Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

De 3 beste hybride auto’s van 2023 op een rij 

Per 1 september 2022 stonden er voor het eerst meer dan 300.00 elektrische personenauto’s in Nederland geregistreerd. Het aantal hybride auto’s bedroeg op hetzelfde moment 600.000 stuks. Dit betekent een verdubbeling als je het vergelijkt met 2,5 jaar geleden in 2019. Het grootste voordeel van hybride rijden is dat je relatief weinig brandstofverbruik hebt. Daarnaast zijn hybride auto’s ook veel beter voor het milieu, aangezien deze minder CO₂, stikstof en fijnstof uitstoten. 

Wij zetten de top 3 hybrides voor je op een rij. Daarnaast lichten we de voor- en nadelen van hybrides toe, zodat je kunt bepalen of overstappen naar een hybride auto iets voor jou is.

Top 3 beste hybride auto’s van 2023 

Ben je van plan om een hybride auto aan te schaffen of overweeg je deze milieuvriendelijke manier van rijden? Hieronder staat de top 3 beste hybride auto’s van 2023 op een rij. 

#1 Toyota Yaris Hybrid 

De Japanse voertuigen van het sterke en betrouwbare merk Toyota staan bekend om hun innovatieve design, de doordachte techniek die verwerkt is en het hoge kwaliteitsniveau.

Tot de standaard uitrusting van de Yaris Hybrid behoren onder andere elektrisch bedienbare ramen en verwarmde buitenspiegels, voorstoelen die verwarmd kunnen worden en een in delen in te klappen achterbank. Daarnaast ben je gegarandeerd van uitstekende remmen dankzij de Brake Assist. 

In de tabel vind je de belangrijkste specificaties van deze Yaris: 

Aantal deuren 5
Carrosserie Hatchback
Schakeling Automaat
Vermogen motor99 pk 
Gemiddeld verbruik 1 liter op 30 kilometer 
Gemiddelde CO2-uitstoot75 gram per kilometer
Topsnelheid 165 kilometer per uur
Energielabel A
Aandrijving Voorwiel

#2 Honda Jazz Hybrid 

Het automerk Honda staat bekend om zijn zuinigheid. Overigens is dit merk dé grootste producent van motorfietsen wereldwijd.

De standaard uitvoering van de Jazz Hybrid bevat onder andere automatische dimlichten, verwarmde stuurwiel en voorstoelen, grootlichtassistent, ledverlichting en rijstrooksensoren. 

Check voor meer technische specificaties van de Honda Jazz Hybrid de tabel hieronder. 

Aantal deuren 5
Carrosserie MPV
Schakeling Automaat
Vermogen motor109 pk 
Gemiddeld verbruik 1 liter op 22 kilometer 
Gemiddelde CO2-uitstoot84 gram per kilometer
Topsnelheid 175 kilometer per uur
Energielabel A
Aandrijving Voorwiel

#3 Hyundai Kona Hybrid 

Het automerk van de #3 beste hybride voertuig van 2023, Hyundai, staat in de wereldwijde top 5 van de automobielbedrijven. De hybride Hyundai Kona rijdt zowel elektrisch als op benzine.

De standaarduitvoering beschikt over onder andere spraakbediening, multifunctioneel stuurwiel, parkeersensoren, dimlichten, alarm klasse 1 en premium audio-installatie. 

Als je meer wilt weten over de opties en specificaties van de Kona Hybrid, bekijk dan de tabel hieronder. 

Aantal deuren 5
Carrosserie SUV
Schakeling Automaat
Vermogen motor148 pk 
Gemiddeld verbruik 1 liter op 20 kilometer 
Gemiddelde CO2-uitstoot90 gram per kilometer
Topsnelheid 160 kilometer per uur
Energielabel A
Aandrijving Voorwiel

Liever een volledig elektrische tweedehands auto aanschaffen?

Waarom zou je kiezen voor hybride rijden?

Er zit een duidelijk verschil tussen hybride voertuigen en elektrische auto’s. Hybride voertuigen beschikken over zowel een verbrandings- als elektromotor. De verbrandingsmotor rijdt op brandstof, bestaande uit benzine of diesel. Tijdens een rit met je hybride voertuig werken beide systemen efficiënt samen met een minimaal verbruik. De volledig elektrische auto beschikt niet over een verbrandingsmotor, maar alleen over een elektromotor. Of hybride rijden bij jou past, is afhankelijk van je wensen en eisen. Om je overweging makkelijker te maken, lees je in dit artikel de voor- en nadelen van hybride rijden

Welke soorten hybride auto’s zijn er?

Onder de hybride voertuigen vallen verschillende types: REEV, plug-in hybride, half hybride en volledig hybride. Deze volgorde gaat van ‘meest’ naar ‘minst’ elektrisch. 

REEV

REEV staat voor Range Extended Electric Vehicle. Deze auto’s rijden altijd op de elektromotor. Wel zijn er verschillende soorten REEV-voertuigen verkrijgbaar, inclusief een verbrandingsmotor. De range extender voertuigen beschikken over een kleine benzine- of dieselmotor. De verbrandingsmotor wordt alleen gebruikt om de accu op te laden. Wanneer de accu bijna leeg is, slaat het aggregaat – de verbrandingsmotor – aan om op deze manier elektriciteit op te wekken. Je moet de verbrandingsmotor voorzien van de brandstof diesel of benzine. Er is geen mechanische verbinding tussen de verbrandingsmotor en de wielen. Dit houdt in dat de wielen altijd worden aangedreven door de elektromotor. 

Plug-in hybride (PHEV)

De plug-in hybride wagens – ook wel bekend als PHEV – beschikken over een brandstoftank en een elektrische accu. In deze accu wordt elektriciteit opgeslagen. De elektromotor kun je vergelijken met een dynamo. Dit onderdeel zet bewegingsenergie om in stroom. Deze stroom kun je zien als de brandstof voor je elektromotor. Zie je wel eens hybride wagens staan bij een laadpaal? Dan kun je er vanuit gaan dat het een plug-in hybride voertuig is.

Half hybride (MHEV)

Half hybride – afgekort MHEV – houdt in dat je niet alleen op de elektromotor kunt rijden. Zowel de verbrandingsmotor als de elektromotor werken uitstekend samen. De half hybride auto’s zijn een stuk zuiniger dan auto’s die alleen beschikken over een verbrandingsmotor. Over het algemeen is MHEV 8 tot 10 procent zuiniger dan de voertuigen die alleen beschikken over een verbrandingsmotor.

Volledig hybride (HEV)

Bij de volledig hybride wagens – ook wel bekend onder de afkorting HEV – is het mogelijk om op beide type motoren volledig te rijden. Je kunt er dus voor kiezen om helemaal elektrisch te rijden als je door de stad gaat rijden. Daarnaast is het mogelijk om over te schakelen naar de verbrandingsmotor.