Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

De drie regels als je een e-bike eigenaar bent

Een elektrische fiets – ook wel bekend als e-bike – is een fiets die wordt aangedreven door een motor. Enige spierkracht is nodig om de trapondersteuning te activeren. Je ontvangt dankzij de trapondersteuning tot wel 25 kilometer per uur een extra zetje in de rug.

Wil je een elektrische fiets aanschaffen of ben je al eigenaar van een elektrische fiets? Lees hier de drie regels als je beschikt over een e-bike.

Opletten geblazen

Ben je een wielrenner? Dan kunnen andere weggebruikers zien dat je sneller gaat dan een gemiddelde fietser. Je herkent een wielrenner aan hun outfit en de soort fiets. Wil een auto afslaan? Dan houdt de bestuurder van de auto rekening met de snelheid van de wielrenner.

Zit je op een elektrische fiets? Dan is het voor de weggebruiker vele malen moeilijker om jouw snelheid in te schatten. Het is lastig voor andere weggebruikers lastig om snel onderscheid te maken tussen een elektrische fiets en een normale fiets zonder trapondersteuning. Het aantal ongevallen met e-bikes neemt dan ook snel toe. Dit is deels te wijden aan het hogere aantal mensen op een e-bike. Het is dan ook logisch dat het aantal ongevallen toeneemt. Toch is het belangrijk om als bestuurder van een e-bike extra op te letten en geen risico’s te nemen in het verkeer.

Helm: ja of nee?

Een elektrische fiets biedt trapondersteuning tot wel 25 kilometer per uur. Voor het besturen van een elektrische fiets heeft de Rijksoverheid een aantal regels opgesteld. Zo heb je voor de elektrische fiets geen rijbewijs nodig, is er geen minimumleeftijd voor het gebruik van de e-bike en ben je niet verplicht om een helm te dragen.

Toch raden we je aan om wel een helm te dragen, ook als je van plan bent om alleen maar een korte fietstocht te maken naar de supermarkt om de hoek. Een fietshelm kan namelijk ernstig letsel voorkomen bij een val of ongeluk. Het is belangrijk dat een fietshelm je voorhoofd, gezicht en slapen goed beschermt. Zet de helm daarom horizontaal op je hoofd, stel de riempjes af op jouw juiste lengte en zorg ervoor dat de sluiting onder je kaken bevestigd zit.

Ook populair voor fietsendieven

De elektrische fiets is niet alleen erg populair onder de gebruikers, ook de fietsendieven lijken erg geïnteresseerd te zijn in de fietsen. In Nederland zijn er het afgelopen jaar 735 duizend fietsen gestolen. Dit zijn er dagelijks zo’n 2 duizend. Ongeveer 15 procent gaat over de elektrische fiets. De werkelijke cijfers zullen nog hoger zijn. Niet iedereen doet namelijk aangifte bij de politie.

Helemaal voorkomen kun je het niet, maar je kunt het fietsendieven wel moeilijker maken. Hoe je dit doet? Maak bijvoorbeeld gebruik van twee gecertificeerde sloten, zet je fiets ergens aan vast, parkeer je fiets in een bewaakte fietsenstalling en zet je fiets als het mogelijk is duidelijk in het zicht.