Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Private lease: hoe werkt het en wat zijn onze favoriete elektrische auto’s?

Opnieuw is het aantal Nederlanders dat een private lease auto rijdt in 2021 gestegen. Waar in 2016 nog ‘maar’ 64 duizend private lease auto’s geregistreerd stonden, waren dit er eind 2021 ruim 231 duizend. Het percentage van het aantal private lease auto’s ten opzichte van het totale autoleasepark, is 24%. Bij elektrische auto’s ligt het percentage van het aantal leasecontracten nog hoger: ruim de helft. Waar kleine stadauto’s de primeur maakten op het gebied van private lease, zijn dit nu steeds vaker compacte gezinswagens. 1 op de 13 elektrische private lease auto’s, is elektrisch. 

Het betalen van de verzekering, de wegenbelasting en het onderhoud: een auto kan aardig oplopen in de kosten. Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand aan je auto, waar dit alles bij inbegrepen zit. Dit wordt door veel consumenten dan ook gezien als het grootste voordeel van private leasen. In deze blog lichten we toe hoe private leasen van een auto werkt en wat onze favoriete elektrische auto’s zijn om te private leasen.

Wat is private leasen?

Er zijn een aantal vormen van leasen, die qua benaming overeen lijken te komen met private leasen. Hieronder leggen wij je alles uit over private lease. 

Als je een auto gaat private leasen, dan rijd jij als consument een nieuwe auto. Daartegenover staat dat je een vast bedrag per maand betaalt. Dit maandbedrag is onder andere inclusief kosten voor bijvoorbeeld reparatie en onderhoud, pechhulp en afschrijving. Ook de afleveringskosten en verwijderingsbijdrage zitten inbegrepen. Het enige wat er nog bovenop het vaste maandbedrag komt, zijn de kosten voor brandstof, eventuele boetes die worden gereden, parkeerkosten en bezoeken aan een wasstraat. Goed om te weten is dat de auto bij private leasen wel op je eigen naam staat, maar niet onder je eigendom valt.

Hoe werkt private leasen?

Ben je van plan om een private lease contract af te gaan sluiten voor een auto? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van hoe private leasen werkt en welke keuzes je hebt. De voornaamste punten die je moet weten, lichten we aan aan je toe.

Looptijd kiezen

Als je een contract afsluit om een auto te private leasen, huur je als het ware een auto. Je kunt ervoor kiezen om een huurcontract af te sluiten van 12 tot wel 60 maanden. Voor welke looptijd je gaat, hangt af van jouw situatie en wensen. Het maandelijks te betalen bedrag wordt onder andere vastgesteld afhankelijk van de looptijd die je kiest. Een langere looptijd betekent meestal een lager maandbedrag, net zoals bij een telefoonabonnement.

Vast bedrag per maand 

Elke maand betaal je een vast bedrag. Dit wordt bijvoorbeeld aan het begin van de maand van je rekening afgeschreven. Kosten voor afschrijvingen, een allrisk autoverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud, pechhulp en banden zitten hierbij inbegrepen. Het verschilt per leasemaatschappij wat er wel en niet in het maandbedrag zit. Ons advies is dan ook om vooraf goed uit te zoeken wat je zelf moet betalen en welke kosten er inbegrepen zitten in het te betalen maandbedrag. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat audio- en navigatiesystemen los moeten worden betaald. 

De prijs die je betaalt per maand kan gedurende de looptijd veranderen. Dit kan worden veroorzaakt door fiscale wijzigingen die doorgevoerd worden, zoals de wegenbelasting of btw. Check vooraf altijd goed het private leasecontract op deze zaken, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Financiële check bij BKR

Met private leasen sluit je als het ware een abonnement af. Je wordt dus geen eigenaar van je auto en gaat ook geen lening aan. Wel wordt door het Bureau Krediet Registratie – ook wel bekend als BKR – gekeken of je in aanmerking komt om een auto te private leasen. 

Een registratie bij het BKR moet voorkomen dat je financiële verplichtingen aangaat die je niet kunt betalen. Boven een bedrag van 250 euro per maand en een looptijd van minimaal 1 maand, wordt er een aantekening gemaakt bij het BKR. 

Er is dan ook een grote kans dat je geregistreerd staat bij het BKR. Als je in het bezit bent van een creditcard, een hypotheek hebt afgesloten voor je koopwoning of een abonnement hebt afgesloten voor een mobiele telefoon voor een totaal bedrag van boven de 250 euro, sta je geregistreerd. Wees je ervan bewust dat het afsluiten van een private lease contract wordt geregistreerd bij het BKR en dat dat vervolgens invloed kan hebben op de hoogte van de hypotheek of een andere lening die je kunt krijgen. 

Kilometerbundel kiezen 

Het maandbedrag wat je gaat betalen is van zowel de looptijd, als het aantal kilometers in je pakket afhankelijk. Hierbij geldt: hoe intensiever je de (elektrische) auto gebruikt, hoe meer deze gaat verslijten en hoe hoger het maandbedrag. Om te bepalen hoeveel kilometer je rijdt, is het makkelijkst om Google Maps te openen. Ga na hoeveel kilometer jouw ritten van- en naar je werk, naar je zomervakantie, wintersport, familiebezoeken, boodschappen, school, sport en verenigingen zijn. Als je alle kilometers bij elkaar optelt, heb je een nauwkeurige schatting van het aantal kilometers dat je verwacht te rijden. 

Ben je benieuwd naar je maximale leasebedrag? Je kunt je maximale leasebedrag eenvoudig online berekenen.

Wat zijn onze favoriete elektrische auto’s om te leasen?

Een EV lijkt de auto van de toekomst. Dit komt omdat elektrische auto’s vele malen zuiniger zijn dan normale auto’s. Op basis van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur wordt voorspeld dat er in 2030 1,9 miljoen auto’s volledig elektrisch rijden. Waar je als private leaser van profiteert, is dat het opladen van je auto met elektriciteit vaak goedkoper is dan het tanken van een diesel- of benzineauto. Buiten de all-in leaseprijs die je betaalt, betaal je maandelijks namelijk zelf de kosten voor brandstof. Ook is het steeds vaker mogelijk om voor de deur je elektrische auto op te laden. We zetten 3 populaire auto’s die erg geschikt zijn voor private lease voor je op een rij.

Peugeot e-208 

De Peugeot e-208 onderscheidt zich van andere elektrische auto’s door zijn elegante vormgeving en innovatieve technieken. Zo beschikt deze e-208 over bedienbare ramen achter, elektrisch inklapbare buitenspiegels, led dagrijverlichting en een in delen neer te klappen achterbank. 

Bij een laadpaal die beschikt over 11 kW, kun je in 2 uur tijd voldoende de accu opladen om over een actieradius van 110 kilometer te beschikken. Bij een laadpunt van 50 of 100 kW is je auto binnen 30 tot 60 minuten voor 80% opgeladen. Hiermee kun je een actieradius behalen tot 275 kilometer. 

Let op: bij deze nieuwe uitvoering van de Peugeot e-208 zit er bij het afsluiten van een private lease contract geen standaard navigatie en getinte ramen inbegrepen. Wel is het mogelijk om je leasepakket uit te breiden met deze opties, tegen een meerbedrag per maand. 

De belangrijkste kenmerken van de e-208 op een rij:

MerkPeugeot 
Aantal deuren5-deurs, hatchback
Aantal zitplaatsen5 zitplaatsen
BrandstofElektrisch
SchakelingAutomaat
Actieradius362 kilometer
Topsnelheid150 kilometer/uur
EnergielabelA

Meer ontdekken over private lease van deze Peugeot e-208? 

Opel Corsa-e

De Opel Corsa-e biedt zeeën van ruimte dankzij de extra deur. Je kunt deze Opel private leasen in de kleuren oranje, zwart, zilver en rood. De standaarduitvoering beschikt over elektrisch bedienbare ramen aan de voorkant, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels en een achterbank die in delen in te klappen is. 

Waar je vroeger genoegen moest nemen met een actieradius van 324 kilometer bij een elektrische auto van Opel, profiteer je bij de Corsa-e van een bereik van 359 kilometer. De accu beschikt over een capaciteit van 50 kWh. 

De belangrijkste kenmerken staan hieronder opgesomd:

MerkOpel
Aantal deuren5-deurs, hatchback
Aantal zitplaatsen5 zitplaatsen
BrandstofElektrisch
SchakelingAutomaat
Actieradius359 kilometer
Topsnelheid150 kilometer per uur
EnergielabelA

Meer weten over het private leasen van een Opel Corsa-e?

Lexus UX 

Het automerk Lexus is afkomstig  uit Japan. Deze autofabrikant heeft doordachte technieken en intelligente systemen toegankelijk gemaakt in de elektrische Lexus UX. Het sfeervolle lederen interieur, de elektrisch bedienbare achterklep en de stoel- en stuurverwarming zijn enkele opties die deze elektrische Lexus te bieden heeft. 

De Lexus UX beschikt over een actieradius van 315 kilometer. Ondanks dit niet al te grote rijbereik, heeft de accu wel een groot vermogen. Zo wordt er binnen 7 seconden een acceleratiesnelheid behaald en is het maximale vermogen 204 pk. 


Ook van onze derde favoriet hebben we de belangrijkste kenmerken opgesomd:

MerkLexus
Aantal deuren5-deurs, SUV
Aantal zitplaatsen5 zitplaatsen
BrandstofElektrisch
SchakelingAutomaat
Actieradius315 kilometer
Topsnelheid160 kilometer per uur
EnergielabelA

Meer ontdekken over het private leasen van deze Lexus UX?

Weet je nog niet welke auto je wilt gaan private leasen? Bekijk de actuele private lease acties en vind de beste deal voor jou!