Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Fietsgebruik voor woon-werkverkeer populairder dan autogebruik

Uit het Landelijk Reizigersonderzoek is gebleken dat Nederland in 2022 flink meer in beweging is gekomen. Het aantal ritten in het woon-werkverkeer is in vergelijking met 2021 gestegen met ruim 7,5 miljoen. Daarnaast is uit het onderzoek gebleken dat de fiets voor woon-werkverkeer steeds meer in trek is. In 2022 is dit percentage gestegen met ruim 17%. Het gebruik van de auto voor woon-werkverkeer is minder hard gestegen, met ruim 14%.

Verandering wonen en werken

De veranderingen in het mobiliteitsgebruik die zijn gebleken uit het onderzoek kunnen worden veroorzaakt door veranderingen in de leef- en werksituatie. Iets meer dan 4 op de 10 werkenden werkt wekelijks vanuit thuis. Vóór de coronapandemie was dit 3 op de 10. Door het thuiswerken vindt er een verandering plaats in het aantal dagen dat gebruik wordt gemaakt van het OV, de auto of de fiets.

Regelingen voor werkgever veranderd

Nog een opvallende constatering is dat er meer werkenden zijn die zeggen dat de reiskostenvergoeding voor de auto slechter is geworden. Daarnaast spelen de parkeertarieven en de beschikbare parkeerplaatsen voor de auto ook een grote rol. De regelingen rondom fietsen zijn wel verbeterd. Dankzij de veranderingen in het fietsplan is het sinds 2022 wel mogelijk om via je werkgever een elektrische fiets te rijden, inclusief belastingvoordeel.

De voordelen van fietsen naar werk

Het gebruik van een fiets voor woon-werkverkeer heeft een aantal voordelen. Een automobilist neemt 7 keer zoveel plek in als een fietser en de CO2-uitstoot van een elektrische fiets is 26 maal zo klein dan bij een auto met een verbrandingsmotor. Daarnaast zijn er ook veel gezondheidsvoordelen voor de werknemer:

  • De productiviteit is hoger als je fietst naar je werk aangezien je minder vaak ziek bent. Het gemiddeld aantal dagen dat werknemers zich ziek melden is 8 dagen. Als je op de fiets naar je werkt gaat, daalt dit aantal naar 7 dagen
  • Bewegen is goed tegen de top 5 meest voorkomende ziekten. Dit zijn onder andere depressie, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker
  • De totale kosten voor gezondheidszorg en sociale zekerheid zullen dalen, wat netto besparingen oplevert

Wat zijn de eisen voor een woon-werk e-bike?

Een elektrische woon-werkfiets moet aan een aantal voorwaarden voldoen om het een goede e-bike te noemen voor dit doeleinde. Zo moet de accu lang meegaan en moet de motor sterk genoeg zijn, dient het frame een comfortabele rechtopstaande rijpositie te hebben, beschikt de e-bike over spatborden en over een stevige bagagedrager. Daarnaast is ook goede verlichting essentieel om je veilig van punt A naar B te bewegen.

Wil je een elektrische fiets aanschaffen voor woon-werkverkeer?