Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Is elektrisch rijden een goed alternatief voor de traditionele auto? 

De markt voor elektrische voertuigen (EV) is in de afgelopen jaren in een rap tempo gegroeid. Steeds meer nieuwe modellen verschijnen die allemaal nieuwe snufjes hebben. Maar is een EV ook daadwerkelijk beter in de praktijk dan een benzine- of dieselauto? Het rapport van de Kieskeurig EV Duurtest 2024 geeft antwoord op deze vraag. Samen met een groot aantal testrijders zijn verschillende elektrische modellen getest op hun functionaliteit. 

Geteste modellen op een rij

Het onderzoek heeft 6 modellen in de praktijk getest: BYD DOLPHIN, Honda e:Ny1, Hyundai IONIQ 5, Hyundai IONIQ 6, Kia Niro EV en Volvo EX30. Een aantal aspecten van elke auto zal worden uitgelicht. 

  • BYD DOLPHIN blijkt een uitstekende gezinswagen voor dagelijks gebruik te zijn. Het heeft een uitgebreide standaarduitrusting en een goede prijs-kwaliteitverhouding.
  • De Honda e:Ny1 viel bij de testrijders in de smaak door de snelle oplaadtijd, waarmee je binnen een aantal minuten al flink wat kilometers hebt bijgeladen. Ook kan de auto zelfstandig inparkeren. 
  • IONIQ 5 van Hyundai biedt een ruim interieur en een hoge actieradius waarmee je langer kunt rijden. Echter is het infotainmentsysteem ietwat moeilijk te bedienen in het begin. 
  • Het model Hyundai IONIQ 6 wordt beoordeeld als een “heerlijke auto” met een rijke standaarduitrusting en subtiele verwerkingen van rijhulpsystemen. Voor lange mensen is deze auto echter niet de beste optie. 
  • De Kia Niro blijkt een perfecte startauto te zijn voor beginnende EV rijders. Zo is de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend en is de auto gemakkelijk te bedienen. Ook de Volvo EX30 wordt aangeboden voor een aantrekkelijke prijs. Dit model staat bekend om zijn uitstekende rijeigenschappen en wendbaarheid. 

De groenste auto op de markt 

Elektrische voertuigen zijn veruit de groenste auto’s op de markt. Deze auto’s zijn een stuk stiller, schoner en klimaatbewuster dan een traditionele auto. De CO2-uitstoot van een EV over zijn hele leven is zelfs ruim 60% lager dan die van een benzineauto. Ter vergelijking: bij een middenklasse elektrische auto komt zo’n 20.000 kilo CO₂ vrij. Bij een vergelijkbare brandstofauto is dit zo’n 51.000 kilo CO₂

Wil je meer weten over de CO2-uitstoot van je voertuig?

De markt blijft maar groeien en er komen steeds goedkopere modellen. Ook wordt de actieradius, de afstand waarmee je op één opgeladen batterij kunt rijden, steeds groter. Het laadnetwerk wordt daarnaast ook steeds verder uitgebreid, waardoor je op meer plekken een elektrische auto kan opladen.  

Voordelen van groen de weg op

Overweeg je om zelf elektrisch te gaan rijden? Ondanks dat een voertuig die rijdt op zonne-energie of windenergie nóg meer voordelen te bieden heeft op het gebied van duurzaamheid, is de EV een goede optie. Naast dat de gebruikskosten van een EV lager liggen, zijn er ook verschillende subsidies waar je voor in aanmerking kunt komen. Aangezien elektrisch rijden steeds populairder wordt en noodzakelijk is de klimaatdoelstellingen te behalen, zijn er in heel Europa steeds meer (snel)oplaadpunten te vinden.

Wie is de elektrische rijder? 

Maar wie rijden er dan allemaal elektrisch nu dat EV’s steeds meer de markt aan het domineren zijn en waarom? Een ander onderzoek van de Vereniging Elektrisch Rijders (VER) heeft onlangs onderzoek hiernaar gedaan en is tot de conclusie gekomen dat er vier beweegredenen zijn achter het overstappen naar elektrisch rijden. 

36% van de ondervraagden gaf aan te zijn overgestapt vanwege lagere kosten, 35% voor het milieu, 15% vanwege technische innovatie en 12% vanwege het rijplezier. Verreweg zijn economische voordelen en duurzaamheid dus de grootste drijvers om over te stappen op een elektrisch voertuig. 

Daarnaast blijkt echter ook dat een eigen laadpaal zwaar weegt bij de keuze voor elektrisch rijden. De mogelijkheid om via je eigen zonnepanelen een elektrische auto te kunnen laden blijkt dus belangrijk te zijn, aangezien het de kosten voor elektrisch rijden een stuk kan verminderen. De oplaadkosten voor openbaar laden liggen namelijk vast, vooral in de steden.