Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

84 nieuwe OV-bussen voor Amsterdam

VDL gaat het Amsterdamse OV-bedrijf GVB blij maken met de levering van 84 nieuwe, volledig elektrische bussen. Vanaf 2023 zullen zij de Amsterdamse straten sieren. De VDL Citea bussen worden aangedreven volgens VDL’s nieuwe elektrische aandrijflijn. GVB is zich bewust van de klimaatdoelen, want zij hebben de optie opgenomen in de toekomst 130 nieuwe VDL Citea’s aan te schaffen.

Het GVB rijdt al sinds 2019 met enkele elektrische bussen van VDL. Zo rijden er door het hele jaar 44 elektrische bussen, waar er in de zomer 31 extra aan toegevoegd worden. Om dit aanbod uit te breiden en over te stappen op volledig elektrisch, gaan hier 84 VDL Citea’s van de types LF-122 en LF-181 aan toegevoegd worden door de leverancier VDL Bus & Coach.
Behalve deze levering, zal VDL ook verantwoordelijk zijn voor de implementatie van de laadinfrastructuur.

Mobiliteitsplatform VDL

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep, zegt het volgende:
‘Met de ontwikkeling van de nieuwe generatie VDL Citea hebben we een veelzijdig mobiliteitsplatform ontwikkeld, dat aansluit bij de duurzaamheidsambities van onze klanten. Dat geldt ook voor GVB. Op deze manier blijven we vooroplopen in de openbare vervoersmarkt, waar we met onze ruim 150 miljoen elektrische kilometers toonaangevend zijn in Europa.’

De VDL Citea, aangedreven volgens VDL’s nieuwe elektrische aandrijflijn

Op weg naar een emissievrij Amsterdam

Claudia Zuiderwijk, algemeen directeur GVB over deze stap: ‘Deze order is een mooie stap naar een mooier, schoner en duurzamer Amsterdams OV. Steeds meer Amsterdammers zullen gaan ervaren dat het ronkend optrekken van bussen uit het stadsbeeld verdwijnt en dat de lucht schoner is als je in de buurt fietst of wandelt.’

Klimaatneutraal Amsterdam

Om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen, zal Amsterdam haar schouders eronder moeten zetten. Dit doen zij onder andere met de ontwikkeling van ‘Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050’. De stad wil haar CO2-uitstoot verminderen met 5% in 2030, en met 55% in 2050. Dit in vergelijking met de CO2-uitstoot in 1990. Om deze doelen te behalen, zal de mobiliteit in de stad moeten worden aangepakt. Een van de manieren waarop zij dit doen, is met de introductie van volledig uitstootvrij busvervoer in 2025.

De nieuwe VDL Citea in de kleuren van GVB

VDL een belangrijke speler

Dat Bus & Coach een belangrijke speler is, bewijst het bedrijf door uit te groeien tot een van de belangrijkste bedrijven in Europa op het gebied van E-mobiliteit. In 2021 presenteerde zij de nieuwe generatie elektrische bussen die we vanaf 2023 gaan zien in Amsterdam. Daarmee wordt een nieuwe standaard neergezet door het bedrijf; een nieuwe busconcept dat volledig emissie-vrij is en daarmee een bijdrage levert aan schonere, veiligere en groenere steden.

Elektrische Citea bussen van VDL

De nieuwe elektrische bussen van VDL zullen behalve in Nederland (Eindhoven) ook in de volgende landen verschijnen: Finland (Kotka en Lahti), België (geheel Vlaanderen), Duitsland (Oberhausen en Braunschweig) en Frankrijk (Bordeaux).

Het interieur van de nieuwe VDL Citea

De reden dat deze nieuwe bussen zo populair zijn, is omdat ze sterk verbeterd zijn in vergelijking met hun voorgangers. Zo zitten de batterijen in de vloer, hebben de bussen een composiet zijwand uit één stuk, een slim klimaatsysteem én een ergonomische chauffeurs-omgeving. VDL Bus & Coach introduceert de nieuwe generatie Citea-productgamma, in 5 verschillende types en 4 lengtevarianten.