Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Wordt de e-bike een probleem in plaats van een oplossing?

Vaak wordt de elektrische fiets gezien als een goede oplossing voor bijvoorbeeld ouderen. Met een e-bike blijf je langer in beweging, wat verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Niet alleen ouderen maken tegenwoordig gebruik van de elektrische tweewieler. Ook fitte tieners en jongvolwassenen maken maar wat graag gebruik van de fiets met trapondersteuning.

Begin dit jaar liet onderzoeksbureau Multiscope weten dat één op de drie Nederlanders beschikt over een elektrische fiets. De e-bikes zijn in totaal verantwoordelijk voor een marktwaarde van 9,5 miljard euro. Het grootste deel hiervan betreft de elektrische stadsfiets.

In deze blog wordt er antwoord gegeven op de vraag: is de elektrische fiets een oplossing of juist een probleem?

Problemen met de elektrische fiets

In Nederland loopt de fietsinfrastructuur op sommige plaatsen tegen de grenzen aan van haar maximale capaciteit. Sinds de toenemende populariteit van de elektrische fiets nemen de snelheidsverschillen alleen nog maar toe. Daarnaast stijgt ook het aantal fietsongevallen waar een elektrische fiets bij betrokken is. Dit geldt niet alleen voor ouderen, maar ook steeds vaker voor jongeren.

Volgens VeiligheidNL is het aantal verkeersslachtoffers in de afgelopen tien jaar met twintig procent toegenomen. Het beheersen van de hogere snelheid tot 25 kilometer per uur is voor vele gebruikers van de elektrische fiets lastig. Ook de kans op ernstig letsel is met een elektrische fiets groter.

Nadelen voor het milieu en klimaat

De elektrische fiets is tot slot ook niet per definitie bevorderlijk voor het milieu en klimaat. Zeker niet als je dit vergelijkt met de ‘normale’ fiets, zonder trapondersteuning. De grootste boosdoeners zijn de batterij, elektronica en het opladen. Ten opzichte van de auto is een elektrische fiets natuurlijk wel een groenere manier van vervoeren.

Van oplossing naar probleem?

Zoals we wel vaker zien met nieuwe technologieën, is het ook bij de elektrische fiets de vraag: wordt de oplossing momenteel niet juist een probleem voor de maatschappij? Op kleine schaal lijken de nieuwe technologieën zoals de e-bike vaak een oplossing te zijn. Maar op grote schaal worden deze oplossingen vaak problematisch.

Op de nadelige gevolgen van de elektrische fiets moet worden gereageerd en geanticipeerd. Momenteel zijn er al kleine stappen gezet die de problemen die de elektrische fiets veroorzaakt moeten minimaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld de oude accu van je elektrische fiets inleveren bij de winkel waar je jouw nieuwe e-bike aanschaft. Maar zijn deze stappen genoeg voor de toekomst?