Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Zo ziet een reiskostenvergoeding er de komende jaren uit


Een vaste reiskostenvergoeding is niet meer van deze tijd. Werknemers gebruiken verschillende soorten mobiliteit en werken vaak hybride. Wat voor effect heeft dit op de reiskostenvergoeding? En hoe gaat deze eruit zien in 2024? Wij leggen het je allemaal uit.

Wat is een reiskostenvergoeding precies?

Stel, je reist naar werk. Of je nu met de auto gaat, met het ov of met een taxi, je maakt altijd kosten en bent er tijd aan kwijt. Maar ook als je loopt of fietst naar werk kost het je wat. Het kost dan wellicht niet direct geld, maar wel tijd. Daarom vinden de Nederlandse overheid en veel werkgevers dat je als werknemer van een bedrijf recht hebt op een reiskostenvergoeding. Dit is een vergoeding voor alle kilometers die je hebt gereisd. Hiermee kun je kosten dekken die je kwijt bent, bijvoorbeeld aan brandstof of het ov. In Nederland hebben we een maximum afgesproken voor hoe hoog deze vergoeding mag zijn. In 2023 ligt deze op € 0,21 per kilometer. Dit bedrag is echter niet het absolute maximum. In principe mag een werkgever een vergoeding uitkeren die zo hoog is als gewenst is, maar dit is het maximumbedrag dat onbelast vergoed mag worden.

Reiskostenvergoeding in de afgelopen jaren

Voorheen werd er vaak gewerkt met een vaste reiskostenvergoeding. Dit was een vast bedrag dat je kon uitkeren wanneer de werknemer minimaal 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist. Doordat je er vanuit ging dat de werknemer een bepaald aantal dagen naar de werkplek kwam, ontvingen werknemers iedere maand een vast bedrag. Maar sinds de Covid-19 pandemie zijn steeds meer mensen deels thuis gaan werken. Veel werknemers gaan niet meer iedere dag naar kantoor en als dat wel gebeurt, wordt er daarnaast gebruik gemaakt van verschillende manieren van mobiliteit.

Veel werkgevers zijn daarom ook thuiswerkvergoedingen gaan uitgeven. Dit is een vergoeding voor de kosten die je maakt doordat je thuis werkt in plaats van op kantoor. Denk hierbij aan energiekosten en levensmiddelen. Dit is niet veel, maar op een maandelijkse basis kunnen de kosten nog best oplopen. Daarnaast zijn de kosten op de werkvloer juist minder. Daar wordt minder koffie gedronken, het toilet minder gebruikt en er wordt minder stroom gebruikt.

Doordat veel werkgevers tegenwoordig thuiswerkvergoedingen zijn gaan uitgeven en veel werknemers niet meer in aanmerking komen voor een vaste reiskostenvergoeding is er het een en het ander veranderd. Daarnaast is ook de maximale onbelaste vergoeding omhoog gegaan. Dit omdat onder andere door de toename in brandstofkosten reizen een stuk duurder is geworden.

De reiskostenvergoeding in 2024

Vergeleken met 2022 is de maximale onbelaste reiskostenvergoeding in 2023 al gestegen, van €0,19 naar €0,21, maar de reiskostenvergoeding voor 2024 is nog hoger. De grens zal nogmaals met twee cent verhoogd worden naar €0,23 per kilometer.

De overheid verhoogt de maximale onbelaste vergoeding omdat reiskosten steeds verder blijven stijgen. Het kabinet heeft een budget van 200 miljoen euro vrijgemaakt om deze stijging te bemiddelen. In 2025 zal de reiskostenvergoeding zelfs nog verder stijgen. Het kabinet verwacht dan een budget nodig te hebben van 400 miljoen euro.

reiskosten software
ONZE PARTNER

Van reiskosten- en thuiswerkvergoedingen tot de gehele zakelijke mobiliteit op één centrale plek regelen: Reisbalans biedt het.

Met handige inzichten voor zowel werkgevers als werknemers worden groenere en goedkopere keuzes nog makkelijker.

De verschillen op een rij

Reiskostenvergoeding 2024 vs. 2023

Reiskostenvergoeding 2023

De maximale onbelaste reiskostenvergoeding in 2023 ligt op €0,21. Op het moment dat een werkgever meer uitkeert, dan zal het surplus gezien worden als onderdeel van het inkomen. Hier betaal je belasting over.

Een werkgever is niet verplicht om reiskosten te vergoeden. Echter wordt het wel vaak gedaan. Een zzp’er kan de reiskosten die hij of zij maakt laten vergoeden door de klant. Ook hierbij ligt het onbelaste maximum op €0,21. Een zzp’er bepaalt echter zelf wat de vergoeding gaat zijn. Je kunt dus een hogere vergoeding vragen, maar dit mag vervolgens dan ook niet volledig onbelast zijn.

Reiskostenvergoeding 2024

In 2024 stijgt de reiskostenvergoeding per km naar €0,23. Dit is twee cent meer dan 2023. Deze verhoging is ingesteld omdat de daadwerkelijke kosten per kilometer ook steeds hoger worden. In de komende jaren zal de reiskostenvergoeding per kilometer verder blijven stijgen.

Er is onlangs een evaluatie geweest van de benodigde reiskosten vergoeding. Een vergoeding van €0,22 blijkt genoeg te zijn om variabele reiskosten te dekken. Kosten voor aanschaf van een voertuig en bijvoorbeeld wegenbelasting zijn hier dus niet in meegenomen. De overheid heeft ervoor gekozen om de reiskostenvergoeding 2024 per km te verhogen, boven het volgens dit onderzoek benodigde variabele bedrag.

In 2028 zal de vergoeding nogmaals geëvalueerd worden. Hierbij wordt gekeken naar veranderingen in het gedrag van werknemers naarmate de reiskostenvergoeding blijft toenemen.

reiskostenvergoeding 2024 berekenen

Reiskostenvergoeding 2024 berekenen


Doordat er steeds minder gebruik gemaakt wordt van een vaste reiskostenvergoeding moet deze nu per periode berekend worden. Dit kan handmatig gedaan worden, maar zo is er een aanzienlijke kans op fouten. Daarom raden wij aan gebruik te maken van een software die reiskosten automatisch kan berekenen en verwerken. De software van Exact is hier een goed voorbeeld van. Deze software is gekoppeld met Google Maps, waardoor er precies wordt bijgehouden hoeveel kilometer werknemers hebben gereden. Deze wordt vervolgens vermenigvuldigd met de reiskostenvergoeding per kilometer en zo zie je eenvoudig per maand wat de te vergoeden reiskosten zijn.

Om de reiskostenvergoeding in 2024 te berekenen, gebruik je dezelfde manier. In plaats van de gereden kilometers met €0,21 te vermenigvuldigen gebruik je nu alleen de nieuwe reiskostenvergoeding: €0,23 dus. Gebruik je een softwaresysteem, dan zal deze wijziging automatisch doorgevoerd kunnen worden.

Wij hebben de beste systemen vergeleken die jou kunnen helpen bij het berekenen, verwerken en uitbetalen van reiskostenvergoedingen.


Hoe kun je reiskosten verlagen?

Stijgende brandstofkosten en inflatie zorgen ervoor dat ook vergoedingen omhoog moeten. In de afgelopen 15 jaar is de prijs voor brandstof zelfs verdubbeld. Als onderneming, of consument kun je er daarom ook voor kiezen om over te stappen op elektrische auto’s. De kosten voor elektrisch rijden per kilometer zijn op dit moment namelijk een stuk lager dan wanneer je moet tanken. Hierbij wordt niet gekeken naar de aanschafprijs van elektrische voertuigen ten opzichte van voertuigen die op brandstof rijden.

Met een elektrische auto betaal je nu ongeveer €7 om 100 kilometer te rijden, terwijl je met een brandstofauto bijna het dubbele kwijt bent. Meer weten?

elektrisch rijden

Moby voor particulieren

Moby biedt niet alleen informatie over nieuwe mobiliteits aanbieders -en mogelijkheden, je kan via onze marktplaats ook op zoek naar een elektrische auto of fiets. Verder lees je over de actualiteiten op het gebied van nieuwe mobiliteit en gaan we dieper in op verschillende merken en aanbieders in de industrie.

Moby voor bedrijven

Woon-werkverkeer. Via nieuwe mobiliteitsoplossingen heb je het gemak van het vinden van een tankstation, het huren van een stadsfiets in combinatie met een taxi of het bieden van mobiliteitskaarten in je handpalm, via een app houdt je nu alle gemaakte kilometers bij, wordt er gemakkelijk gedeclareerd en zie je hoe er gebruik wordt gemaakt van de mobiliteitsbudgetten. Je leest hier alles over op onze website.

Moby voor overheden

Moby fungeert als schakel tussen de overheid, particulieren en bedrijven. We dragen ons steentje bij aan de klimaatdoelstellingen door elektrisch rijden in de spotlight te zetten.

Via onze website houden we onze lezers op de hoogte rondom alles wat betreft de wetten en regels voor particulieren en bedrijven rondom nieuwe mobiliteit. Verder bieden we nieuws over verschillende soorten brandstoffen en geven we vergelijkingen om te laten zien welke beter zijn.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.