Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Fietsersbond maakt fietsen in het donker veiliger met ‘Meefietslijn’

Veilig en prettig fietsen in heel Nederland. Het gaat hierbij niet alleen om de fietstochten naar en van je werk of school, maar ook in de vroege ochtend of laat op de avond. De Fietsersbond heeft als visie voor 2040: ‘iedereen durft in Nederland dag en nacht op de fiets te stappen.’

Momenteel is er vrij weinig bekend over prettig fietsen in het donker. Subjectieve thema’s als ‘veiligheid’ zijn lastig te meten. Toch vindt de Fietsersbond dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar fietsen in het donker.

Met de visie voor 2040 in gedachten, is ook dit jaar de Meefietslijn begonnen. Fietsers kunnen iemand van de lijn bellen (handsfree natuurlijk) om zich zo veiliger te verplaatsen.

Cijfers gevoel van (on)veiligheid

Officieel is het verboden en kun je er een boete voor krijgen: doen alsof je belt, terwijl je in het donker naar huis fietst. Een middel dat vaak wordt gebruikt om ons veiligheidsgevoel te vergroten. De politie heeft geen accurate cijfers omtrent het aantal fietsers dat in het donker wordt lastig gevallen of erger, wordt aangevallen.

Onder jongeren zijn er wel cijfers bekend als het gaat om onveiligheid bij fietsen in het donker. Ruim zeven op de tien jongeren heeft wel eens een onveilig gevoel tijdens het fietsen in het donker. Het gaat hier met name om meisjes. Dit blijkt uit het onderzoek onder ruim duizend jongeren door Stichting TeamAlert.

Meefietslijn 2020

In december 2020, heeft de Fietsersbond voor het eerst de Meefietslijn georganiseerd. Vanaf station Vaartsche Rijn richting de Hoograven en Lunetten in Utrecht, zijn er een aantal fietsroutes bekend die als onveilig worden ervaren. Bij de stations was er de mogelijkheid om te praten over (on)veiligheid tijdens het fietsen in het donker. Wat het opleverde? Er zijn veel verhalen en ervaringen verteld en mensen fietsten prettiger in het donker.

Ook in 2022 de Meefietslijn

Om een voorbeeld te geven: het Geinpark in Nieuwegein is erg donker, rustig en wordt daarom als onveilig ervaren. De exacte plek voor de Meefietslijn om fietsers een veiliger gevoel te geven en het gesprek aan te gaan. Opvallend was dat er veel fietsers voorbij kwamen die beschikten over grote en goede lampen. Ook waren er bij de meeste voorbijgangers op de fiets displays te zien. ‘Een snelle fiets voelt toch veiliger’, was één van de reacties.

De Fietsersbond geeft daarnaast een aantal tips mee als je gaat fietsen in het donker:

  • Laat vooraf aan mensen weten dat je onderweg bent
  • Bel handsfree (met één oortje in) als je je onveilig voelt onderweg
  • Fiets samen met iemand (indien mogelijk)
  • Zorg dat je fiets goede verlichting heeft
  • Fiets om als je je onveilig voelt