Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Werkelijke actieradius EV ligt hoger dan fabriek aangeeft

De angst om je plek van bestemming niet te bereiken blijft een knelpunt bij de transitie naar elektrisch rijden. Hierbij is de grootste uitdaging om zoveel mogelijk kilometers af te leggen op een volgeladen accu. Zeker als je veel hogere snelheden rijdt, neemt het rijbereik rap af. Door een elektrisch voertuig te kiezen met een ruime actieradius zorg je ervoor dat je range anxiety zo beperkt mogelijk blijft. Eén van deze modellen is de Lucid Air. Gebleken is dat – ondanks dat de fabriek al een ruim rijbereik aangeeft – dit model in werkelijkheid een nóg grotere afstand af kan leggen. Lees in dit artikel meer.

Zo bepaalt de fabriek de actieradius

Voor het bepalen van het rijbereik van jouw elektrische voertuig wordt de WLTP-testprocedure gebruikt. Deze methode is gemaakt om een realistische inschatting te kunnen doen dan bij de eerdere NEDC-test. Er wordt namelijk rekening gehouden met onder andere de startsnelheid, remmen, rijden op de snelweg en door de stad. Door deze factoren mee te nemen in de schatting kan er een veel nauwkeurige uitkomst worden weergegeven. Vaak is het zo dat het rijbereik lager uitvalt. Dit heeft te maken met onder andere je rijstijl, de buitentemperatuur, onderhoud van de banden, gemiddelde snelheid en laadtoestand van de accu.

Wil je eenvoudig de actieradius van je EV vergroten?

Meer over Lucid Air

Degenen die Lucid Air nog niet kennen: je kunt dit model vergelijken met het welbekende Tesla Model S. Het verschil is dat de Lucid Air nóg wat de focus legt op luxe en het fraaie design. Wist je dat de Lucid één van de weinige elektrische voertuigen is die beschikt over de lichtradar-technologie, afgekort LiDAR? Ook het rijbereik is een belangrijke onderscheiding van Tesla. De grote afstand die kan worden afgelegd op één acculading is vooral te danken aan de efficiency van de aandrijflijn en aerodynamica. Ook het fraaie accupakket speelt een grote rol.

Indrukwekkend rijbereik

Behoud je de kleine 19-inch wielen? Dan kan je rekenen op een actieradius van 824 kilometer. Dit is het rijbereik volgens de fabriek. Kies je voor een stoerdere uitstraling met grotere wielen? Dan valt het aantal kilometers lager uit. Tijdens een test van Out of Spec Reviews werd de Lucid Air met de kleine 19-inch wielen getest. De auto werd op een snelheid van 112 kilometer per uur ingesteld. Vervolgens werd er gekeken hoe lang het mogelijk is om door te rijden.

Conclusie van de test: het is mogelijk om met een volgeladen accu 824,81 kilometer af te leggen, zonder tussentijds op te hoeven laden. Ter vergelijking, het bereik van een gemiddelde elektrische auto is ongeveer 425 en van een middenklasser zo’n 320 kilometer. Kleine auto’s hebben over het algemeen de laagste actieradius met 230 kilometer. Wil je meer weten over het rijbereik van een elektrisch voertuig? Op deze pagina lees je alles wat je hierover moet weten.