdeel van je elektrische fiets beschermd tegen kou, vorst en andere winterse omstandigheden.

Bevroren fietsslot ontdooien

Zit er water in je fietsslot en gaat het vriezen? Dan kan het zo zijn dat je fietsslot openen niet meer mogelijk is omdat je fietsslot bevroren is. Geen paniek! Dit is eenvoudig op te lossen. De snelste manier om dit te doen is door gebruik te maken van speciale ontdooispray. Spuit deze spray op je fietsslot, bij voorkeur in de opening van je slotcilinder. Dit is de plek waar je jouw fietssleutel insteekt.

Een andere – en goedkopere oplossing – is gebruik maken van warm water. Giet warm water over je slot heen. Let hierbij wel op dat je handen niet verbranden door het warme water. Of leg het slotmechanisme in een kom met heet water. Weet wel: eenmaal je slot nat gemaakt, zal deze snel weer bevriezen. Gebruik deze tip dus alleen in nood.