Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Hoeveel bar in fietsband elektrische fiets is het advies?

In Nederland rijdt bijna 60% van alle auto’s met een te lage bandenspanning. Dat is niet alleen slecht voor de ligging op de weg, maar ook voor je eigen veiligheid kan dit problemen opleveren onderweg. Daarnaast verbruik je ook meer brandstof en gaan je banden minder lang mee.

Zo is het ook voor je e-bike essentieel om met een juiste bandenspanning te fietsen. Om optimaal gebruik te maken van je elektrische fiets, geldt het advies regelmatig – ongeveer om de 4 weken – de spanning van je banden te checken. Als je banden te zacht zijn word je actieradius een stuk kleiner, slijten de banden sneller en loop je meer kans op een lekke band. Lees in dit artikel het antwoord op de vraag: hoeveel bar in fietsband elektrische fiets is het advies?

Een te hoge bandenspanning heeft ook nadelen

Naast te weinig spanning op je banden, is ook een te hoge bandenspanning niet goed. Zo zul je merken dat je minder comfortabel fietst, geen vering ervaart bij schokken en een kleiner contactoppervlak. Hoe minder tractie je hebt op de weg, hoe onzekerder je wordt in bijvoorbeeld (scherpe) bochten. Daarnaast is er ook meer kans op een klapband. Bij een klapband wordt de druk van je binnenband zo hoog dat de buitenband het begeeft en letterlijk klapt.

Hoeveel bar moet er in je fietsband?

Maar hoeveel bar in fietsband elektrische fiets is nu het advies? Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat banden van een e-bike rond de 3 à 4 centimeter ideaal zijn opgepompt bij 5,5 en 4 bar. Hoe breder de band van je fiets is, hoe minder luchtdruk er nodig is. Een voorbeeld: heeft je band een breedte van 3,5 centimeter? Dan is de ideale druk 4,5 bar.

Gewicht en ondergrond van invloed op je bandenspanning

Naast dat de breedte van je band een belangrijke factor is op de spanning van je banden, is ook je gewicht en de ondergrond waarop je fiets van grote invloed. Als je wat zwaarder bent en/of vaak zware tassen meeneemt onderweg is het aan te raden iets meer luchtdruk te hebben in je banden. Ben je wat lichter in gewicht, dan is minder luchtdruk fijner. De regel is om 0,5 bar meer of minder toe te voegen.

En dan de ondergrond waar je op fietst: fiets je regelmatig over hobbelige wegen? Dan is het vaak fijn om wat minder luchtdruk in je banden te hebben. Naast dat je comfortabeler fietst, zul je ook meer grip ervaren op de weg.