Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Contact
info@yourmoby.nl
Een elektrische fiets geeft je trapondersteuning tot 25 kilometer per uur. Wil je deze snelheid verhogen? Met een e-bike tuning – een kleine technische ingreep- kan je elektrische fiets veel harder rijden dan 25 km/u.
Snel fietsen wordt vaak als handig gezien: je bent sneller op je bestemming en kan later weg van thuis. Toch is het niet verstandig om op een elektrische fiets te stappen, die harder gaat dan 25 kilometer per uur. In dit artikel lees je de 5 nadelen van een elektrische fiets die harder gaat dan de toegestane snelheid.
Misschien wist je wel al dat je een bekeuring kan krijgen met een opgevoerde scooter. Maar wist je dat je ook met een opgevoerde e-bike een bekeuring kan krijgen? Logisch! Je kan namelijk met een te hoog opgevoerde e-bike een gevaarlijke verkeerssituatie veroorzaken. Verkeersongelukken zitten in een klein hoekje. Boetes dus ook! Dit is niet leuk voor je portemonnee.
De meeste ‘normale’ elektrische fietsen zijn niet eens geschikt voor een te hoge snelheid. Dit kan gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Het frame wordt namelijk vrij breekbaar als je met een te hoge snelheid door de bocht gaat. Ook de remmen zijn niet geschikt om met zulke hoge snelheid af te remmen. Dit maakt het een stuk gevaarlijker om bijvoorbeeld een noodstop te maken.
Opgevoerde e-bikes kunnen gevolgen hebben voor je fietsverzekering. Bij een ongeluk -bijvoorbeeld een valpartij- is de schade veel meer als je sneller rijdt, dan wanneer je valt bij een lage snelheid. Het kan dus zijn dat als je een elektrische fiets hebt wat harder kan dan toegestaan, de verzekering niks uitkeert.
Doordat de fiets zwaarder wordt belast als je sneller gaat dan oorspronkelijk is toegestaan, speelt er sneller en meer slijtage op. Je verandert ten slotte de constructie van je fiets.
Let dus goed op dat veel verschillende fabrikanten van tevoren waarschuwen dat wanneer je je e-bike opvoert, de garantie komt te vervallen. De fabrikanten proberen het opvoeren ook nog te ontmoedigen met verschillende technische ingrepen en verschillende software-updates.
Alle fietsen hebben een maximaal toegestaan totaalgewicht. Dit komt omdat de onderdelen berekend worden op het MTT. Als je je fiets opvoert, worden de onderdelen flink belast. De kans bestaat dan dat onderdelen kunnen (af)breken. Dit kan hoog oplopen in je kosten.