Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Contact
info@yourmoby.nl
Voor veel mensen is de beperkte actieradius van elektrische auto een reden om niet over te stappen op elektrisch rijden. Daarbij komt ook nog eens de angst om met een lege accu langs de weg te staan. Tot voorheen waren er geen speciale verzekeringen die je hiervoor beschermden, maar hier is onlangs verandering in gekomen.
In tegenstelling tot auto’s met een verbrandingsmotor werken elektrische auto’s met een elektrische motoren, de elektromotor. Hier wordt elektriciteit omgezet in mechanische rotaties waardoor de auto kan rijden. Met een gemiddelde elektrische motor kan zo’n 350 tot 400 kilometer gereden worden, afhankelijk van de grootte van de motor. Kleinere auto’s, die vaak ook wat goedkoper zijn, hebben over het algemeen een lagere actieradius dan grote auto’s.
Deze actieradius kan op verschillende manieren beïnvloed worden. Wanneer je hard rijdt of bijvoorbeeld snel optrekt, zal de batterij sneller leeg lopen. Stel, je auto heeft een actieradius van 500 kilometer, dan kan het bij zulk rijgedrag zijn dat je er tot wel 50 kilometer minder mee kunt rijden.
Wat de actieradius ook sterk beïnvloed is het weer. Lithium-ion batterijen, het type batterij dat in vrijwel iedere EV zit, kan niet goed tegen kou. De accucapaciteit kan hierdoor met maar liefst 30% afnemen, afhankelijk van het type auto. In de winter, of op vakanties als wintersport kan dit voor problemen zorgen.
Net als dat mensen met een auto met verbrandingsmotor met een lege tank langs de weg komen te staan, kan het gebeuren dat de accu van een EV leeg is. Maar wat kan je dan doen? Een elektrische auto kan namelijk niet gesleept worden. Tijdens het slepen wordt elektriciteit opgewekt, maar de niet actieve aandrijflijn kan dit niet verwerken. Hierdoor zal er schade ontstaan in de elektronica. Ook is het niet mogelijk om een ‘jerrycan met elektriciteit’ te laten komen, zoals vaak wordt gedaan met benzine. Elektriciteit voor EV’s komt immers uit het stroomnet.
Wanneer je met een lege accu staat, moet er een monteur komen die de auto een klein beetje kan bijladen. Vaak wordt de auto minimaal opgeladen zodat hij naar een laadpunt kan rijden om daar verder te laden. Het probleem hiermee is echter dat deze service niet verzekerd wordt, zelfs niet door de ANWB-wegenwacht. Voor het laten komen van zo een monteur betaal je al snel bijna €100,-, terwijl zulke services voor brandstofauto’s vaak wel onder de verzekering vallen.
Verzekeraars zijn bang dat het verzekeren van deze service ervoor zal zorgen dat mensen het randje gaan opzoeken met hun EV. Ze zullen bijvoorbeeld sneller proberen om tot de volgende laadpaal te rijden, terwijl ze dit waarschijnlijk niet halen. Daarnaast hebben elektrische auto’s vaak ook meer schade bij een botsing op hoge snelheden. Dit komt doordat het accupakket sneller schade heeft en duurder is om te vervangen. Dit maakt het voor verzekeraars minder aantrekkelijk om elektrische auto’s te vergoeden.
Desondanks heeft ZLM ervoor gekozen om zo een speciale verzekering voor elektrische auto’s te maken. Ze zagen dat steeds meer particulieren ervoor kozen om elektrisch te gaan rijden, maar er was geen speciale verzekering voor deze groep. Andere verzekeraars verzekeren op dit moment ook EV’s, maar hierbij is de premie hoger of is er geen volledige dekking. De premie wordt berekend aan de hand van de prijs van de auto. Deze ligt voor elektrische auto’s gemiddeld hoger dan voor brandstofauto’s ,wat een hogere premie betekent.
De verzekering van ZLM houdt rekening met de duurdere elektrische auto’s met kans op een lege accu en eventuele grote schade. Ondanks dat is de premie vaak nog 10% lager. Als een grote verzekeraar in het verleden begon met het aanbieden van een speciale verzekering, dan volgden andere partijen ook snel. Wellicht zijn er binnenkort dus meer verzekeringen waar je uit kunt kiezen als je een elektrische auto hebt.