Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Recreatieve fietsers eisen meer veiligheid en comfort

Fietsen is – samen met lopen – de populairste manier om te bewegen én te genieten van al het moois wat ons land te bieden heeft. Al vele jaren is recreatief fietsen populair. Nu de e-bike steeds populairder wordt, zie je het aantal recreatieve fietsers nog verder stijgen. Ook op steeds latere leeftijd. Met een elektrische fiets krijg je trapondersteuning tot wel 25 kilometer per uur. Met een speed pedelec – de snelste variant van de elektrische fietsen – kun je snelheden halen tot wel 45 kilometer per uur.

Het toegenomen aantal recreatieve fietsers zorgt voor onveilige fietspaden. Fietsers eisen dan ook meer veiligheid en comfort onderweg. Het is vooral de overheid die hier moet ingrijpen.

Infrastructuur moet beter

Onder andere de Fietsbond, Fietsplatform en NTFU vinden dat vooral de fietspaden beter in balans zouden moeten zijn met de omgeving en natuur. Het belangrijkste is dat de fietspaden passen bij de mate van gebruik. Zo wordt er aan de overheid geadviseerd om te kijken naar bijvoorbeeld bredere fietspaden bij de drukke wegen en verharding van fietspaden om ongelukken te voorkomen.

Bereikbaarheid

Het tweede belangrijke onderdeel waar de overheid in moet grijpen volgens de landelijke organisaties die opkomen voor de recreatieve fietser, is onbenut potentieel bereikbaar maken. Zo zijn vele natuur- en landelijke gebieden nog niet bereikbaar voor fietsen en soms zelfs niet om te wandelen. Het is gebleken dat er vooral langs het water nog weinig paden zijn waar recreatieve fietsers kunnen komen. Meer fietspaden betekent een betere verspreiding van drukte.

Aanvullende voorzieningen

Ben je net een aantal kilometer onderweg op je elektrische fiets en heb je bijvoorbeeld dorst of moet je ineens hoognodig gebruik maken van het toilet? In Nederland zijn de voorzieningen onderweg nog steeds niet goed verspreid of bereikbaar. Denk aan bankjes om even bij te komen, waterpunten om je flesje water te vullen, oplaadpunten voor je elektrische fiets en openbare toiletten.

De Fietsersbond slaat hun handen ineen met de ANWB en de wielersportbond NTFU. Met elkaar stelden ze de zogenoemde Top 10 aanbevelingen op, speciaal voor recreatieve fietsers.