Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Wat is het nut van een fietshelm dragen?

Ondanks de vele (gezondheids-) voordelen van fietsen, zijn er ook risico’s. Sinds 2021 is het aantal fietsslachtoffers met meer dan 60 personen gestegen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In totaal waren er in 2022 737 mensen omgekomen door een verkeersongeval. Wat kun je doen om je veiligheid onderweg te vergroten? Door een fietshelm te dragen kun je veel leed voorkomen. Lees hieronder meer over het nut van een helm dragen tijdens je fietstocht.

Dag van de Fietshelm

In 2023 heeft op woensdag 19 april de Dag van de Fietshelm plaatsgevonden, op initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen. Op deze dag is er extra aandacht gevraagd voor het dragen van een fietshelm. Ondanks dat het in Nederland niet verplicht is om een helm te dragen op de fiets, is het wel verstandig dit te doen. Door het hele land zijn er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals helmenkorting voor de 55-plussers in Limburg. Ook werd er door traumachirurg Jeroen Poos een gastles gegeven bij de basisschool LSV te Leeuwarden.

De voordelen van een helm dragen op je fiets

Poos vindt het zorgelijk dat een fietshelm nog niet volop zichtbaar is in een fietsland als Nederland. Door een fietshelm te dragen komen er minder fietsslachtoffers om. Ook wordt de kans op hersenletsel drastisch verlaagd met 60%. Wanneer iedereen die op de fiets stapt een helm draagt, vallen er naar schatting 85 verkeersdoden en 2.500 ernstige verkeersgewonden minder per jaar.

Wat zijn goede fietshelmen?

Ondanks dat je online genoeg tweedehands fietshelmen tegenkomt, is het advies toch echt altijd te kiezen voor een nieuwe helm. De reden hiervoor is dat een helm steeds minder goed beschermd bij elke val, Met name het materiaal aan de binnenkant raakt beschadigd. Ook verzwakt het dempingsmateriaal door UV-stralen. Deze verzwakking is niet aan de buitenkant zichtbaar.

Ga je op zoek naar een nieuwe fietshelm? Let dan altijd op dat je helm beschikt over een zogenoemde CE-markering. Je kunt deze markering herkennen bij een helm voor volwassenen aan EN 1078 en EN 1080 bij een helm voor kinderen. Beschik je over een speed pedelec; de elektrische fiets die snelheden kan behalen tot 45 kilometer per uur? Dan ben je verplicht een helm te dragen met een EN 1078 nummering.