Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Kilometerregistratie en vergoeding voor zzp’ers

Als zzp´er kan het voorkomen dat je hebt afgesproken om naar de klant te gaan om daar jouw werk te doen. Gelukkig kan je voor al deze gereden kilometers een vergoeding vragen, zodat je een deel van de kosten terugkrijgt.

Het is dan wel belangrijk dat je alle kilometers die je maakt goed registreert. Daarom hebben wij een aantal systemen op een rijtje gezet die jou kunnen helpen bij het registreren van je kilometers. Benieuwd welk systeem het beste bij jou past?

Wat houdt kilometerregistratie in?

Kilometerregistratie voor zzp’ers houdt in dat je de zakelijke kilometers die je met je auto rijdt precies bijhoudt. Kilometer- of ritregistratie is belangrijk bij het aantonen van het zakelijke gebruik van jouw auto, wanneer je zakelijke kilometers aflegt. Ook is het registreren van gegevens belangrijk bij het toepassen van fiscale voordelen, zoals het aftrekken van de autokosten van belastbare winst. Bij kilometerregistratie moet je informatie verzamelen over elke zakelijke rit die je maakt. Je verzamelt hiermee verschillende gegevens, zoals de datum, het vertrek- en aankomstpunt, het aantal gereden kilometers en het doel van de rit. Het is erg belangrijk om alles heel precies bij te houden, zodat je alles kunt optellen en ook bewijsmateriaal hebt.

Een correct bijgehouden kilometerregistratie stelt jou als zzp’er in staat om het percentage zakelijk gebruik van de auto te bepalen. Dit is van belang bij het toerekenen van autokosten en het berekenen van de fiscale aftrekbaarheid. Wanneer je namelijk minder dan 500 privékilometers per kalenderjaar maakt, hoef je de autokosten niet te verrekenen. Een gedetailleerde kilometerregistratie kan daarnaast ook helpen bij het voorkomen van problemen tijdens een belastingcontrole.

Kilometerregistratie kan handmatig gedaan worden. Het is echter wel een hele klus om iedere rit die je maakt nauwkeurig bij te houden. Daarom zijn er verschillende geautomatiseerde systemen ontworpen die je kunnen helpen bij het weergeven van jouw kilometers. Wil jij nog meer lezen over zakelijke kilometers?

Kilometervergoeding voor zzp’ers

In Nederland geldt er momenteel een vergoeding van €0,21 per gereden kilometer. Dat betekent dat je voor een rit van 100 kilometer €21,- vergoed krijgt. Voor zzp’ers werkt het alleen net wat anders. Vaak wordt er namelijk gedacht dat je maar €0,21 mag vragen, maar voor zzp’ers geldt dat dus niet. Gemiddeld vragen zzp’ers tussen de €0,20 en €0,30 per kilometer aan hun klanten.

Handig om te weten is wel dat je over hetgeen wat je meer vraagt dan de algemene Nederlandse vergoeding – dus €0,09 wanneer je €0,30 per kilometer vraagt – belasting moet betalen. Dit komt omdat het gezien wordt als loon, en niet meer als vergoeding. Hierdoor zal je uiteindelijk geen €0,09 extra krijgen per kilometer.

De kilometervergoeding is waarschijnlijk meer dan de brandstof- of elektriciteitskosten per kilometer voor jouw auto. Dit komt omdat er ook rekening wordt gehouden met belasting, afschrijvingskosten en aanschafkosten. Vanaf 1 januari 2024 zal de vergoeding verhoogd worden van €0,21 naar €0,22 per gereden kilometer.

Kilometerregistratie voor zzp'ers

Hoe belangrijk is kilometerregistratie?

Kilometer registratie is van erg groot belang voor zzp’ers. Ten eerste wordt de hoogte van je reiskostenvergoeding hierdoor bepaald. Als je te weinig kilometers op hebt gegeven, dan zal je ook een lager bedrag krijgen als vergoeding. Maar ook voor andere zaken is het erg belangrijk om nauwkeurig bij te houden hoeveel je met een zakelijke auto rijdt. De autokosten die je moet verrekenen hangen namelijk sterk af van het aantal gereden privékilometers. De Belastingdienst controleert heel streng op of de gereden kilometers ook overeenkomen met de opgegeven kilometers. Dit doen ze bijvoorbeeld door steekproeven of kentekencontroles. Het is daarom erg belangrijk als zzp’er, maar ook als groter bedrijf, om alles goed te registreren en op te geven.

Systemen voor kilometerregistratie vergelijken

Zelf alle kilometers bij houden kan heel veel werk zijn. Daarom is het aan te raden om een systeem te gebruiken dat automatisch en overzichtelijk alle kilometers bijhoudt een weergeeft. Zo is het makkelijk voor de administratie, maar ook voor bijvoorbeeld belastingzaken. Daarom hebben wij een aantal aanbieders vergeleken op een aantal factoren. We hebben onder andere gekeken naar privacy, compatibiliteit, betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en gebruiksgemak. Lees verder om te zien welke systemen als beste uit de test zijn gekomen.

Bekijk testresultaten
Testresultaten

Cartracker biedt een specifiek op maat gemaakt systeem voor ritregistratie dat ideaal is voor zzp’ers. Met behulp van hun geavanceerde technologie kun je als zzp’er eenvoudig en nauwkeurig jouw zakelijke kilometers bijhouden, voldoen aan de belastingwetgeving, én fiscale voordelen maximaliseren. Het ingebouwde Cartracker-systeem maakt gebruik van GPS-tracking en automatische ritregistratie om het proces te vereenvoudigen. Het verzamelt belangrijke informatie zoals datum, tijd, afstand en locatie. Met overzichtelijke rapporten en integratie van registratiegegevens kunnen zzp’ers hun kilometeradministratie vervolgens gemakkelijk inzien en gebruiken. Cartracker biedt een betrouwbare oplossing voor zzp’ers die efficiëntie en nauwkeurigheid nastreven in hun bedrijf.

 • In samenwerking met de belastingdienst
 • Kilometeradministratie wordt automatisch bijgehouden
 • Scheelt maandelijks tijd
 • Eerste 30 dagen gratis
 • Maandelijks opzegbaar
 • Tracker moet handmatig ingebouwd worden
Bekijk testresultaten
Testresultaten

e-Boekhouden.nl biedt een uitgebreid boekhoudsysteem dat perfect is afgestemd op de behoeften van zzp’ers. Daarin zit ook de mogelijkheid om ritten te registreren. Met behulp van hun geavanceerde technologie kunnen zzp’ers moeiteloos en precies hun zakelijke kilometers registreren, om zo te voldoen aan de belastingwetgeving en de fiscale voordelen te optimaliseren.

De gebruiksvriendelijke urenmodule van e-Boekhouden.nl zorgt voor het gemakkelijk invoeren en factureren van jouw ritten, waardoor het proces erg vlot verloopt. Met overzichtelijke rapporten en naadloze integratie van registratiegegevens kunnen zzp’ers hun kilometeradministratie gemakkelijk raadplegen en gebruiken. e-Boekhouden.nl biedt een betrouwbare oplossing voor zzp’ers die streven naar efficiëntie en nauwkeurigheid in hun bedrijfsvoering.

 • Via foto’s bonnetjes direct factureren
 • e-Boekhouden.nl biedt nog veel meer services aan 
 • Geschikt voor hybride werken
 • Handige mobiele app
 • Facturen direct met betaallink versturen
 • Vanaf 9,95 per maand voor zzp’ers

3

4.6

Bekijk testresultaten
Testresultaten

DigiBTW is een aanbieder van online boekhouden voor zzp’ers. En niet zomaar een, al 10.000-en zzp’ers hebben gekozen voor de service van DigiBTW. Maar wat maakt deze software zo bijzonder? Het is het enige programma waar je aangifte voor inkomstenbelasting kunt doen zonder een boekhouder. DigiBTW heeft namelijk een koppeling met de belastingdienst waardoor administratie direct op de juiste manier gedaan wordt en de belastingsaangifte in een keer verstuurd kan worden.

Met behulp van DigiBTW kun je als zzp’er ook heel gemakkelijk kilometers registreren en deze vervolgens factureren. Deze optie is wel alleen beschikbaar bij een compleet pakket dat €12,50 per maand of €120 per jaar kost. Wat ook fijn is aan kilometerregistratie met DigiBTW is dat verschillende voertuigen verwerkt kunnen worden in de kilometerregistratie. Zo maakt het dus niet uit of je met een OV-fiets reist of met de auto, alles kan genoteerd worden in DigiBTW.

 •  DigiBTW compleet biedt ook veel andere functies 
 • Automatische berekening van kilometervergoeding
 • Gratis proefperiode van 30 dagen
 • Facturen direct met betaallink IDeal versturen
 • €12,50 per maand voor kilometerregistratie functie
Bekijk testresultaten
Testresultaten


Als zzp’er wil je gereden kilometers zo goed mogelijk declareren bij klanten. Met Rompslomp kan dit heel gemakkelijk. Je voert een rit in, van adres tot adres en de afstand wordt automatisch berekend. Deze ritten kunnen vervolgens heel eenvoudig naar klanten gefactureerd worden. Dit factureren kan gemakkelijk per rit, per klant of per project, maar het is allemaal met een paar klikken geregeld. Dit alles wordt gedaan in de handige Rompslomp app.

 • Factureren kan direct en per klant, rit of project 
 • Kilometerregistratie gaat gemakkelijk via de app
 • Al meer dan 100.000 gebruikers
 • Gratis proefperiode op het Pro pakket
 • Ritregistratie kan niet met het gratis pakket

5

Routevision

4.0

Bekijk testresultaten
Testresultaten

Met behulp van het toonaangevende systeem van Routevision kunnen zzp’ers gemakkelijke en duidelijke inzichten krijgen in hun rijgedrag. Routevision maakt gebruik van een kleine blackbox die ze binnen 15 minuutjes in de auto hebben geïnstalleerd. Deze blackbox registreert constant de locatie van de bedrijfsauto, of je nou bereik hebt of niet. De gegevens worden vervolgens meteen geüpload van de blackbox naar jouw telefoon, laptop of tablet, zodat je altijd een overzicht ervan hebt.

 • Slechts €3,75 per maand
 • Systeem heeft onbeperkt mobiel internet
 • 100% fiscusproof
 • Keurmerk RitRegistratieSystemen
 • Blackbox moet handmatig geïnstalleerd worden

Meer weten?

Grote bedrijven moeten vanaf 2024 de volledige CO2-uitstoot door woon-werkverkeer van het gehele bedrijf gaan registreren. Dit staat in de normerende regeling persoonsgebonden mobiliteit , een nieuwe wet van de Nederlandse overheid. Ondanks dat jij als zzp’er niet onder de regelgeving valt, kan het nooit kwaad om ook jouw CO2-uitstoot te berekenen en registreren.

Wellicht komt de rapportageplicht er in de toekomst ook voor mkb’ers en zzp’ers. Bovendien kan je middels inzicht in je CO2-uitstoot door woon-werkverkeer bepalen of je andere keuzes wilt maken die bijdragen aan een groene toekomst. Wil je wat meer lezen over deze CO2-registratie, of ben je benieuwd naar meer over zakelijke mobiliteit? Lees dan verder:

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.