Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Dow Jones Sustainability Index: wat is het en hoe scoort de mobiliteitssector?

Sinds de lancering van de Dow Jones Sustainability Index – afgekort DJSI – wordt deze index als één van de meest vooraanstaande duurzaamheidsnormen gezien. Met deze index worden duurzaamheidsprestaties berekend van verschillende toonaangevende bedrijven. Dit gaat om indicatoren op het gebied van arbeid, mensenrechten, onderwijs, veiligheid, sociale cohesie, energie en klimaat en prestaties op economisch vlak.

In deze blog lees je alles over de DJSI en welk bedrijf uit de mobiliteitssector in de top 3 staat van de meest duurzame bedrijven wereldwijd gezien.

Hoe kom je als bedrijf in aanmerking voor de DJSI toplijst?

Wereldwijd worden toonaangevende bedrijven beoordeeld op de algemene prestaties. Om als onderneming kans te maken op de DJSI wereldranglijst, is het van belang om je te focussen op onderstaande doelstellingen:

  • Prestaties rondom veiligheid optimaliseren
  • Omzetstijgingen op het gebied van eco-premium producten
  • CO2-uitstoot verminderen
  • Educatie en aanvaarding stimuleren
  • Personeel zo divers mogelijk maken en behouden
  • Opleidingsprogramma’s aanbieden

Welke bedrijven staan in de wereldranglijst?

In 2022 stonden er 8 Nederlandse ondernemingen op de DJSI wereldranglijst, waaronder Ahold Delhaize, ASR, Air France-KLM, NN Group en PostNL. Deze World Index bestaat uit de 10% best presterende bedrijven op het gebied van duurzaamheid. KPN, Philips en Yandex werden dit jaar niet opgenomen in de lijst.

In de mobiliteitssector weet PostNL al een aantal opeenvolgende jaren een plek te bemachtigen in de top 10 duurzaamste bedrijven. Dit is vooral te danken aan haar maatregelen omtrent meer schone kilometers, elektrisch vervoer, hernieuwbare brandstoffen en efficiëntere routes.

PostNL als koploper op het gebied van CO2-reductie

Op het gebied van CO2-reductie heeft PostNL in 2021 flinke meters weten te maken. In 2021 stootte het bedrijf per kilometer 18% minder CO2 uit als je dit vergelijkt met het jaar daarvoor. Ook werd er 25% minder lucht vervoerd. Al deze CO2-reducerende maatregelen dragen bij aan het uiteindelijke doel van PostNL om uiterlijk in 2030 alle pakketten en brieven uitstootvrij te bezorgen in de last-mile binnen Nederland, België en Luxemburg. In de volgende alinea lees je met welke groene oplossingen dit doel wordt behaald.

Groene oplossingen van PostNL.

PostNL focust zich op groene oplossingen om samen minder CO2 uit te stoten. Zo wordt er steeds vaker elektrisch gereden, wordt er bezorgd met de fiets en worden fossiele brandstoffen ingeruild voor duurzame opties. Met het afscheid van fossiele brandstoffen wordt er 90% minder CO2 uitgestoten. In 2023 wordt bijna de helft van alle gereden kilometers bij grootvervoer op een groene manier gereden.

Overheid stimuleert elektrisch transport in 2023

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft drie subsidies aangekondigd waarmee elektrisch transport wordt gestimuleerd in de mobiliteitsbranche. De subsidie heet SEBA voor bestelauto’s. Aanvragen om in aanmerking te komen voor deze subsidie kunnen alleen via het de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland worden ingediend, met behulp van het digitale aanvraagformulier. Vanaf 4 april 9 uur ’s morgens is het mogelijk de subsidie aan te vragen. In totaal gaat het om een budget van 30 miljoen euro.

Meer weten over de overheid en het stimuleren van een circulaire economie?