Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Hyundai: Zuid-Koreaanse moderniteiten

De van oorsprong Zuid-Koreaanse autoproducent Hyundai staat bekend om haar betrouwbare auto’s en focus op het gebruik van nieuwe technologieën. Ook in 2022 is het nog één van de grootste automerken wereldwijd. In dit artikel werpen we een blik op Hyundais elektrische voertuigen.

Hyundai: een blik op de geschiedenis

De eerste auto’s die door Hyundai werden geproduceerd in 1967 waren niet van eigen ontwerp. Het bedrijf assembleerde de eerste jaren namelijk de Ford Cortina. Ruim een decennium later begon de Zuid-Koreaanse autofabrikant ook met de bouw van eigen modellen. In 1975 bracht het de Hyundai Pony op de markt: de eerste Zuid-Koreaanse auto ooit. Na de introductie van de Pony pushte het merk steeds meer modellen de markt op. Met de lancering van het luxemerk Genesis sloeg Hyundai een extra weg in, door zich ook te focussen op het dienen van een hoger segment. Anno 2010 kwam het merk met de eerste elektrische auto op de markt. Inmiddels zijn er verschillende EV’s verkrijgbaar.

De eerste elektrische auto’s van Hyundai

Hoewel Hyundai pas in 2012 de eerste elektrische auto op de markt bracht voor verkoop, was het automerk al veel langer bezig met de ontwikkeling van voertuigen die lopen op alternatieve brandstoffen. In de jaren 1991 t/m 1994 bouwde Hyundai maar liefst vier studiemodellen die werkten met o.a. een loodzuuraccu. In de jaren die volgden werden ook andere elektrisch aangedreven modellen ontwikkeld. Zo werd gekeken naar de mogelijkheden van de nikkel-metaalhydridebatterijen. Vanaf 1998 werd door het merk gekeken naar het ontwikkelen van waterstof-elektrisch aangedreven voertuigen. Hoewel Hyundai een indrukwekkende auto ontwikkelde, zorgde het ontbreken van de juiste infrastructuur ervoor dat de doorontwikkeling van het concept uitbleef. In 2010 richtte Hyundai zich op het realiseren van elektrische productiemodellen: de BlueOn was geboren.

BlueOn: de primeur voor Hyundai

Met BlueOn werd de eerste elektrische auto ooit in productie genomen in Seoul. Het model was gebaseerd op de Hyundai i10 en werd geïntroduceerd met een actieradius van 140 kilometer. De topsnelheid van 130 km/h en oplaadtijd van 6 uur wekten veel bewondering op, maar waren niet genoeg om interessant te zijn voor het grote publiek. De auto werd enkel verkocht in Zuid-Korea en werd voornamelijk gebruikt door overheidsinstanties.

In 2013 werd een nieuwe mijlpaal bereikt met de Hyundai ix35 Fuel Cell. Het was de eerste commercieel in serie geproduceerde waterstofauto wereldwijd. Met een vermogen van 100 kW kon er maar liefst 594 km worden afgelegd. Indrukwekkende cijfers dus. Het ontbreken van de infrastructuur voor het tanken van waterstof zorgt er echter nog steeds voor dat de waterstofauto nog niet op grote schaal wordt gebruikt.

De in 2016 gelanceerde Hyundai IONIQ is wel geschikt voor de bestaande infrastructuur. Het model is verkrijgbaar met drie verschillende aandrijfsystemen: volledig elektrisch, hybride en plug-in hybride. In de elektrische variant vinden we een batterij van 28 kWh. De auto heeft hiermee een actieradius van 200 km. Dankzij het aerodynamische ontwerp wordt de luchtweerstand laag gehouden met als resultaat een besparing op het energieverbruik.

Kona Elektrische auto

De échte doorbraak voor elektrisch rijden met Hyundai

In 2018 kondigde Hyundai de lancering van de KONA Electric aan. De vraag naar dit model overtrof alle verwachtingen. De emissievrije compacte SUV is verkrijgbaar met twee verschillende batterijpakketten: 64 kWh en 39 kWh. Deze batterijen leiden tot een actieradius van respectievelijk 484 km en 305 km. Op winterkoude dagen loopt het bereik van de auto vanzelfsprekend iets terug, en kan er bij lage temperaturen zo’n 350 kilometer worden gereden met de 64 kWh accu. De KONA behaalt een topsnelheid van 167 km/h.

Europees design met een vleugje flair

Hyundai had in haar eerste jaren nog weinig invloed op de automarkt. Inmiddels heeft het bedrijf een marktaandeel van maar liefst 6%. De i10, Pony en Atos behoren tot de bestverkochte modellen van het automerk. Hyundai rijders zijn enthousiast over de vormgeving en betrouwbaarheid van de voertuigen. De auto’s zijn geliefd vanwege het Europese design met golvende lijnen, strakke afwerking en geïntegreerde nieuwe technologieën.

De populairste modellen van het moment

De KONA electric

We trappen af met de bestverkochte e-SUV: de KONA electric. Deze in 2018 uitgebrachte EV pronkt niet zonder reden bovenaan het lijstje. De auto heeft een actieradius van maar liefst 484 kilometer en is uitgerust met tal van geavanceerde snufjes. Zo heeft het een premium audiosysteem van KRELL, een E-call functie waarmee hulpdiensten automatisch worden gewaarschuwd en de mogelijkheid tot draadloos opladen. Ook is de EV uitgerust met veiligheids- en rijhulpsystemen zoals de Blind-spot Collision-avoidance Assist, Rear Cross-traffic Collision-avoidance Assist en Autonome rijbaanassistentie. De KONA met 64 kWh accu is verkrijgbaar vanaf €38.495.

Ioniq 5.

De Ioniq 5. combineert een uitgesproken design met indrukwekkende technologieën. Deze middelgrote CUV biedt ruimte, comfort en eindeloos milieuvriendelijk rijden met een actieradius van 507 km. De actieradius kan tijdens het rijden gemaximaliseerd worden met behulp van de regeneratieve rem functie. Ook de Ioniq is uitgerust met geavanceerde veiligheids- en rijhulpsystemen. Zo beschikt de EV over een Augmented reality head-up display, level 2 autonoom rijden optie, een Surround View Monitor en een Blind-spot view monitor. De Ioniq 5. is verkrijgbaar vanaf €43.800.

Nexo

De Nexo wordt door Hyundai gekroond als ‘de ultieme eco-auto’. Deze SUV met brandstofcel is geheel emissievrij. De waterstof-elektrisch aangedreven auto stoot enkel water uit. Daarnaast wordt er tijdens het rijden fijnstof uit de lucht gefilterd. Op de touchscreen kan de bestuurder direct zien hoeveel luchtzuivering en CO2-reductie er is bereikt. Toch levert de gebruiker niet in op gebruiksgemak: op een volle tank kan maar liefst 665 kilometer gereden worden. De revolutionaire Nexo van Hyundai heeft een consumentenprijs van € 69.995.

Lees meer over Hyundai

Is elektrisch rijden een goed alternatief voor de traditionele auto? 

Is elektrisch rijden een goed alternatief voor de traditionele auto? 

De markt voor elektrische voertuigen (EV) is in de afgelopen jaren in een rap tempo gegroeid. Steeds meer nieuwe modellen
Uitgelicht: dit zijn de 4 meest veelbelovende elektrische auto´s van 2024

Uitgelicht: dit zijn de 4 meest veelbelovende elektrische auto´s van 2024

Nederland beschikt over het beste laadpaal netwerk ter wereld en elektrisch rijden biedt verschillende voordelen ten opzichte van rijden op
Dit moet je weten over de CO2-uitstoot van je voertuig

Dit moet je weten over de CO2-uitstoot van je voertuig

Het verminderen van de CO2-uitstoot is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in Nederland. Wereldwijd wordt ruim 20% van de
Onze favoriete hybride occasions onder de 20.000 euro

Onze favoriete hybride occasions onder de 20.000 euro

Elektrische en hybride auto’s hebben gemiddeld een hogere aanschafprijs dan voertuigen met een fossiele brandstofmotor. Maar door de toenemende

Moby, platform voor new mobility

Nieuwe mobiliteit voor Moby is niet alleen het verschaffen van informatie. Moby biedt een podium voor nieuwe mobiliteitsmogelijkheden in de vorm van partners die allemaal hun handen ineen steken om mooie producten en diensten te maken. Van platformen waar verschillende vervoersmogelijkheden samenkomen en waar je het gehele aankoopproces op een kanaal kan uitvoeren tot het aanbieden van leasefietsen of -auto’s tegen aantrekkelijke tarieven voor bedrijven. Onze partners maken nieuwe mobiliteit mogelijk; ieder op zijn eigen manier. Bekijk nu onze partnerpagina en bekijk welke dienst het beste bij jou past.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.