Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Elektrische fiets leasen of kopen?

Nederland is een echt fietsland. Fietsen hoort bij onze cultuur en bijna iedereen heeft wel één of zelfs meerdere fietsen. Veel Nederlanders gaan met de fiets naar het werk of naar school, in plaats van met de auto.

Tegenwoordig zie je ook steeds vaker de elektrische fietsen op de Nederlandse wegen. Een elektrische fiets heeft een accu en een motor. Zo hoef je niet meer zo hard te trappen, maar doet de motor het meeste werk. Wel moet je de trapbewegingen blijven maken. De accu is op te laden en zorgt ervoor dat je lange afstanden kan fietsen.

best geteste

Elektrische fiets kopen

Een elektrische fiets heeft veel voordelen:

 • Je kan gemakkelijker en sneller fietsen
 • Het is milieuvriendelijk
 • Een fiets heeft minder onderhoudskosten dan een auto
 • Je kan de fiets gemakkelijk meenemen
 • Je hoeft geen parkeerkosten te betalen
 • Fietsen is heel goed voor de gezondheid en conditie.

Het grootste nadeel van het kopen van een elektrische fiets is dat elektrische fietsen duurder zijn in vergelijking met normale fietsen. Een nieuwe elektrische fiets kost al gauw een paar duizend euro. Een tweedehandse elektrische fiets kan tot wel € 850 kosten.

Bovendien zijn het onderhoud en de reparaties bij een elektrische fiets een duurder dan bij normale fietsen, omdat een elektrische fiets elektrische onderdelen heeft. Deze onderdelen kunnen veel geld kosten.

Elektrische fiets leasen

Sinds 1 januari 2020 is het mogelijk om tegen een vast bedrag per maand een e-bike te gebruiken. Dit wordt ook wel een elektrische fiets leasen genoemd. Het leasen van een elektrische fiets is goedkoper dan wanneer je een elektrische fiets koopt. Je betaalt dan een vast laag bedrag per maand en je profiteert van meerdere voordelen:

 • Je krijgt een splinternieuwe elektrische fiets
 • Wanneer de elektrische fiets onderhouden of gerepareerd moet worden, wordt dit gedaan door het leasebedrijf. Hier hoef je geen extra kosten voor te betalen. Je betaalt namelijk alleen het maandbedrag
 • Je krijgt pechhulp, een verzekering tegen diefstal en schade en je krijgt een accugarantie
 • Als de accu kapot gaat, wordt deze gratis gemaakt of vervangen
 • Het afsluiten van een leasecontract wordt niet doorgegeven bij het BKR. De reden hiervoor is dat er geen financieel product is, maar een abonnement. Ook andersom gaat de regel op: heb je een BKR-registratie? Dit is niet van invloed op het afsluiten van je leasecontract.
best geteste

Hoeveel kost een elektrische fiets leasen?

Het leasen van een elektrische fiets kan tussen de dertig tot honderd euro per maand kunnen kosten. Misschien wel het grootste voordeel van het leasen van een elektrische fiets is dat je niet voor onverwachte uitgaven komt te staan. Hier heb je wel kans op als je een elektrische fiets koopt. Het tarief dat je moet betalen hangt sterk af van jouw eigen voorkeuren en de bijbehorende voorwaarden.

Wil je een elektrische fiets leasen? Het afsluiten van een leasecontract gaat gemakkelijk en snel online. Je kan bijvoorbeeld verschillende soorten elektrische fietsen en verzekeringen met andere dekkingen kiezen. Hoe minder de voorwaarden zijn, hoe goedkoper het leasen van een elektrische fiets wordt. Maak voordat je een leasecontract aangaat een weloverwogen keuze!

Looptijd

De looptijd van het leasen van een elektrische fiets kan ook verschillen. De meeste aanbieders bieden een looptijd van drie jaar aan. Na deze drie jaar lever je de fiets weer in, kies je een nieuwe fiets uit of neem je de fiets definitief over tegen extra betaling.

Het is mogelijk om het leasecontract definitief aan te gaan. Meestal vul je een formulier bij het leasebedrijf in, om hiervoor in aanmerking te komen.

Leasen of kopen, wat is goedkoper?

Veel mensen denken dat het leasen van een elektrische fiets duurder is dan wanneer je een elektrische fiets koopt. Dit is vaak niet het geval. In feite is het leasen van een elektrische fiets juist vaak goedkoper dan er eentje kopen. Je krijgt namelijk een nieuwe elektrische fiets, verzekeringen en verschillende garanties. Dit is afhankelijk van de leasevorm die je kiest.

Het is mogelijk voor werknemers om voor een vast bedrag een elektrische fiets te leasen met het fietsleaseplan als de werkgever dat aanbiedt. Dit wordt ook wel zakelijke fietslease genoemd. Je kunt het maandelijkse leasetarief dan van je brutoloon aftrekken. Dan krijg je, afhankelijk van je belastingschaal, tot wel 40% korting op de nieuwprijs van de fiets omdat je minder belasting betaalt.

best geteste

Twijfel je of je een elektrische fiets wilt kopen of leasen? Een keuze maken, blijft lastig. Het is helemaal aan jou of een elektrische fiets leasen of kopen beter bij jou past. Er is dan ook geen goede of verkeerde keuze. Beide opties hebben meerdere voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat je een manier kiest die het best past bij jouw wensen!