Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

helm elektrische fietsen

Helm & elektrische fietsen: wat zijn de regels?

Sinds 1 januari 2023 is het voor snorfietsers verplicht om een helm te dragen. Het idee is dat de helmplicht ervoor moet zorgen dat het aantal doden en gewonden onder snorfietsers daalt. Per jaar vallen er namelijk tussen de 30 en 40 verkeersslachtoffers die een snor- of bromfiets besturen, zo blijkt uit de cijfers van Veilig Verkeer Nederland. Is een helm bij elektrische fietsen ook verplicht? Lees meer in deze blog.

Helm voor elektrische fietsen verplicht?

Een e-bike is een fiets met een elektrische motor, die voorziet in trapondersteuning tot een snelheid van 25 kilometer per uur. Moeten elektrische fietsen ook bestuurd worden met een helm op? In Nederland geldt er tot op heden geen verplichting voor het dragen van een helm voor elektrische fietsen. Voor een elektrische fiets gelden er momenteel dezelfde regels als voor een normale fiets zonder trapondersteuning.

De speed pedelec valt ook in de categorie elektrische fietsen. De motor van deze fiets biedt ondersteuning tot een snelheid van maar liefst 45 kilometer per uur. Voor deze e-bike gelden er wel andere regels, namelijk dezelfde als voor een bromfiets. Zo moet je als bestuurder van een speed pedelec bijvoorbeeld minimaal 16 jaar oud zijn, beschikken over een bromfietsrijbewijs (type AM), minimaal WA-verzekerd zijn en een goedgekeurde speed pedelec helm dragen. Zelf een elektrische fatbike of speed pedelec aanschaffen?

In de video hieronder wordt uitgelegd welke helm het beste is voor op een speed pedelec.

Moeten elektrische fietsen ook een helm in de toekomst?

Bij de speed pedelecs is het dus al veplicht om een helm te dragen. Bij een elektrische fiets tot 25 kilometer per uur of bij fatbikes is een elektrische fietsen helm nog niet verplicht. Dit terwijl de e-bikes en fatbikes wel een gelijke snelheid kunnen behalen. De verwachting is dan ook dat in de toekomst bij elektrische fietsen een helm verplicht wordt.

Helm elektrische fiets wordt geadviseerd door VVN

Veilig Verkeer Nederland – ook wel bekend als VVN – raadt alle (elektrische) fietsers aan om uit zichzelf een helm te dragen, ondanks dat dit nog niet verplicht is. Met een fietshelm wordt op een eenvoudige manier ernstig letsel voorkomen. Het dragen van een helm bij een elektrische fiets vermindert de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60%.