Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Zijn extra maatregelen nodig voor de e-bike in de winter?

Volgens de klimatologische indeling is het van 1 december tot 28 of 29 februari winter. Met warme handschoenen en een goede warme winterjas, is het heerlijk om ook in de winter buiten te fietsen. Zeker als de zon schijnt is de winter perfect om een lange fietstocht te maken. Hoe zit dat eigenlijk met de elektrische fiets bij koude temperaturen? Zijn er speciale maatregelen voor jouw elektrische fiets in de winter? In dit artikel lees je meer over de e-bike in de vrieskou.

E-bike en vorst

Met een ‘normale’ fiets is het al goed uitkijken wanneer er vorst is. Bij een elektrische fiets is het helemaal opletten, ondanks het zwaardere gewicht. Je zou denken dat de e-bike een stabielere ligging heeft op de weg. Maar omdat de snelheid op een elektrische fiets kan oplopen tot wel 25 kilometer per uur, is het bij vorst opletten geblazen in de bochten. Ga dan ook niet te hard door bochten en onthoud dat je een langere remweg nodig hebt in geval van nood.

Het voordeel van de e-bike is dat de meeste fietsen een gesloten kettingkast hebben. De ketting gaat hierdoor minder snel kapot in de herfst en winter. Toch is het wel aan te raden je e-bike schoon te spoelen na een aantal kilometers door de sneeuw.

Accu in de winter

De accu van je e-bike kan gevoelig zijn voor de kou in de winter. Als het buiten echt koud is, kan dit enkele kilometers van je accu kosten. Het is verstandig om je accu in de wintertijd regelmatig aan te zetten en te gebruiken. Stap dus genoeg op je elektrische fiets, ook als het koud is! Een accu die te lang stil heeft gestaan, kan uiteindelijk diepontlading hebben. En een nieuwe accu aanschaffen kan al snel een paar honderd euro kosten. Nog meer tips voor je accu in de winter lees je hieronder:

  • Zorg ervoor dat als je jouw accu gaat opbergen, deze minimaal voor de helft opgeladen is. Zo voorkom je diepontlading.
  • Laad je accu van je elektrische fiets minimaal eens in de maand op. Ook als je deze niet gebruikt. Als je namelijk geen gebruik maakt van je fiets, loopt je accu toch leeg. Dit wordt zelfontlading genoemd.
  • Houd altijd je accu in de gaten als deze wordt opgeladen. In de nacht opladen of als je weg bent van huis is daarom niet aan te raden. Is je accu vol? Haal deze dan meteen van het stroom af.
  • Als het mogelijk is, raden wij je aan de accu van je elektrische fiets los te koppelen als je fiets buiten staat, bijvoorbeeld in een fietsenstalling. Ook het display op je fiets kan vollopen met vocht. Haal deze, net als je accu, van je fiets af indien mogelijk.