Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Accu Elektrische fiets

Elektrische fietsen: waar moet je op letten als je een elektrische fiets tweedehands aan gaat schaffen?

Dat elektrische fietsen steeds populairder worden is geen nieuwtje. De verwachting is dat de elektrische fietsen markt blijft groeien, net als de markt voor gebruikte e-bikes. Omdat een e-bike meer beschikt over technische snufjes dan een normale fiets, zijn de prijzen voor het aanschaffen ook hoger.

Vaak wordt er gezegd dat mensen een elektrische fiets te duur vinden en hierdoor besluiten toch niet over te gaan tot aankoop. Om meer mensen over stag te laten gaan, is het belangrijk dat de prijs voor een elektrische fiets omlaag gaat. Als je een elektrische fiets tweedehands gaat kopen wil je zeker weten dat je nog een aantal jaar plezier kan hebben van je e-bike. Zo moeten bijvoorbeeld de accu van je elektrische fiets en de motor in een goede staat zijn.

In dit artikel lees je waar je op moet letten als je besluit om een elektrische fiets tweedehands aan te schaffen.

Status van de accu

Misschien wel meteen het belangrijkste onderdeel waar je op moet letten bij het aanschaffen van een tweedehands elektrische fiets: de status van de accu. Met name de levensduur en de capaciteit van de accu zijn belangrijk om op te letten. Hoe je weet hoe oud jouw accu is? Er staat op elke accu een serienummer vermeld. Dit serienummer begint met een productiedatum.

Gemiddeld blijft een accu zo rond de 5 tot 6 jaar goed. Dit is wel afhankelijk van hoe goed je omgaat met je accu. Tips om een accu langer mee te laten gaan zijn bijvoorbeeld het zorgen voor voldoende restlading, dieptelading voorkomen en direct opladen na gebruik.

Kilometerstand

Hoeveel een elektrische fiets heeft gereden, kan je aflezen aan de kilometerstand. Aan de hand van het aantal gereden kilometers kan je een inschatting maken over de status van bijvoorbeeld de accu, banden, remmen en algemene slijtage van de fiets.

Banden

Als je een elektrische fiets tweedehands gaat aanschaffen, is het verstandig om de banden te controleren. Belangrijk is dat er profiel op de banden te zien is en er geen scheurtjes aanwezig zijn. Test goed uit of er een slag in de banden zit en hoe hard de banden zijn.

Ketting

Hoe je test of de ketting van je tweedehands elektrische fiets in goede staat verkeert? Til de ketting op bij het achterste tandwiel. Let er op dat er niet teveel speling zit. Met niet teveel speling wordt ongeveer 3 millimeter bedoeld.

Voorkom dat je een gestolen fiets aanschaft

Ga je een elektrische fiets tweedehands aanschaffen? Let er dan op dat je geen gestolen e-bike aanschaft. Als er verdachte zaken aan een fiets te zien zijn zoals een framenummer die is geprobeerd onherkenbaar te maken of een slot die standaard open staat, mag je hier je bedenkingen over hebben. Controleer daarnaast online op www.rdw.nl of je de fiets als gestolen ziet staan.

Ervaar tijdens een proefrit

Of een elektrische fiets in een goede staat is, voel je pas echt als je zelf een paar kilometer fietst. Let tijdens je proefrit goed op of je makkelijk kan op- en afstappen, of je een comfortabele zithouding hebt, hoe stabiel je fiets is, of de verschillende versnellingen en je remmen goed werken.

Merk je dat je positief bent op deze onderdelen en heb je goed gekeken of de e-bike niet gestolen is? Dan kan je er vanuit gaan dat je een aantal jaar plezier zal hebben van je tweedehands e-bike!