Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Contact
info@yourmoby.nl
In totaal staan er vanaf januari 2022 tot en met juni 2022 bijna 30 duizend elektrische auto’s geregistreerd. Dit was een toename van 82,9% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. De grootste reden voor deze stijging is het grote aanbod aan elektrische auto’s, die financieel steeds toegankelijker worden. Wanneer je een elektrische auto aanschaft, blijft het niet alleen bij de auto. Vaak wordt er ook gekozen voor een laadpaal aan huis.
Welke soorten verzekeringen zijn er? En hoe zit het eigenlijk met het verzekeren van je laadpaal? Het antwoord op deze vragen lees in dit artikel.
Als je in het bezit bent van een elektrische auto, zijn er een aantal kostenposten waar je mee te maken hebt. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om wegenbelasting te betalen bij (hybride) auto’s. Voor een volledig elektrische auto’s is er een uitzondering.
Daarnaast ben je verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn. Over het algemeen kun je de autoverzekering voor een voertuig dat rijdt dankzij een verbrandingsmotor vergelijken met een verzekering voor elektrische auto’s. Je kunt kiezen uit drie soorten verzekeringen: all-risk, WA + beperkt casco en de WA-verzekering.
Wanneer je een nieuwe elektrische auto aanschaft, is het verstandig om een all-risk verzekering af te sluiten. In ieder geval totdat je voertuig een leeftijd van 6 jaar behaald heeft. Bij deze vorm van verzekering worden alle schades gedekt. Ook wanneer je zelf schuldig bent aan het veroorzaken van de schade.
Als je beschikt over een elektrische auto die ouder is dan 6 jaar of als je liever een minder hoog premiebedrag betaalt, is deze vorm van verzekering aan te raden. Alle schade die door anderen wordt veroorzaakt, is gedekt. Ook zijn er enkele aanvullingen, zoals schade die wordt veroorzaakt door natuurverschijnselen en dieren.
Is je elektrische auto ouder dan 12 jaar? Dan is deze derde vorm van verzekering een goede optie. Bij deze vorm van verzekeren wordt alleen schade die wordt veroorzaakt door anderen vergoed. Voor een elektrische auto is enkel een WA-verzekering een groot risico. Wanneer de accu – het hart van je elektrische voertuig – problemen vertoont, worden deze kosten niet gedekt.
Heb je een elektrische occasion en vraag jij je af of de schade valt binnen de garantie?
Ruim twee derde van de bezitters van een elektrische auto, beschikt over een eigen laadpaal aan huis. Ideaal: je hoeft nooit te zoeken naar een plek om je elektrische auto te kunnen opladen. Op welke manier je eigen laadpaal is verzekerd, hangt ervan af of je beschikt over een vast of mobiel laadpunt. Ook kan het uitmaken of je in een koophuis of appartement woont.
Een vaste laadpaal bij je koopwoning valt onder de opstalverzekering. Een mobiel laadpunt of vaste laadpaal bij huurwoningen- en appartementen valt onder de inboedelverzekering.
Is het tegenwoordig nog wel rendabel om je elektrische auto op te laden aan huis, gezien de energiemarkt die op zijn kop staat?