Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Een waterstofauto kopen, slim of niet?

Waterstofauto’s zijn hedendaags een erg populair onderwerp. De auto’s brengen veel voordelen met zich mee en zijn op dit moment volgens sommigen de milieuvriendelijkste auto’s die er bestaan. Maar is een waterstofauto kopen het antwoord? Kun je dan niet toch beter voor elektrisch gaan? Lees het allemaal hier!

Wat is een waterstofauto?

Voordat we gaan vertellen of een auto op waterstof kopen de beste optie is, is het eerst handig om meer te weten over wat een waterstofauto precies is! De naam geeft het al een beetje weg, een waterstofauto is een elektrisch voertuig dat aangedreven wordt door waterstof. Een waterstofauto verschilt van een elektrische auto door de manier waarop de elektriciteit wordt aangewakkerd. Bij een elektrische auto wordt een batterij opgeladen die vervolgens elektriciteit geeft aan de auto.

Een waterstofauto produceert de elektriciteit tijdens het rijden. De tank is namelijk gevuld met waterstof. Tijdens het rijden wordt deze waterstof in een brandstofcel omgezet naar elektriciteit. Een waterstofauto hoeft dan ook niet opgeladen te worden, maar getankt. Bij het tanken van de auto vul je hem wederom weer met waterstof.

Waterstof auto kopen
auto op waterstof kopen

Wat zijn de voordelen van een waterstofauto kopen?

Waterstofauto’s zijn een van de twee soorten elektrische auto’s die op dit moment op de markt verkrijgbaar zijn. De auto’s zijn echte voertuigen van de toekomst en er zijn enorm veel goede aspecten te benoemen rondom een waterstofauto kopen. Een waterstofauto lijkt op sommige manieren erg veel op een benzineauto. Zo hoef je een waterstofauto niet op te laden, maar tank je deze gewoon weer vol met waterstof. Eenmaal vol heeft de auto dan ook een actieradius van minimaal 500 kilometer waardoor je altijd lange afstanden kan afleggen met de auto. Waterstof is geen fossiele brandstof, waardoor het ook niet op kan raken. Het kan door de mens geproduceerd worden en is daarom ook op lange termijn een erg milieubewuste optie.

Wat zijn de nadelen van een waterstofauto kopen?

Een waterstofauto kopen is een erg goede optie. Je beschikt hiermee direct over de nieuwste technologie. Op dit moment is de waterstofauto de meest milieubewuste auto die er bestaat, echter zitten er nog wel wat nadelen aan de auto verbonden waar je rekening mee moet houden mocht je een waterstofauto willen kopen. De prijs van een waterstofauto is op dit moment nog een van de grootste nadelen. Doordat er maar twee automerken zijn die dit elektrische voertuig produceren, ligt de waterstofauto prijs nog erg hoog en is de kostprijs van een waterstofauto het dubbele van een benzineauto.

waterstof auto kopen
auto op waterstof prijs

Waterstofauto prijs, wat mag het allemaal kosten?

Een auto op waterstof kopen komt dus helaas wel met een prijskaartje. Niet alleen de aanschafprijs van een waterstofauto ligt hoger dan die van een benzineauto of elektrische auto, ook kost de auto na afschaf meer dan een benzineauto. Het tanken van waterstof kost 1,5 tot 2 keer zoveel als het opladen van een elektrische auto. Waterstof is misschien geen fossiele brandstof, maar het blijft wel een dure brandstof. Het opwekken van elektriciteit daarentegen, wordt steeds makkelijker door de consument zelf gedaan door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te leggen. Hierdoor zal elektriciteit niet snel stijgen in prijs en zal elektrisch opladen, op korte termijn, goedkoper blijven dan waterstof tanken. Daarnaast hebben de onderdelen die in een waterstofauto zitten meer onderhoud nodig, waardoor de onderhoudskosten van een waterstofauto ook hoger liggen. 

De prijs waar je aan moet denken bij een waterstofauto

Op dit moment zijn er twee merken die waterstofauto’s verkopen. De aanschafprijs van de waterstofauto van Hyundai Nexo ligt op dit moment net onder de €70.000. Voor een waterstofauto van Toyota betaal je al snel rond de €67.000. Dit zijn dus forse prijzen wanneer je het vergelijkt met een benzineauto of zelfs een elektrische auto. Omdat er nog maar weinig waterstofauto’s rijden, kun je bijna niet rekenen op het vinden van een goedkoop en mooi occasion model. De kosten van waterstofauto’s liggen op dit moment dus nog te hoog om te zeggen dat de auto de toekomst zal hebben.

Waterstofauto kopen in Nederland vs. andere landen

In Nederland zijn de elektrische auto’s op batterij erg in trek bij de consument en is een waterstofauto kopen nog steeds iets waar nog weinig mensen aan denken. Dit komt natuurlijk deels doordat er nog niet genoeg collectief animo is voor het aanschaffen van de waterstofauto’s. Als niemand het doet, zullen de aanschafprijzen niet dalen. In Nederland rijden in 2021 zo’n 300 waterstofauto’s rond. Dit is een aanzienlijk lager getal dan de 174.000 elektrische auto’s die in 2021 rondrijden. Opvallend is dat de tankgelegenheden van waterstofauto’s in Nederland wel in rap tempo stijgen. Vooral bij de stations van Total en Shell worden tankgelegenheden aangelegd. De aanleg van een waterstofstation brengt ook nogal wat kosten met zich mee. Dit komt doordat er veel rekening gehouden moet worden met de veiligheidsregels. Waterstof is namelijk een licht ontvlambare stof, nog meer dan benzine of diesel.

Waterstof auto kopen
prijs waterstofauto

Met welke kosten moet je rekening houden als je een waterstofauto rijdt?

Bij een auto op waterstof kopen, moet je rekening houden met het feit dat je een van de eersten bent. Lees je goed in over hoeveel het tanken van een waterstofauto kost, waar je je auto kunt tanken, hoeveel onderhoud je auto nodig heeft enzovoorts. Weeg dan ook vooral de nadelen op tegen de voordelen! Een waterstofauto kopen, mag je dan misschien wat meer gaan kosten, toch brengt de auto ook veel voordelen met zich mee. Wellicht speel je met de aanschaf van een waterstofauto wel heel goed in op de toekomst. Op dit moment speelt rondom de waterstofauto nog heel erg het kip en ei verhaal. Wanneer niemand een model koopt, zal de prijs ook niet dalen. Echter moet de prijs wel een beetje dalen om consumenten de stap te laten zetten.

Zijn waterstofauto’s de toekomst?

Is een waterstofauto kopen dus de toekomst? We weten het niet. Het interessante aan de strijd tussen waterstof en elektrisch is dat het nog veel verschillende kanten op kan gaan. Op dit moment is de elektrische auto de populairste keuze onder de elektrische voertuigen. Dit is ook logisch wanneer we kijken naar de kosten die in een elektrische auto zitten, in tegenstelling tot de kosten van een waterstofauto. Echter leven we in een tijd waarin technologie een enorme rol speelt en snel vooruitgang boekt. Het zou dus zomaar kunnen dat de nadelen van een waterstofauto opgelost worden en het voertuig hierdoor een streepje voor krijgt.

Op dit moment zijn de grootste problemen rondom de waterstofauto eigenlijk nog altijd de kosten. Een waterstofauto kopen kost veel geld: het tanken kost meer dan opladen, de onderhoudskosten liggen hoger en ga zo maar door. Wel zijn de auto’s milieuvriendelijker dan elektrische auto’s en hebben ze een groter bereik dan de meeste. De hoeveelheid hoge kosten die rondom een waterstofauto spelen klinken allemaal erg negatief en als een grote reden om het niet te doen, echter wanneer deze kosten lager worden, kan de waterstofauto zomaar ineens de betere aanschaf optie worden!

Veelgestelde vragen over een auto op waterstof: prijs, voordelen en merken

Waarom een waterstofauto kopen?

Een waterstofauto is een voertuig dat je kunt aanschaffen wanneer je op zoek bent naar een duurzaam alternatief voor de benzineauto. Een waterstofauto zet waterstof om in elektriciteit, die wordt gebruikt om de auto aan te drijven. Hierbij komen geen vervuilende stoffen vrij, waardoor de waterstofauto een erg schoon alternatief is.

Een auto op waterstof, wat is de prijs?

Een auto op waterstof is nu nog een relatief dure aankoop. Dit komt doordat de technologie die bij een waterstofauto gebruikt wordt erg duur is. De productie van een waterstofauto is dus ook duur. Op dit moment worden er twee soorten waterstofauto’s aangeboden. Beide auto’s hebben een aanschafprijs tussen de €60.000 en €70.000.

Wat zijn de kosten van een waterstofauto tanken?

Een waterstofauto wordt, vergelijkbaar met een benzineauto, voorzien van brandstof bij het tankstation. Je vult het voertuig met waterstof en kan met een volle tank makkelijk 500 kilometer rijden. De kosten van waterstof tanken, liggen iets hoger dan de kosten van een elektrische auto opladen. Wel is de waterstofauto tanken goedkoper dan een benzineauto tanken.

Kun je een waterstofauto kopen in Nederland?

Op dit moment hebben de auto merken Hyundai en Toyota beide een waterstof model uitgebracht. Deze auto’s zijn ook verkrijgbaar in Nederland. Wel is het belangrijk om rekening te houden met het aantal waterstoftankstations dat in Nederland te vinden is. Deze gelegenheden zijn langzaam aan het groeien.

Wat zijn de voordelen van een waterstofauto kopen?

Een auto op waterstof kopen in plaats van een benzineauto kopen, is allereerst erg goed voor het milieu. Tijdens het rijden vindt er geen CO2-uitstoot plaats. Ook stikstof en fijnstof worden niet uitgestoten door deze auto. Daarnaast kun je de auto gewoon voltanken bij een tankstations. Hierna heb je een bereik van minimaal 500 kilometer. Dit is meer dan een elektrische auto op dit moment heeft.

Wat zijn de nadelen van een waterstofauto kopen?

Op dit moment zitten er nog hoge kosten verbonden aan een waterstofauto. Dit komt doordat er niet veel waterstofvoertuigen aangeschaft worden. Hierdoor blijft de koopprijs hoog en blijft het aantal tankgelegenheden laag. Ook is de waterstofauto hoger in onderhoudskosten dan de elektrische auto.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.