Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

De plus- en minpunten van de elektrische Peugeot e-2008 

Sinds de zomer van 2020 is de elektrische variant van de Peugeot 2008 verkrijgbaar. Dit model heeft ervoor weten te zorgen dat Peugeot marktleider werd binnen het B-EV segment in Europa. Lees in dit artikel meer over de plus- en minpunten van de elektrische Peugeot e-2008.  

De historie van de Peugeot 

Het Franse automerk Peugeot is vernoemd naar de familie Peugeot uit de streek Montbéliard. Deze familie is begonnen met het bouwen aan het industriële imperium. Naast auto’s houdt het merk zich ook bezig met de productie van scooters en in het verleden fietsen en gereedschap. Ook de elektrische varianten mogen niet ontbreken in het grote aanbod. Van elektrische fietsen en e-scooters tot en met elektrische bestelauto’s en personenauto’s. 

Meer over de Peugeot e-2008

36,8% van alle auto’s wereldwijd is een SUV en dat vinden wij niet gek. De SUV’s nemen namelijk een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Zo zijn deze voertuigen een stuk ruimer, veelzijdiger, hoger en robuuster in ontwerp dan lagere auto’s. De elektrische Peugeot e-2008 is een compacte SUV c.q. cross-over. Kortom, een groter model met een hogere instap en een robuuste uitstraling. 

Wij hebben de belangrijkste eigenschappen van deze elektrische Peugeot voor je op een rij gezet. De eigenschappen zoals hieronder genoemd behoren tot de Peugeot e-2008 uit 2022. Eerdere uitvoeringen kunnen andere eigenschappen hebben dan hieronder vermeld. 

Aantal deuren5
Aantal zitplaatsen5
Vermogen136 pk
Topsnelheid150 kilometer per uur
Acceleratiesnelheid8 seconden
EnergielabelA
Actieradius341 kilometer (WLTP)
SchakelingAutomaat

Wat betaal je gemiddeld voor een Peugeot e-2008?

De laagste prijs voor een nieuwe Peugeot e-2008 begint bij € 36.330. Voor dit bedrag heb je een Active-uitvoering, inclusief 16 inch velgen, een standaard climate control, parkeerhulp en een DAB+ met een 7 inch touchscreen. Wil je een nieuwe Peugeot e-2008 met alle opties, dan betaal je al gauw € 41.730. Je profiteert dan onder andere van voorzieningen als full led-koplampen, sfeerverlichting verwerkt in het interieur, parkeerhulp en een achteruitrijcamera. 

Je kunt er ook voor kiezen om een Peugeot e-2008 tweedehands aan te schaffen. Hoeveel je hiervoor betaalt, hangt onder andere af van het aantal kilometers dat het voertuig heeft gereden, het bouwjaar en de staat van de accu en auto. Uit data van de oudere generatie EV’s blijkt dat de accucapaciteit per jaar met gemiddeld 2,3% afneemt. Hoe minder goed de resterende accucapaciteit is, hoe lager de prijs. 

Hoeveel kilometer kun je afleggen met een volgeladen accu?

De capaciteit van de accu en het verbruik van je auto bepalen voor het grootste deel de actieradius. Hoe groter de accu, hoe meer capaciteit en hoe groter de actieradius is. De elektrische 2008 van Peugeot met een bouwjaar vanaf 2022 beschikt over een grote accu van 50 kWh. Hierbij hoort een gemiddelde actieradius van 341 km, volgens de WLTP-testcyclus. Het werkelijke bereik valt in de praktijk altijd lager uit. De exemplaren voor 2022 beschikken over een kleinere actieradius, van 320 kilometer. 

Meer dan 9 van de 10 autoritten die in Nederland worden gemaakt, zijn korter dan 75 kilometer. Een bereik van 310 kilometer op een volgeladen accu is voor de meeste ritten ruim voldoende. Je kunt dan heen en terug rijden, zonder tussendoor op te moeten laden bij een (openbare) laadpaal. Als je onderstaande tips toepast tijdens je autorit, haal je een groter bereik uit je accu:

Tip #1: Wie rustig rijdt, zorgt ervoor dat de batterij minder snel leeg gaat. Trek dus rustig op als je snelheid wilt maken vanuit stilstand, laat het gaspedaal los om je snelheid te verlagen en rijd 100 in plaats van 120 km/h op de snelwegen. 

Tip #2: Als je zoveel mogelijk een constante snelheid rijdt, bespaar je de accu. De Peugeot e-2008 beschikt over cruise control. Je stelt deze functie in door de knoppen te gebruiken op de hendel, linksonder aan het stuur. 

Tip #3 Maak niet te veel gebruik van je airco of verwarming. Omdat beide functies energie vragen, daalt je actieradius. De nieuwere modellen (vanaf 2022) van de e-2008 beschikken over een warmtepomp, inclusief vochtigheidssensor, om je auto warm te houden. De elektromotor wordt hierdoor niet belast en je levert geen kilometers in door het verwarmen van de auto. Wel zo fijn! 

Wat zijn de pluspunten van de e-2008?

Zoals eerder vermeld is de Peugeot e-2008 sinds de zomer van 2020 op de markt te verkrijgen. Sindsdien zijn er in deze elektrische Peugeot wereldwijd vele kilometers afgelegd. Waar waren bestuurders positief over? 

Comfortabele en ruime zitruimte

Peugeot weet bij de e-2008 weer te laten zien dat een voertuig naast stijlvol ook comfortabel kan zijn. De e-2008 beschikt over 5 deuren en 5 zitplaatsen. Daarnaast is het ook mogelijk om de achterbank in delen in te klappen. De bagageruimte bedraagt 434 liter. Vooral door gezinnen wordt deze ruimte als voordeel ervaren.  

Wil je een grotere of kleinere auto aanschaffen dan die je op dit moment hebt?

Snel opladen van de accu

Met 45 kWh aan bruikbare capaciteit van de accu, ben je binnen 30 minuten – met 70% batterij – weer klaar om je weg te vervolgen naar je eindpunt. Dit geldt alleen voor snellaadpalen. Maak je gebruik van een 11 kW Wallbox, dan duurt het ongeveer 5 uur voordat je accu weer compleet is opgeladen. Om je auto op te kunnen laden aan een openbare laadpaal, dien je in het bezit te zijn van een laadpas

Oog voor design 

Deze elektrische Peugeot weet zich te onderscheiden van de rest van de SUV’s door het opvallende design. Met het gedurfde ontwerp en de grote vrijheid op de bodem oogt de Peugeot e-2008 stoer en stijlvol tegelijkertijd.

Op het dak zit een rails bevestigd. Hierdoor is het monteren van een rek voor bagage of fietsen een optie. Indien gewenst kun je er ook voor kiezen om een panoramadak te laten plaatsen. Met dit dak heb je uitzicht naar buiten en ontvang je altijd natuurlijk licht. Wel betaal je hier een hogere prijs voor. 

Wat zijn de minpunten van de elektrische Peugeot 2008?

Natuurlijk zijn er ook minpunten aan de Peugeot e-2008 die soms worden ervaren als nadelen. Welke dit zijn, lees je hieronder. 

Reikwijdte beperkt

De actieradius wordt door verschillende bestuurders ervaren als beperkt. Vergeleken met (duurdere) EV’s als Tesla of Mercedes EQS heeft de e-2008 inderdaad een kleinere actieradius. Het plaatsen van een laadpaal aan huis wordt bij dit voertuig dan ook aangeraden. Met een privélaadpaal kun je ‘s nachts opladen (goed voor je portemonnee) en ervoor kiezen om slim te laden als je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak hebt liggen. Als je enkele ritten rijdt waarna je weer kunt opladen of afstanden die retour gemakkelijk haalbaar zijn met de e-2008, dan zal de actieradius van de Peugeot niet snel een probleem zijn.

Elektrische 2008 duurder dan benzine versie 

Wil je een nieuwe Peugeot 2008 – die rijdt op fossiele brandstof – aanschaffen? Dan betaal je ongeveer € 31.500 euro. De laagste prijs voor een nieuwe elektrische Peugeot 2008 ligt rond de € 36.330. Een stuk duurder dus dan de 2008 met een verbrandingsmotor. Wel kun je voor de elektrische 2008 een subsidie aanvragen. Dit maakt de overstap op elektrisch rijden aantrekkelijker.