Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Zo maak je jouw e-bike klaar voor het voorjaar

De zon laat zich de afgelopen tijd steeds vaker zien. Volgens de klimatologische indeling van de seizoenen is het vanaf 20 maart officieel voorjaar. De natuur komt weer tot leven en de dagen worden steeds langer. Ideaal om er nóg meer op uit te gaan met je elektrische fiets. Je e-bike kan wel een voorjaarscheck gebruiken.

Goed je e-bike onderhouden zorgt ervoor dat deze langer meegaat. Hoe je je elektrische fiets klaar maakt voor het voorjaar? Je leest het in dit artikel.

#1 E-bike schoonmaken

Roest en slijtage zijn niet goed voor je elektrische fiets. Dit kun je voorkomen door na gebruik je e-bike schoon te maken. Hoe je dit het beste kunt doen? Spuit je fiets af met een tuinslang zodat het grove vuil eraf druipt. Let op: gebruik hiervoor nooit een hogedrukspuit. De hogedrukspuit kan belangrijke onderdelen beschadigen.

Na het afspuiten kun je met een spons of vochtige doek je fiets verder schoonmaken. Neem de spatborden, het frame, stuur, velgen, spaken, verlichting en de randen van je band goed mee. Vervolgens droog je de fiets af met een handdoek of een zeem.

#2 Bandenspanning en profiel controleren

De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat je voldoende grip hebt in de bochten en comfortabel van A naar B kunt. Om te checken hoe het zit met je bandenspanning kun je het beste een fietspomp gebruiken inclusief een meter. Vaak kun je aan de zijkant van je banden aflezen wat de juiste druk is. De meeste banden hebben een druk nodig van minimaal vier bar. Achterbanden hebben één bar meer dan de voorbanden.

Het kan ook zo zijn dat er scheurtjes komen in je band. Dit komt meestal door uitdroging. Controleer regelmatig of het profiel nog voldoende is. Zo voorkom je een klapband.

#3 Checken van de ketting

Tegenwoordig zie je veel kettingkasten met een zogenaamd luikje om de staat te kunnen controleren, zonder zelf vieze handen te krijgen. Wanneer de ketting er droog en roestig uitziet, weet je dat het tijd is voor onderhoud. Met wat speciale kettingolie kun je de ketting weer soepel maken. Voor echt goed onderhoud is het advies om de kettingkast open te maken. Het beste kun je dit laten doen bij een professionele fietsenmaker.

#4 Status sloten controleren

Fietsendiefstal is hét zwaarste diefstalfenomeen van alle vermogensdelicten. Niet alleen wordt de elektrische fiets populairder onder weggebruikers, ook voor criminelen worden e-bike steeds aantrekkelijker. In 2021 zijn er in totaal 735 duizend fietsen en e-bikes gestolen. Helemaal voorkomen kun je het natuurlijk niet, maar je kunt wel ervoor zorgen dat je e-bike over goede sloten beschikt. Controleer tijdens je voorjaarscheck of de sloten nog goed werken. Het advies is om gebruik te maken van minimaal twee fietssloten inclusief keurmerk.