Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Welke type elektrische auto’s zijn er op de occasionmarkt?

In 2022 wist de Nederlandse autobranche een stijgende lijn te realiseren als je kijkt naar het aantal verkochte auto’s. Er worden meer nieuwe auto’s verkocht, waardoor er ook meer voertuigen zullen worden ingeruild. Deze ingeruilde voertuigen komen voor een deel op de occasionmarkt in de verkoop terecht. Uit onderzoek van Marktplaats is gebleken dat het vooral de jonge occasions zijn die het goed doen als tweedehands auto. De grootste reden hiervoor is de lagere aanschafprijs in vergelijking met de nieuwprijs. Daarnaast beschikken de nieuwere occasions ook over de laatste technieken. 

Ben je van plan een nieuwe elektrische auto aan te schaffen op de occasionmarkt, maar weet je nog niet welk type EV het beste bij je past? In dit artikel lees je welk type elektrische voertuigen er zijn, inclusief onze favorieten verkrijgbaar bij occasionwebsite auto.nl. 

De simpele techniek van de mild hybrid

Wanneer je op zoek bent naar een voertuig met de meest simpele manier van elektrificatie, dan moet je zijn bij de categorie mild hybrid, afgekort MHEV. Tijdens je rit zal je niet veel verschil ervaren ten opzicht van een verbrandingsmotor. De MHEV-modellen kunnen immers niet volledig elektrisch rijden. Er wordt gebruik gemaakt van een startmotor in combinatie met een dynamo. Dit dynamo is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de verbrandingsmotor en wint energie tijdens het afremmen. Kort gezegd wordt energie omgezet in elektriciteit om de accu van je voertuig op te kunnen laden. Het grote voordeel zul je behalen in je portemonnee. 

MHEV favoriet: Volkswagen Gold 1.4 TSI GTE

Bij het ontwerp van deze MHEV favoriet, de Volkswagen Gold 1.4 TSI GTE, is er gefocust op comfort en veiligheid. Dit is onder andere terug te zien aan de sportstoelen, die zorgen voor een luxe en sportieve uitstraling.

Veiligheid wordt gerealiseerd dankzij de systemen als vermoeidheidsherkenning, anti-doorslipregeling en bandenspanningscontrolesysteem. Naast de verbrandingsmotor, beschikt de Gold 1.4 over een elektromotor. Deze combinatie maakt dat je gemiddeld verbruik ligt op de 1 liter op 67 kilometer. 

De belangrijkste eigenschappen van de Volkswagen Gold 1.4 Tsi Gte op een rij:

CarrosserieHatchback
Aantal deuren5
Aantal zitplaatsen5
SchakelingAutomaat
Vermogen204 pk
Topsnelheid217 km p/u
Acceleratiesnelheid7 seconden
AandrijvingVoorwiel (FWD)
Verbruik1 liter op 67 km

Gedeeltes 100% elektrisch rijden mogelijk met de full hybrid 

Een ander type EV is de Full hybrid, ook wel bekend als de afkorting HEV. Met dit systeem is het mogelijk om gedeeltes volledig elektrisch te rijden, dankzij de lithium-ionaccu. Bij de meeste gevallen zit er een maximumsnelheid aan gekoppeld. Rijd je harder dan deze snelheid? Dan schakelt de elektromotor over op de verbrandingsmotor. Opladen met een HEV is niet nodig en niet mogelijk, aangezien de dynamo ervoor zorgt dat de accu wordt gevoed. Ook bij deze categorie voertuigen zul je profiteren van het financiële voordeel.

Toyota C-HR 

De Toyota C-HR met een bouwjaar vanaf 2016 wordt door C-HR-rijders beoordeeld met een 9,0. Slechts 4% heeft een melding gemaakt van een groot probleem, zo blijkt uit de betrouwbaarheidsenquête uitgevoerd door de Consumentenbond.

Dit model is inclusief 17 inch lichtmetalen velgen, elektrisch te bedienen ramen, verwarmde buitenspiegels, glasheldere digitale radio en automatische airconditioning. Ook hier wordt er gebruik gemaakt van een elektromotor in combinatie met een verbrandingsmotor. Het gemiddeld verbruik is 1 liter op 20 kilometer. 

De belangrijkste eigenschappen van de Toyota C-HR opgesomd:

CarrosserieSUV
Aantal deuren5
Aantal zitplaatsen5
SchakelingAutomaat
Vermogen122 pk
Topsnelheid170 km p/u
Acceleratiesnelheid11 seconden
AandrijvingVoorwiel (FWD)
Verbruik1 liter op 20 km

In delen elektrisch rijden én opladen met plug-in hybride 

De plug-in hybride, afgekort PHEV, kan net als bovenstaande full hybrid volledig elektrisch rijden. Het grootste verschil is dat je een plug-in hybride kunt opladen aan een oplaadpunt. Bij een HEV is opladen niet nodig, aangezien dit type EV wordt aangedreven met een dynamo. Het grote voordeel van de PHEV is dat je langere stukken volledig elektrisch af kunt leggen, dankzij de sterkere elektromotor onder de motorkap. 

Toyota RAV4

Hoge kwaliteit in alle opzichten en bij elk type rit, dat is waar deze Toyota RAV4 aan voldoet. Met een ruime bagageruimte, toegankelijk via een comfortverhogende elektrische achterklep, ga je gemakkelijk met je hele gezin op vakantie met de auto.

Dit model is inclusief 17 inch lichtmetalen velgen, extra getinten ramen, zwarte hemelbekleding, led-dagrijverlichting en een in delen in te klappen achterbank. De audiofuncties zijn aan te sturen met de bediening op het stuur. 

Wij hebben de belangrijkste eigenschappen van de Toyota RAV4 voor je op een rij gezet:

CarrosserieSUV
Aantal deuren5
Aantal zitplaatsen5
SchakelingAutomaat
Vermogen197 pk
Topsnelheid180 km p/u
Acceleratiesnelheid8 seconden
AandrijvingVierwiel (4WD)
Verbruik1 liter op 20 km

Rijd volledig elektrisch met de batterij-elektrische auto 

De batterij-elektrische auto wordt zo genoemd om het onderscheid aan te duiden met de waterstofauto, die rijdt op brandstofcellen. De volledig elektrische auto wordt gevoed door het ruime accupakket wat je vindt onder de motorkap. Volledige EV’s worden vaak als duurder gezien, maar met de subsidie vanuit de overheid wordt het overstappen op elektrisch rijden toegankelijker gemaakt. Over het algemeen is een EV ook in gebruik voordeliger als je het vergelijkt met een auto die rijdt op benzine of diesel. 

Peugeot e-208 

De e-208 van het bekende en betrouwbare merk Peugeot weet zich van de rest te onderscheiden met de elegante vormgeving en de innovatieve technieken. Met een volgeladen accu kun je aaneengesloten ongeveer 275 kilometer afleggen.

Dit model  beschikt over onder andere elektrisch te bedienen ramen achter, inklapbare buitenspiegels die elektrisch werken, led-dagrijverlichting en een achterbank die in delen in te klappen is. De digitale radio is aan te sturen met je stem. Daarnaast rijd je ook snel richting je eindbestemming met het full map navigatiesysteem. 

De belangrijkste eigenschappen van de Peugeot e-208 op een rij:

CarrosserieHatchback
Aantal deuren5
Aantal zitplaatsen5
SchakelingAutomaat
Vermogen136 pk
Topsnelheid150 km p/u
Acceleratiesnelheid9 seconden
AandrijvingVoorwiel (FWD)
Verbruikn.v.t. 

Liever private leasen? 

Elektrisch rijden met de brandstofcellen van de waterstofauto 

Ondanks dat Auto.nl op dit moment nog geen waterstofauto’s beschikbaar heeft in het aanbod, mag deze categorie EV niet onvermeld blijven. Dit type voertuig wordt door een elektromotor aangedreven. In principe heb je dezelfde rijervaring met een waterstofauto als met een volledig elektrische auto. Het enige verschil is dat de stroom niet uit een accupakket afkomstig is, maar uit een brandstofcel. Elektriciteit wordt bij deze cel uit waterstof gehaald. Tanken doe je dus ook bij een waterstofstation. Het grote voordeel: je kunt met dit type EV een langere afstand afleggen dankzij een grotere range.