Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Ben je op een treinstation en wil je een fiets huren om op je eindbestemming te komen? Dan kan dit eenvoudig door een OV-fiets te huren. Om een OV-fiets te kunnen huren, heb je een OV-chipkaart nodig. Zodra je klaar bent met het huren van je OV-fiets, lever je deze weer in bij het station waar je de fiets hebt gehuurd.

Momenteel zijn er alleen nog maar ‘normale’ OV-fietsen te huur. Hier komt verandering in! Op 30 september begint de NS namelijk met het testen van de OV-ebikes op verschillende stations door het land. Met deze proef wil de NS kijken of e-bikes als een waardevolle toevoeging worden gezien. Gebruik je een OV-fiets? Dan kan je meedoen aan deze proef door gebruik te maken van een e-bike op één van de vier NS-stations.

Lees in dit artikel meer over de voordelen van elektrische fietsen en over het huren van elektrische OV-fietsen bij de NS.

Voordelen elektrische fiets

Je ontkomt er bijna niet meer aan: overal waar je gaat, kom je wel een elektrische fiets tegen. Logisch! Een elektrische fiets heeft namelijk vele handige voordelen. Welke voordelen dit zijn, lees je hieronder.

Comfort

Ben je van plan een lange fietstocht te maken, heb je flinke tegenwind of ga je fietsen in een heuvelachtig gebied? Dankzij de elektrische ondersteuning heb je altijd een zetje in je rug en kom je niet meer bezweet aan op je eindbestemming.

Snelheid

Heb je afspraken gepland staan en heb je (enige) haast? Dankzij de elektrische fiets ga je sneller van punt A naar punt B. Je kunt namelijk langer met een hogere snelheid fietsen. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom de elektrische fietsen zo populair zijn en als vervanger van bijvoorbeeld de auto worden gebruikt.

Milieuvriendelijk

In vergelijking met bijvoorbeeld een auto of een scooter, stoot je met een elektrische fiets minder uit. Een e-bike stoot namelijk helemaal geen uitlaatgassen uit. Wel komt er een kleine hoeveelheid CO2-uitstoot vrij als je je accu gaat opladen. Nog steeds is dit niets in vergelijking met de auto of scooter. Ook kun je in veel gevallen de accu laten recyclen zodra deze niet meer werkt.

Waar kan je de OV-ebikes testen?

Vanaf 30 september is het mogelijk om op station Driebergen-Zeist een OV-ebike te huren. In de weken daarna wil de NS de proef uitzetten bij nog drie andere stations. In totaal gaat het om een proef van een jaar. Er zullen naar verwachting dertig e-bikes worden ingezet bij vier verschillende stations.

Wat zijn de kosten van een OV-ebike?

Als je een OV-ebike wilt testen, dan kost dit zo’n 10 euro per dag. Maak je langer dan drie dagen gebruik van deze elektrische fiets? Dan wordt er per dag een toeslag gerekend van vijf euro. Als je na drie weken je elektrische OV-fiets nog steeds niet hebt ingeleverd, kan dit je duur komen te staan. Er wordt dan namelijk een bedrag van 1750 euro in rekening gebracht!

Huur je een ‘normale’ OV-fiets zonder trapondersteuning? Dan betaal je 4,15 euro per dat dat je de fiets huurt, per dag. Na 3 dagen betaal je ook hier een extra toeslag van vijf euro, per vierentwintig uur.

Hoe zit dat met opladen?

Ga je gebruik maken van een elektrische OV-fiets? Dan hoef je niet bang te zijn dat je accu leeg is. De NS zorgt er namelijk voor dat alle beschikbare elektrische fietsen helemaal opgeladen zijn. Belangrijk om te weten is dat je niet zelf je fietsaccu mag opladen! Waarschijnlijk is deze regel ingevoerd om de levensduur van de accu zo groot mogelijk te houden.