Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

toyota vastestofbatterij

De Toyota bZ4X: een volledig elektrische SUV

De Japanse autofabrikant Toyota bleef lang achter in de race naar zero – ofwel rijden zonder uitstoot. Met de stijgende populariteit van EV’s kon ook Toyota niet achterblijven in de garage. In 2023 brengt het daarom een nieuwe lijn op de markt met een ietwat opmerkelijke naam: bZ, verwijzende naar beyond Zero.

Beyond zero met een ruime gezinsauto

Met beyond Zero wil het van origine Japanse bedrijf de markt van emissieloze voertuigen betreden. Het is dan ook het eerste volledig elektrische model van Toyota dat de Nederlandse markt op gaat. De introductie wordt groots aangepakt met een flinke SUV die een lengte heeft van 4.70 meter. Het formaat van de EV komt overeen met de RAV4 van Toyota, maar is 9 cm langer en 8,5 cm lager. De gezinsauto biedt een ruim interieur en bagageplek met ruimte voor zo’n 452 liter.

De Toyota bZ4x, met een lengte van 4.70 meter

Van pionier naar achterblijver

Het bedrijf deed het jarenlang goed met de Prius – misschien wel één van de bekendste modellen van Toyota. Het was destijds de pionier in de overstap naar elektrisch rijden, maar Toyota miste de boot door de stoppen bij hybride en volledig elektrisch links te laten liggen. Waar het toen een pionierspositie innam, loopt het automerk nu achter op belangrijke groene ontwikkelingen. Toch liggen er plannen voor nog zeven elektrische modellen tot 2030; vijf ervan worden ook in Europa op de markt gebracht. Voor landen waarin elektrisch rijden zich al in een vergevorderd stadium bevindt, komt het eerste model in de beyond Zero lijn waarschijnlijk wel als mosterd na de maaltijd.

Het minimalistisch interieur van de nieuwe bZ4x

Een middenmotor

Het introductiemodel is met een capaciteit van 71,4 kWh en een snellaadvermogen van 150 kW vergelijkbaar met modellen van concurrenten als Hyundai, Kia en Tesla, maar verliest het op kracht. Volledig opgeladen, kan de bZ4X zo’n 450 kilometer afleggen. De geïntegreerde zonnepanelen op het dak kunnen in een zonnig klimaat wel zorgen voor meer kilometers op de weg. Enthousiaste vakantiegangers met een caravan worden teleurgesteld: met een maximaal trekgewicht van 750 kilogram is een vakantie richting de zon slechts een droom die de Japanse autofabrikant nog niet kan waarmaken. De EV komt daarentegen wel met een verrassende garantietermijn: maar liefst 10 jaar – of 200.000 kilometer – wanneer de auto onderhouden wordt bij de dealer.

Het eerste model in de beyond Zero serie wordt verwacht vanaf dit voorjaar. Hoewel er nog geen prijzen naar buiten zijn gebracht, schat men de verkoopprijs op zo’n €55.000.

Onze partners

Wij werken nauw samen met een aantal toonaangevende partners op het gebied van nieuwe mobiliteit. Ontdek hier wat zij voor jou kunnen betekenen.