Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Deze compacte EV’s gaan concurreren met Chinese autoproducenten

Er zijn in Nederland steeds meer elektrische auto’s beschikbaar op de markt, met als gevolg meer competitie. Daarnaast krijgen de EV’s een lagere verkoopprijs door het grotere aanbod. Toch zijn het steeds elektrische voertuigen van de Chinese autoproducenten als MG en BYD die het goedkoopst zijn in hun segment en daardoor veel populariteit krijgen. Maar het ziet er naar uit dat andere producenten dit willen veranderen en ook met goedkopere nieuwe EV’s gaan komen.

Wat zijn segmenten?

Auto’s zijn opgedeeld in verschillende segmenten, om zo aan te geven wat voor type auto het is. Dit kan je op verschillende manieren interpreteren. Je kunt verschillende auto’s opdelen in segmenten zoals ‘lage prijsklasse’. Dankzij deze segmenten kan je bijvoorbeeld makkelijker de beste elektrische auto vergelijken. Ben je op zoek naar een auto in een lage prijsklasse, dan kijk je bijvoorbeeld naar auto’s tot € 25.000.

Er is ook nog een ander type segmenten. Deze segmenten zijn vastgesteld door autoproducenten en geven aan wat voor type auto het is. Zo heb je bijvoorbeeld segment A, wat de miniklasse is. Verder heb je bijvoorbeeld segment H voor sportwagens en segment M waar de grotere SUV’s mee worden bedoeld. De Chinese autoproducenten bieden de goedkoopste auto’s aan in veel van deze segmenten, maar niet allemaal. Eén van de segmenten waarin de Chinese producenten nog niet veel actief zijn is segment B, de compacte klasse. Dit zijn de wat ruimere kleine auto’s, vaak zonder afgesloten bagageruimte. Veel van deze auto’s zijn hatchbacks.

Nieuwe elektrische modellen

Verschillende autoproducenten hebben hun kans schoon gezien en hebben aangekondigd dat er binnenkort nieuwe elektrische auto’s uit het B segment op de markt komen. Wij hebben deze nieuwe modellen voor je op een rij gezet.

Volkswagen ID

De eerste producent die nieuwe EV’s aankondigde was Volkswagen. Volkswagen heeft al verschillende elektrische auto’s, waaronder de ID lijn. Hier worden twee nieuwe auto’s aan toegevoegd. Allereerst de Volkswagen ID.1, die minder dan € 20.000 moet gaan kosten. Daarnaast brengen ze ook de iets ruimere Volkswagen ID.2 uit voor minder dan € 25.000 te koop moet komen.

volkswagen id.2
De nieuwe Volkswagen ID.2

Nieuwe auto’s van Stellantis

Ook autoconcern Stellantis is bezig met het ontwikkelen van nieuwe elektrische auto’s voor het B segment. Stellantis is een concern dat bestaat uit maar liefst 14 automerken, waaronder Jeep, Peugeot, Opel, Fiat en Citroën. Deze laatste twee merken komen met nieuwe EV’s. Doordat zoveel automerken onder Stellantis vallen, kunnen bevindingen uit onderzoek gedeeld worden en kunnen kosten gesplitst worden. Zo kunnen deze merken genieten van de beste technieken, zonder hier zelf alles voor te hoeven betalen. Stellantis is zo ook bezig met het ontwikkelen van bestelwagens die op waterstof rijden.

Een nieuw model voortkomend uit het Stellantis autoconcern is de Citroën ë-C3 die voor minder dan € 25.000 op de markt gaat komen. Deze lage prijs is behaald doordat de auto op een nieuw, kostenefficiënt platform is geproduceerd. De auto krijgt een actieradius van ruim 300 kilometer. Ook Fiat krijgt een nieuwe EV. De welbekende Fiat Panda gaat ook elektrisch geproduceerd worden. De Panda EV krijgt waarschijnlijk veel dezelfde features als de nieuwe ë-C3, maar zal in een heel ander jasje gestopt worden. De prijs zal wel vergelijkbaar zijn met die van Citroën.

De nieuwe Renault 5 en Nissan Micra

De laatste autoproducten die met een goedkope B-segmenter komen zijn Renault en Nissan. Renault en Nissan zijn beide aangesloten bij de Renault-Nissan-Mitsubishi alliantie. Net als bij Stellantis kunnen deze merken ontwikkelingskosten delen, waardoor ze sneller en goedkoper met nieuwe technieken komen.

Het eerste model is de nieuwe Renault 5. Het wordt een EV met een retro design, iets wat je niet vaak ziet bij elektrische auto’s. Deze hebben vaak juist een modern of zelf futuristisch design. Dit model moet uiteindelijk voor iets minder dan € 30.000 op de markt komen. Nissan komt met de elektrische Micra. In tegenstelling tot het retro design van de Renault 5, heeft deze auto juist een modern ontwerp gekregen. Wel zullen de features van de auto vergelijkbaar zijn met die van de Renault, net zoals de prijs.

Wil je meer EV’s vergelijken?