Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Fleetmanagement systemen vergelijken

Fleetmanagement is een behoorlijke klus als het allemaal handmatig gedaan moet worden. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse systemen en softwarepakketten die je hierbij kunnen helpen.

Wij vertellen je welke factoren belangrijk zijn bij een goed systeem en hebben vervolgens 4 van de beste systemen vergeleken. Ontdek welk fleetmanagement systeem het beste bij jouw onderneming past.

Wat is fleetmanagement?

Fleetmanagement is het beheren van het wagenpark van een bedrijf. Het wagenpark, of de fleet, van een bedrijf zijn alle zakelijke voertuigen die een bedrijf heeft. Dit gaat dus van zakelijke leaseauto’s tot vrachtwagens. Officieel zijn zware machines (die geen voertuig zijn) geen onderdeel van het wagenpark, maar toch worden ze vaak ook meegenomen.

Bij het beheren van een wagenpark komen diverse zaken kijken. Zo moet je de voertuigen op een of andere manier kunnen volgen om zo routes te optimaliseren, maar ook het rijgedrag van bestuurders. Ook kun je met fleetmanagement beter onderhoudsbeurten inplannen waardoor voertuigen een langere levensduur krijgen en minder snel problemen krijgen. Wil je lezen wat fleetmanagement nog meer inhoudt? Lees dan verder:

Op welke factoren moet je letten bij het beste fleetmanagement systeem?

Diverse bedrijfssoftware producenten hebben in het oog wat er allemaal komt kijken bij goed wagenparkbeheer. Daarom ontwikkelden zij fleetmanagement systemen die je ontzorgen. Ideaal is natuurlijk wanneer de software er ook voor zorgt dat je gemakkelijk voldoet aan de (Nederlandse) wetgeving, bijvoorbeeld omtrent ritregistratie of CO2-rapportage. Wij vergeleken fleetmanagement systemen zodat jij de beste voor gemakkelijk vindt.

In deze vergelijking is gekeken naar een aantal factoren die bepalend zijn bij de kwaliteit van een dergelijk systeem. Dit zijn de volgende factoren:

 • Ten eerste moet je kijken naar de functionaliteit van het systeem. Heeft het systeem bijvoorbeeld een voertuigtracking en kan het onderhoudsplanningen bijhouden? Zonder onderhoudsbeheer kun je bijvoorbeeld niet bijhouden wanneer het voertuig weer gecheckt moet worden. Zonder voertuigtracking kan de software niet worden gebruikt bij zaken als ritregistratie of het analyseren van rijgedrag.
 • Ten tweede is gebruiksvriendelijkheid erg belangrijk. Het systeem moet worden gebruikt door zowel ondernemers, als bestuurders van voertuigen. Het is dus erg belangrijk dat het systeem gebruiksvriendelijk is en bijvoorbeeld in een app op de telefoon te gebruiken is.
 • De volgende factor die belangrijk kan zijn is de schaalbaarheid. Op het moment dat het bedrijf gaat groeien, en daarmee ook het wagenpark, is het belangrijk dat het systeem mee kan groeien. Kun je dus meer voertuigen toevoegen en oude voertuigen ook vervangen?
 • Vervolgens moet je ook letten op integratiemogelijkheden. Dit heeft betrekking op zowel andere systemen zoals een HR-systeem, maar ook op zaken als specifieke bedrijfsprocessen waaraan het systeem moet kunnen aanpassen.
 • Misschien wel een van de belangrijkste factoren in dit rijtje is privacy. Met fleetmanagement track je onder andere alle zakelijke voertuigen, en zo ook zakelijke leaseauto’s die wellicht ook privé gebruikt worden. Als het systeem daarom geen fatsoenlijke maatregelen heeft genomen om gegevens van werknemers te beschermen, dan zullen medewerkers misschien minder serieus met het systeem omgaan of zelfs klachten indienen.
 • De laatste factor die altijd een vinger in de pap heeft, zijn de kosten. Kijk hierbij ook naar abonnementskosten en hoeveel het kost om het systeem uit te breiden wanneer er meer voertuigen toegevoegd worden.

Hieronder vind je een rijtje van de 4 beste fleetmanagement systemen van dit moment.

De 4 beste fleetmanagement systemen op een rij

Bekijk testresultaten
Testresultaten

Cartracker is hét fleetmanagement systeem voor jouw bedrijf. Voertuigtracking regel je perfect middels het speciale systeem dat is goedgekeurd door de Belastingdienst. Zo weet je zeker dat ritregistratie op orde is, maar kun je ook bijhouden waar jouw auto’s rijden. Ook handig in geval van diefstal.

Dat is niet alles. Cartracker biedt namelijk ook een hele makkelijke fleetmanagement app, die door werknemers gebruikt kan worden. Zij kunnen hier hun status ook naar privé aanpassen als ze niet zakelijk rijden, waardoor gegevens beter geschermd worden. Verder biedt het dynamische rapportages die je duidelijke inzichten geven in jouw wagenpark.

 • Ritregistratie volgens eisen Belastingdienst
 • Met overzichtelijke app
 • Compleet fleetmanagement systeem
 • Ook parkeren kan via Cartracker
 • GPS moet handmatig worden ingebouwd
Bekijk testresultaten
Testresultaten

Het volgende fleetmanagement systeem in onze test is die van HoorayHR. Naast HR-systemen – it’s all in the name – biedt het bedrijf nu ook software voor bedrijfsmiddelen beheer. Dit zijn niet alleen voertuigen uit het wagenpark, maar ook laptops en telefoons. Het is heel simpel: via het systeem wordt een auto of fiets gekoppeld aan een werknemer voor een bepaalde periode en vervolgens wordt de juiste data verzameld. De software is vooral geschikt voor kleinere bedrijven, maar ook grote bedrijven zouden van HoorayHR gebruik kunnen maken.

 • HoorayHR biedt ook andere systemen
 • Niet alleen voertuigen, maar ook andere middelen kunnen beheerd worden
 • Maar €4,50 per medewerker per maand
 • Alles wordt meteen verwerkt in loonstroken
 • Geen voertuigtracker
Bekijk testresultaten
Testresultaten


De volgende aanbieder in deze lijst is AFAS. Net als HoorayHR is AFAS tevens niet alleen gericht op fleetmanagement, maar biedt het veel meer. AFAS is een bekend en volledig HR-systeem waarmee je loonstroken kunt regelen, declaraties kunt versturen en verlof kunt aanvragen. AFAS biedt ook een module om jouw wagenpark slim te beheren. Middels het BI-dashboard kun je allerlei data inzien en analyses laten uitvoeren.

 • Al meer dan 12.000 Nederlandse klanten
 • AFAS biedt een volledig HR-systeem
 • Erg eenvoudig te integreren in een bedrijf
 • Met gebruiksvriendelijke app voor iedereen in het bedrijf
 • Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Geen voertuigtracking inbegrepen
Bekijk testresultaten
Testresultaten

Het laatste fleetmanagement systeem in deze test is dat van FleetGO. In tegenstelling tot andere aanbieders is FleetGO voornamelijk gefocust op fleetmanagement. Zo hebben ze ook een eigen ritregistratie systeem. Bij gebruik wordt er een black box bij je in de auto geïnstalleerd die het voertuig blijft tracken. Met de verzamelde data kun je op organisatieniveau bijvoorbeeld routes optimaliseren en ervoor zorgen dat ritregistratie altijd juist verwerkt wordt. Een ander groot voordeel van FleetGO is dat je een detailleerde geschiedenis krijgt van het gedrag van jouw voertuigen.

 • Expert in fleetmanagement
 • Installatie van eigen black box
 • 3 jaar garantie op locatie
 • 10 jaar veilige dataopslag
 • Biedt weinig andere services aan
 • Minder geschikt voor groot wagenpark: installatie black box moet per voertuig

Meer weten?

Een belangrijk onderdeel van fleetmanagement is vooruit plannen en kijken. Zo mogen zakelijke leaseauto’s vanaf 2025 alleen nog maar elektrisch zijn en moet je nu al bedenken dat op het moment dat een vrachtwagen gepland onderhoud nodig heeft, deze niet gebruikt kan worden. De wereld van mobiliteit blijft altijd vernieuwen en het is dan ook slim als ondernemer om hier altijd rekening mee te houden. Ben je benieuwd naar de nieuwste mobiliteitsoplossingen?