Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Kosten autoverzekering gestegen: veroorzaakt door EV’s?

In 1,5 jaar tijd is de premie voor een autoverzekering met bijna 10% gestegen. Het gaat hierbij om de drie dekkingen: WA, WA+ Beperkt Casco en WA + Volledig Casco (All risk). Dit laat het onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl zien. Zo betaalde je in januari vorig jaar nog 85,73 per maand. Op dit moment is het maandelijks te betalen bedrag toegenomen tot 93,73 euro. Het genoemde bedrag betreft de WA dekking. In hoeverre heeft de toename van het aantal verkochte elektrische voertuigen hiermee te maken? Je leest het in dit artikel.

Toename van schadebedrag

De hogere premies worden met name veroorzaakt door de toename van de bedragen betreft autoschade. Het is al het vierde jaar dat autoverzekeraars steeds meer moeten uitkeren. Hoe dit kan? Elektrische auto’s worden steeds meer gebruikt op de Nederlandse wegen. Deze EV’s zijn duurder om te repareren dan een auto die rijdt op benzine of diesel. Vooral het accupakket is een stuk duurder om te vervangen. De gemiddelde prijs voor een accupakket ligt tussen de 3000 en 13000 euro, afhankelijk van het type voertuig. Daarentegen kost het wisselen van een (benzine) motor gemiddeld tussen de duizend en 4 duizend euro. Vandaar dat de premie voor een autoverzekering ook toeneemt.

Niet alleen de toename van het aantal EV’s speelt een grote rol, ook de inflatie. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven aan dat goederen en diensten gemiddeld 2,7 procent omhoog is gegaan. Hierdoor is ook de aanschafprijs voor auto-onderdelen meer geworden. En dat wordt weer doorberekend in de te betalen maandelijkse premie.

Automobilisten in grote steden betalen meer

Naast dat de dekking die je kiest de prijs die je moet betalen bepaalt, is ook de plek waar je woont belangrijk. Zo betalen inwoners van grote steden het meest. In Den Haag kost de verplichte WA-verzekering al gauw ongeveer 122 euro per maand. Dit hoge bedrag wordt met name veroorzaakt door de relatief grote verkeersdrukte. Over het algemeen geldt: hoe meer verkeer, hoe meer risico je loopt op schade. Ook de kans op bijvoorbeeld inbraak speelt een rol. Buiten de Randstad in bijvoorbeeld Assen ligt dit bedrag een stuk lager, met iets meer dan 73 euro. In de provincie Friesland is het verzekeren van je auto het goedkoopst. Je betaalt hier een maandelijks bedrag van 64,22 euro.

Conclusie: wel of niet kiezen voor een elektrische auto?

Gemiddeld liggen de kosten voor het bezitten en gebruiken van een elektrische auto lager dan een voertuig die rijdt op benzine of diesel. Dit terwijl de meeste particulieren die over willen stappen op elektrisch rijden vaak afhaken bij het zien van de aanschafprijs voor een EV. Elektrische wagens gaan gemiddeld langer mee, waardoor je de aanschafkosten over een langere periode kunt spreiden. Uit studie van het verkeersinstituut Vias blijkt nu dat lagere kosten niet geldt voor kleinere elektrische wagens. Het echte voordeel wordt immers pas echt behaald in het hogere segment.

Het kostenplaatje speelt in de meeste gevallen een grote rol om wel of niet over te stappen op elektrisch rijden. Voor de meeste particulieren is de aanschaf van een elektrisch voertuig immers een grote investering. Wil je een EV aanschaffen als particulier?