Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Laadpaal gefinancierd door de overheid: de toekomst?

In 2008 introduceerde het Amerikaanse automerk Tesla hun eerste EV inclusief lithium-ion accu. Ook andere bekende merken brachten rond deze periode hun eerste elektrische model op de markt. Van Mitsubishi, Nissan en Citroën tot aan Peugeot. Sindsdien is het aanbod en de populariteit is een rap tempo toegenomen.

Waar eerst de overheid veel investeerde in het toegankelijk maken van elektrisch rijden, wordt dit inmiddels flink afgebouwd. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat een groot deel van de Nederlanders vindt dat de overheid zich hier weer extra voor moet gaan inspannen. Lees in dit artikel meer.

Verschillende subsidies

Voor Nederlanders die over willen stappen op elektrische voertuigen zijn er verschillende subsidies vanuit de overheid beschikbaar. Een voorbeeld hiervan is de SEPP-regeling. Hierbij ontvangen particulieren een aantrekkelijke korting op de aanschaf van een nieuwe of tweedehands EV. Eenmaal het voertuig aangeschaft komt de volgende uitdaging: het opladen ervan. Onder elektrische autokopers is en was ‘range anxiety” – ook wel bekend als laadangst – een ding. Een oplader aan huis kan dit oplossen. Helaas is er voor de aanschaf van deze laadpaal geen korting of subsidie vanuit de overheid beschikbaar. En de kosten hiervoor lopen flink op.

Nederlands vinden dat de overheid een grote rol speelt

58% van de Nederlanders vinden dat de overheid ook bij de aanschaf van een laadpaal aan huis financieel bij mag springen, zo blijkt uit het onderzoek van de AutoRAI. Het is vooral de leeftijdscategorie tussen de 35 en 54 jaar die vindt dat de overheid een rol in moet gaan spelen. Ook jongeren met een leeftijd van onder de 35 jaar vinden dat de mogelijkheden tot thuisladen op dit moment te beperkt zijn. Bijna de helft van de 55-plussers is het niet eens met deze stelling.

Voordelen van een oplader aan huis

Met een laadpaal op eigen terrein profiteer je van verschillende voordelen. Zo kan je de elektrische auto opladen wanneer het jou uitkomt. Het grote voordeel is dat je hierdoor altijd kunt vertrekken van thuis met een volledig opgeladen accu. Dit in tegenstelling tot openbare laadpalen waar je niet je voertuig op kunt laden terwijl je bijvoorbeeld slaapt. Ook is over het algemeen het laden aan huis voordeliger dan bij een openbaar laadstation. Beschikt jouw woning over zonnepanelen? Dan rijd je ook nog eens gratis dankzij eigen opgewekte stroom.

Wil je een laadpaal voor thuis aanschaffen?