Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Is elektrisch fietsen gezond?

In Nederland wordt de elektrische fiets door bijna een derde van de fietsers van 12 jaar en ouder gebruikt. De e-bike is vooral populair onder ouderen met een leeftijd van 65 jaar en ouder. Naast het feit dat een e-bike duurzaam is, wordt het ook gezien als comfortabel. Maar is elektrisch fietsen ook gezond? Je leest het antwoord in dit artikel.

Hoeveel moet je als volwassenen bewegen om gezond te blijven?

Bewegen doe je de hele dag door. Vaak zonder erbij na te denken. Je fietst bijvoorbeeld naar je werk, doet de was, huishoudelijke klusjes of werkt in de tuin. Door voldoende te bewegen ervaar je meer energie, minder stress, loop je minder kans op allerlei ziekten en slaap je beter. Tegenwoordig hoeven we steeds minder te bewegen: deuren gaan automatisch open, er zijn op veel openbare plekken roltrappen of liften en boodschappen kunnen worden thuisbezorgd.

Maar hoeveel moet je nu bewegen om gezond te blijven? Gezegd wordt: bewegen is goed, meer bewegen is nóg beter. Het advies is om minimaal 150 minuten per week matig intensieve inspanning te doen, verspreid over verschillende dagen. Daarnaast wordt aangeraden om twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen.

En wat is het advies voor kinderen?

Van de kinderen met een leeftijd tussen de 4 en 17 jaar oud had in 2022 12,9% overgewicht. Veel en gevarieerd bewegen kan overgewicht doen voorkomen. Bovendien heeft bewegen ook andere fysieke en mentale gezondheidsvoordelen. Een goede motorische ontwikkeling zorgt ervoor dat kinderen beter kunnen samenwerken en om kunnen gaan met teleurstellingen en successen.

Wat is het advies voor kinderen volgens de beweegrichtlijnen? De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 1 uur per dag matig intensief te bewegen. Daarnaast is het belangrijk om 3 maal per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Ook hierbij geldt: bewegen is goed, meer bewegen is nóg beter!

Normale fiets inruilen voor een elektrische fiets?

Fietsen is goed voor je gezondheid. Volgens de norm gezond bewegen moet een jongere per dag een uur lang plusminnus 125 watt aan inspanning op de fiets leveren. Voor een volwassene geldt 100 watt voor een halfuur en voor een oudere 75 watt per 30 minuten. Om bij een elektrische fiets aan de 100 watt inspanning te komen, moet je flink je best doen. Pak je normaal nooit de fiets? Dan is een elektrische fiets een goede oplossing. Je komt immers toch aan je beweging. Fiets je dagelijks veel? Dan zorgt het inwisselen van een normale fiets voor een elektrische fiets voor minder beweging. Vooral voor jongeren is dit nadelig.

Voor wie is een e-bike wel handig?

Een e-bike is voor veel groepen in de samenleving een goede optie. Lees hieronder voor wie dat geldt:

  • Mensen die vanwege gezondheidsproblemen niet meer op een gewone fiets kunnen fietsen
  • Jongeren die een hectisch leven hebben en vaak in tijdnood zitten
  • Mensen die tussen de 10 en 20 kilometer af moeten leggen om van werk of school naar huis te komen
  • Voor mensen die dagelijks door veel heuvelachtige gebieden moeten fietsen
  • Ouders die met een paar kinderen op de fiets een duwtje in de rug kunnen gebruiken of mensen die vaak veel bagage meenemen op hun fiets

Overweeg je een elektrische fiets aan te schaffen? Tegenwoordig heeft bijna elk fietsenmerk een e-bike. Wij helpen je graag op weg bij het kiezen van een e-bike passend bij jouw eisen en wensen.