Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

500.000 EV’s hadden halfjaar kunnen rijden op onbenutte stroom

In augustus 2024 werden wind- en zonneparken voor ongeveer 15% uitgeschakeld. Dit blijkt uit de cijfers van Energieopwerk.nl. Met deze opgewekte groene stroom hadden 500 duizend elektrische voertuigen een halfjaar kunnen worden voorzien.

Toename duurzaam opgewekte elektriciteit

Ook is gebleken dat 57% van alle opgewekte elektriciteit duurzaam is. In vergelijking met augustus een jaar geleden, betekent dit een toename van 8%. Waren de wind- en zonneparken niet uitgeschakeld geweest, dan was dit percentage nog hoger geworden. Naar verwachting was dit opgelopen tot 65%. Goed om te weten is dat windturbines en zonnepanelen inactief zijn als er een overschot is aan groene stroom. In deze situatie moeten exploitanten immers geld neerleggen voor de geleverde opgewekte stroom. Slechts 1/5 van alle gebruikte energie bestaat uit elektriciteit. Vooral warmte gevolgd door brandstof hebben een groot aandeel hierin.

Mogelijkheden opslag hernieuwbare energie

Dat er niks is gedaan met de overtollige groene energie, is zonde. Er had namelijk voor een zeer gunstige prijs groene waterstof kunnen worden gemaakt middels een elektrolyser. Gedurende dit proces wordt elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen verdeeld in zuur- en waterstof. Deze manier van waterstof produceren is geheel duurzaam, aangezien het alleen elektriciteit en water nodig heeft. In augustus had deze elektrolyser voor 180 uur aan goedkoop groene waterstof kunnen maken. Reken je dit door voor een heel jaar, dan kom je uit op zo’n 1111 uur. Ideaal om te gebruiken tijdens donkere winterse dagen zonder wind.

Wil je meer weten over rijden op waterstof?

Overbelast stroomnetwerk Nederland

Het efficiënt opslaan van groene stroom is noodzakelijk. Zeker nu het stroomnetwerk in Nederland problematisch overbelast is. De gevolgen hiervan zijn langdurig en nijpend. Situaties als bedrijven die geen aansluiting kunnen krijgen op het netwerk en burgers bij wie lampen niet goed functioneren zijn actueel. Overigens is in geheel Europa sprake van een netprobleem. Onder andere digitalisering en de ontwikkeling van duurzame mobiliteit kan hieronder lijden.