Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Alles over de elektrische laadpaal

Wil jij het meeste uit je elektrische auto halen? Dan is het belangrijk om deze regelmatig te kunnen opladen dichtbij je huis of werk door middel van een auto laadpaal. Maar hoe werken oplaadpalen eigenlijk en wat voor soorten zijn er? En hoe kun je een laadpaal aanvragen bij de gemeente? Je leest het hier.

Elektrische laadpaal

Heb je een elektrische auto aangeschaft of denk je er nog over na? In beide gevallen is het belangrijk om je in te lezen in wat voor laadpaal je gaat gebruiken en waar deze staat.

Een elektrische auto zonder laadpaal in de buurt raden wij niet aan. Elektrisch rijden zonder eigen laadpaal zorgt voor onnodige complicaties. Vooral wanneer je vaak en lang onderweg bent, is het belangrijk om er een te hebben in de buurt, bijvoorbeeld op je werk of thuis. Op deze manier kun je je oplaadpaal automatisch gebruiken wanneer je deze nodig hebt en hoef je je auto niet onderweg op te laden.

Bij een laadpaal voor elektrische auto kiezen heb je verschillende opties. Zo kun je een elektrische auto laadpaal voor thuis kopen en deze op je eigen oprit plaatsen. Koop je een elektrische auto zonder een laadpaal te nemen op eigen terrein? Dan kun je ook een publieke laadpaal elektrische auto aanvragen. Deze kan dan ook gebruikt worden door buren en andere inwoners van de wijk, wat meer afstemmen kan vereisten. Echter ben je geen kosten kwijt aan de aankoop of onderhoud hiervan.

laadpaal
laadpaal

Oplaadpaal auto: privé of publiekelijk?

Eerder noemden we dat je voor het elektrisch opladen van je auto de keus hebt uit privé thuis opladen, semi-publieke oplaadpalen bij bijvoorbeeld parkeergarages of horecagelegenheden of publieke laadpalen, zoals onderweg.

Bij (semi)publieke laadpalen kun je elektriciteit als het ware ’tanken’ met een laadpas. Aan het einde van de maand krijg je hiervoor de rekening. Bij deze laadpalen heb je de keuze uit reguliere laadpalen of snellaadpalen. Laad je bij een snellaadpaal? Dan kun je vaak in zo’n half uur weer onderweg zijn.

Dan de grote vraag over een laadpaal elektrische auto: prijs. Want wat moet het kosten? Voor een publieke laadpaal betaal je vaak een wat hogere prijs per tankbeurt dan je met een privé laadpunt zou doen. Dit omdat je niet betaalt voor de aankoop en het onderhoud.

Koop je een elektrische laadpaal voor op je eigen terrein? Dan betaal je zelf voor de aankoop en het onderhoud, en wordt de elektriciteit gewoon verrekend samen met de rest van je elektriciteit.

Laadpaal elektrische auto: waar moet je op letten?

Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten bij het opladen aan een auto laadpaal. Over het algemeen kun je zo goed als elke elektrische auto opladen aan publieke laadpalen. Let er daarbij wel op dat je altijd je eigen laadkabel en laadpas bij je hebt.

Er zijn verschillende tools online beschikbaar om aan te geven waar publieke oplaadpalen zich bevinden. Het is daarbij wijs goed op te letten of het een reguliere laadpaal is of een snellaadpaal. Zo kom je niet voor ongelukkige verrassingen te staan. Naast reguliere laadpalen heb je tegenwoordig ook steeds meer smart laders, zoals de Hyundai SmartCharging.

elektrische laadpaal
elektrische laadpaal aanvragen

Oplaadpaal aanvragen? Gemeenten hebben diverse mogelijkheden

Heb je thuis geen oprit en ook geen ruimte voor een privé oplaadpaal auto? Dan is het mogelijk om een laadpaal elektrische auto aan te vragen bij je lokale gemeente. Dit doe je door een aanvraag in te dienen voor een lokale elektrische laadpaal.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij een elektrische laadpaal aanvragen. Zo is het belangrijk om te weten dat deze laadpaal dan publiekelijk is, en niet alleen voor je eigen elektrische auto. Toch is dit handig: laad je auto gemakkelijk op wanneer je thuis bent. Dat is toch een stuk handiger dan lange pozen stilstaan langs de snelweg.

Ook worden er bij een elektrische laadpaal aanvragen bij de gemeente verschillende eisen gesteld aan zowel de locatie als de auto. Zo wordt er gekeken naar of er al veel andere publieke laadpalen in de buurt zijn. Zijn deze er wel, maar zijn er veel meer elektrische auto’s dan laadpunten in de buurt? Dan wordt de aanvraag regelmatig toch nog goedgekeurd.

Daarnaast wordt er alleen in je straat een publieke laadpaal geplaatst wanneer er geen mogelijkheid is op eigen terrein. Let op: een parkeergarage wordt vaak gezien als eigen terrein. Ook aan je elektrische auto worden eisen gesteld. Wat deze zijn, verschilt per gemeente. Sommige gemeenten doen dit sneller voor bijvoorbeeld hybride auto’s, terwijl andere gemeentes dit alleen doen voor volledig elektrische auto’s. Wat voor jouw gemeente telt bij het aanvragen van een auto laadpaal, kun je vinden op de website van je gemeente.

Veelgestelde vragen over oplaadpaal auto’s

Wat kost 100 km elektrisch rijden?

Hoe veel 100 km elektrisch rijden kost, verschilt per elektrische auto en hoe zuinig deze is. Gemiddeld betaal je tussen de 5 tot 10 cent per kilometer aan elektriciteit. Dit is vele malen goedkoper dan de meeste benzineauto’s.

Welke laadpaal voor elektrische auto?

De meeste elektrische auto’s kunnen opgeladen worden bij zo goed als elke elektrische laadpaal. Het enige waar je hierbij op moet letten is dat je de juiste aansluiting gebruikt en welk vermogen je elektrische auto maximaal aan kan. Een laadpaal van 11 kW biedt een vermogen dat de meeste elektrische auto’s aankunnen.

Waar kun je een publieke oplaadpaal aanvragen?

Een publieke oplaadpaal aanvragen kun je bij je lokale gemeente. Voor je een elektrische laadpaal aanvragen kunt, worden er verschillende vragen gesteld. Deze kunnen bijvoorbeeld kijken of je volledig elektrisch rijdt of niet, en hoeveel andere elektrische laadpalen er in de buurt aanwezig zijn.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.