Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Hoe lang moet een elektrische fiets opladen?

Met een elektrische fiets kun je langere afstanden rijden zonder uitgeput te raken. Je hoeft niet hard te trappen dankzij de accu en de motor. Ga je op pad met je elektrische fiets en wil je weten hoe lang je accu het volhoudt? In dit artikel lees je hoe lang een elektrische fiets moet opladen en of je de oplader onderweg mee moet nemen.

gazelle paris c7 plus hmb 2022

De motor

Het karakter van de motor maakt je ervaring op de elektrisch positief of negatief. Het is dan ook belangrijk om – voordat je een elektrische fiets aanschaft- te bepalen welke type ondersteuning het beste past bij jou wensen. De motor van een elektrische fiets wordt aangestuurd met een sensor in de trapas. Hoe meer kracht je op de trappers geeft, hoe meer ondersteuning er wordt gegeven van de motor.

De motor van een elektrische fiets kan drie soorten plaatsingen hebben. Het kan gaan om een achterwielmotor, een middenmotor of een voorwielmotor. Als je besluit om een elektrische fiets te kopen voor dagelijkse fietstochten in de stad of door de polder, dan is een voorwielmotor geschikt. Als je je elektrische fiets gaat gebruiken om hellingen op te komen, is de voorwielmotor minder geschikt. Kies dan voor een middenmotor.

Een achterwielmotor geeft de fietser het gevoel dat ze een extra duwtje in de rug krijgen. Voor veel mensen is een achterwielmotor prettig, omdat het eigen gewicht op het wiel rust. De middenmotor van een elektrische fiets is geplaatst in het midden van het frame en bij de trapas. Dit geeft de fietser een zeer krachtige ondersteuning. De middenmotor komt het meest voor. De voorwielmotor geeft de fietser het gevoel dat de elektrische fiets getrokken wordt. De elektrische fiets is hierdoor goed in balans.

De accu

De accu – ook wel batterij genoemd – voorziet de motor van energie. De motor zorgt er weer voor dat jij je trapondersteuning krijgt tijdens het fietsen. De accu van een elektrische fiets bepaalt de actieradius. De actieradius zegt hoeveel kilometer je kunt rijden op een volle accu, zonder dat je tussendoor de accu op hoeft te laden. Dit wordt ook wel uitgedrukt in het begrip actieradius.

De meeste elektrische fietsen hebben een uitneembare accu. Dit heeft een aantal voordelen. Zo kun je de accu van de elektrische fiets meenemen en overal opladen met de bijgeleverde lader. Ook kan je de uitneembare accu gemakkelijker vervangen en wordt de accu beschermd tegen extreem weer.

Gazelle Ultimate C8 Plus HMB Belt 2023

Het opladen van de accu

Het opladen van de accu van een elektrische fiets is erg simpel. Elke elektrische fiets en accu heeft een eigen laadpatroon. Hoe het laden precies werkt, kun je lezen in de laadvoorschriften.

Wanneer de accu van de elektrische fiets helemaal leeg is, duurt het wat langer om de accu volledig op te laden. Hoe snel een accu van een elektrische fiets gemiddeld oplaadt, hangt af van twee dingen: het type en de capaciteit van de accu en het type oplader dat gebruikt wordt.

Een grotere accu laadt langzamer. Het laden duurt langer bij (extreem) lage temperaturen. Als je de elektrische fiets een tijd niet hebt gebruikt kan het langer duren om de accu op te laden. Daarom is het goed om er een gewoonte van te maken dat je de accu oplaadt, voordat de accu helemaal leeg is. Je kunt ook kiezen voor een snellader. Zoals de naam al zegt, laad deze lader sneller op.

Het volledig opladen van een lege accu van een elektrische fiets kan gemiddeld vier tot acht uur duren. Je kunt als vuistregel aanhouden dat je per 100 Wh zo’n 12 tot 14 kilometer kunt rijden bij normaal gebruik. Met een lichte accu van 200 Wh kun je dus ongeveer 25 kilometer fietsen.

Tips bij het opladen

Zoals eerder gezegd is het goed om de accu op te laden voordat de accu helemaal leeg is. Laad de accu op bij hogere temperaturen. Je kan de accu bijvoorbeeld in je huis bewaren in plaats van in de koude schuur. Dit zal de levensduur van je accu verlengen.

Als je weet dat je een accu voor langere tijd niet gaat gebruiken, is het belangrijk dat je diepontlading voorkomt. De accu van je fiets loopt namelijk langzaam leeg als je deze niet gebruikt. Elke fietsaccu kent zijn eigen zelfontladingsnelheid. Bij de ene accu is die binnen een week leeg en de andere binnen een maand.

Toch is het handig om de accu op te laden als je deze niet gebruikt. Laad daarom je fietsaccu minimaal eens in de drie maanden op. Zo voorkom je diepontlading. Een nieuwe accu bij diepontlading wordt meestal niet vergoed door de verzekeraar en is dus voor eigen rekening.

Tot slot: gebruik altijd de meegeleverde lader van de elektrische fiets op de accu te laden. Deze oplader is authentiek op je accu gemaakt. Heb je een huishouden met meerdere elektrische fietsen- en dus meerdere opladers? Advies is om de accu opladers te labelen.