Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

gazelle paris c7 plus hmb 2021

Zijn accu’s van e-bikes milieuvriendelijk?

Elektrische fietsen zijn momenteel een groot succes. Niet voor niets neemt de e-bike dan ook steeds meer toe in populariteit. E-bikes worden gebruikt voor woon-werkverkeer, maar ook om dagelijkse boodschappen mee te doen, of om lange fietstochten mee te maken.

Als je kiest voor een elektrische fiets als vervoermiddel, stoot je al ruim 60 keer minder CO2 uit dan een benzineauto. Wanneer je een elektrische fiets vergelijkt met een elektrische auto, stoot een elektrische fiets zo’n 25 maal minder CO2 uit. Een flinke besparing op het milieu dus! Maar hoe milieuvriendelijk zijn elektrische fietsen eigenlijk?

In dit artikel lees je hoe milieuvriendelijk een e-bike is.

Levensduur van een accu

Helaas gaat een accu van de elektrische fiets niet eeuwig mee. Als je goed omgaat met je accu en bijvoorbeeld dieptelading voorkomt, gaat je accu gemiddeld rond de 5 á 6 jaar mee. Dit staat gelijk aan ongeveer 500 oplaadbeurten. Na dit aantal oplaadmomenten zul je merken dat je actieradius krimpt en je batterij sneller leeg gaat. Hier kun je, ook al ga je goed om met je accu, niks aan doen. Wel kun je voorkomen dat de accu vroegtijdig kapot gaat, door in de winter je fietsaccu binnen te bewaren.

Een versleten accu

Als je erachter wilt komen of het tijd is voor een nieuwe accu, kunnen fietsenhandelaren de accu doormeten. Is je accu inderdaad versleten? Gooi deze dan niet weg bij het huisvuil. Elke fietsenwinkel die elektrische fietsen verkoopt, is verplicht om lege fietsaccu’s in te zamelen. Deze accu’s worden vervolgens in een grote ton voor lege batterijen verzameld, om vervolgens opgehaald te worden door inzamelorganisatie Stibat.

Wat doet Stibat met de versleten accu’s?

Als inzamelorganisatie Stibat de batterijen heeft opgehaald bij de fietsenwinkel, wordt deze ton vervolgens afgeleverd bij een sorteerbedrijf. Hier wordt de kunststof of aluminium kast die om de fietsaccu heen zit, verwijderd. Ook de elektronica en de ruim vijftig batterijen waar een accu uit bestaat, worden verwijderd. De elektronica en batterijen worden in een aparte bak gedeponeerd met andere oplaadbare ‘lithiumionbatterijen’. In deze ton vind je ook batterijen van smartphones, laptops en elektrische auto’s terug.

De ruim vijftig batterijen die in de fietsaccu zitten, worden door een speciale versnipperaar in vele kleine stukjes gemaald. IJzer wordt met een magneet eruit gehaald. Dit smelten ijzer opkopers vervolgens weer om, zodat het materiaal kan worden hergebruikt. Wat er dan nog overblijft van de gemaalde batterijstukken, gaat naar de metaalrecycling.

Is het recyclen van een fietsaccu milieuvriendelijk?

Nu je weet hoe een fietsaccu wordt gerecycled, is de volgende vraag: is het recyclen van een fietsaccu milieuvriendelijk? De batterijen die zich in de fietsaccu bevinden, bevatten geen giftige metalen. De inzamelorganisatie Stibat verkoopt batterijen alleen maar aan gecertificeerde recyclers. Deze recyclers houden zich aan strenge milieu-eisen. Als je je fietsaccu inlevert, kun je er dus vanuit gaan dat je versleten fietsaccu geen milieuproblemen oplevert.