Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

actieradius-elektrische-fiets-berekenen

De elektrische fiets is het perfecte vervoersmiddel voor mensen die op zoek zijn naar een combinatie van beweging én snelheid. Dankzij de motor kom je snel vooruit, maar kun je nog wel zelf trappen. De actieradius van de fiets bepaalt hoeveel kilometers je af kunt leggen. In dit artikel lees je hoe je de actieradius zelf bepaalt.

best geteste

Duurzame mobiliteit

Bij duurzame mobiliteit gaat het om het vinden van een evenwicht tussen bereikbaarheid, economie, leefmilieu en klimaat. Bij het inrichten van de mobiliteit van de toekomst wordt gekeken naar het inzetten van nieuwe soorten vervoersmiddelen. Eén van deze vervoersmiddelen is de elektrische fiets.

Fietsen

Een elektrische fiets heeft een motortje waardoor jouw kracht wordt gecombineerd met de kracht van de elektromotor in de fiets. Om de motor te laten werken is stroom nodig. Wanneer deze stroom groen is, en dus is opgewekt door duurzame energiebronnen, is de e-bike een milieuvriendelijk vervoersmiddel.

best geteste

Elektrische fietsen

Met een elektrische fiets kun je een snelheid bereiken van zo’n 25 kilometer per uur. Afhankelijk van de capaciteit van de accu van de elektrische fiets kun je afstanden tot wel 100 kilometer afleggen, zonder dat je de accu hoeft op te laden. Je kunt de elektrische fiets ook gewoon zonder de motor gebruiken en volledig zelfstandig fietsen. Dit is vooral handig wanneer je geen tijd hebt om de accu op te laden of geen toegang hebt tot een oplaadpunt.

De accu en actieradius

Het duurste deel van de elektrische fiets is de accu. De accu voorziet de motor van energie. Wanneer je aan het fietsen bent, raakt de accu leeg. De actieradius van een elektrische fiets geeft aan hoeveel kilometers je kunt fietsen op een volle accu, zonder dat je tussendoor de fiets op hoeft te laden. De afstand die je af kunt leggen met een volle accu is vooral afhankelijk van de capaciteit van de accu. 

Hoe ouder de accu is, hoe meer de capaciteit van de accu afneemt en hoe minder kilometers je kunt afleggen. Onder andere de bandenspanning, het gewicht van de fietser, de hoeveelheid wind, het aantal graden en het wegdek waarop gefietst wordt, spelen een rol bij de actieradius van een elektrische fiets.

best geteste

De actieradius van een elektrische fiets berekenen hangt dus van veel aspecten af. Over het algemeen kun je de actieradius van een elektrische fiets berekenen door de capaciteit van de fietsaccu door je energieverbruik te delen.

Je kunt als vuistregel aanhouden dat je bij normaal gebruik per 100 Wh zo’n 12 tot 14 kilometer kunt rijden met je elektrische fiets. Met deze vuistregel kun je aan de hand van de capaciteit een schatting maken van de actieradius. Wil je langere afstanden afleggen? Overweeg dan een extra accu aan te schaffen en deze onderweg mee te nemen.