Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Contact
info@yourmoby.nl
Een elektrische fiets lijkt op een gewone fiets qua onderhoud. Je kan dus verwachten dat wat je bij een gewone fiets aan onderhoud doet, dit ook bij een elektrische fiets moet worden gedaan. Zaken als fietsbanden, ketting en tandwielen zullen – ook bij een elektrische fiets – slijten.
Je kan zelf ook een aantal dingen doen, om een bezoekje aan de fietsenmaker uit te stellen en de levensduur van je elektrische fiets te verlengen. Wil je zelf je e-bike onderhouden? Lees hieronder hoe.
Controleer regelmatig de banden van je fiets. Zachte banden verminderen de actieradius, doordat de fiets meer weerstand heeft. Zijn de banden te zacht? Pomp ze dan op en ga niet met zachte banden de weg op. Je hebt dan meer kans op lekke banden.
Voornamelijk in de winter is het belangrijk om de bandenspanning te controleren, aangezien de fiets dan minder wordt gebruikt. Niet alleen leidden zachte banden tot een accu vermindering. Ook de kwaliteit van de banden, pedalen, ketting en tandwielen gaat naar beneden. Er kunnen scheurtjes en overbodige slijtage ontstaan.
Een schone fiets is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je de elektrische fiets zo nu en dan een schoonmaakbeurt geeft. Niet alleen ziet de fiets er mooier uit, ook slijtage aan verschillende onderdelen kan op deze eenvoudige manier worden voorkomen.
Vergeet niet om ook je ketting zo nu en dan schoon te maken. Voor je ketting is er speciale kettingolie, die zowel online als in de fietsenwinkels te koop zijn. Ook roest en vuil bij de (derailleur) versnellingen moeten regelmatig weggehaald worden, zodat je versnelling minder snel kapot gaat. Gebruik absoluut geen hogedrukspuit als je je elektrische fiets schoon wilt maken. Dit kan schade brengen aan allerlei elektronische systemen.
Ook de kwaliteit en levensduur van de accu op lange termijn, heb je zelf in de hand. De fiets moet regelmatig gebruikt worden, zodat de accu in goede conditie blijft. Verder is het goed om te beseffen dat de accu slecht tegen vocht en kou kan. Zetje accu dus op een droge plek, zoals een huiskamer.
Een opgeladen accu doet wonderen. Ook al gebruik je de e-bike niet, toch loopt de accu toch langzaam leeg. Een lege accu is verslecht voor de conditie. Zorg er dus altijd voor dat de accu genoeg is opgeladen, ook als je niet fietst. Het is niet nodig om je accu volledig op te laden als je besluit het te gaan opbergen. Het is zelf beter om je accu dan voor een gedeelte op te laden. Ga hierbij uit van 50%.
Benieuwd hoe je je accu het best kan onderhouden? Lees dan meer over de levensduur van je accu.
Helaas kan je niet altijd zelf je fiets onderhouden en is het nodig om de fietsenmaker in te schakelen. Af en toe kan een bezoekje aan de fietsenmaker geen kwaad. Net zoals een normale fietst, heeft ook de e-bike een servicebeurt nodig. Boek hier direct een afspraak in de werkplaats van Decathlon.
Na aanschaf kan je het beste binnen zes maanden een servicebeurt laten uitvoeren bij een fietsenmaker. Hierna wordt het minstens elk jaar. Fiets je super veel? Dan wordt er na elke 2.500 kilometer een servicebeurt aangeraden.
Bij een servicebeurt van je elektrische fiets, wordt er naar verschillende aspecten gekeken. Zo worden de remmen, spaakspanning, kettingspanning, bekabeling en bandenspanning gecontroleerd en indien nodig juist afgesteld. Verder kijken ze ook nog naar de versnellingen en de slijtage. Bovendien worden motor en display gecontroleerd en worden er software-updates uitgevoerd.
Elektrische fiets kopen? Bij Decathlon vind je een uitgebreid assortiment.
Altijd voor een scherpe prijs.
Als je een elektrische fiets wilt aanschaffen, is het belangrijk om je vooraf goed in te lezen. Lees bijvoorbeeld meer over het type accu dat bij jou wensen en behoefte past, plus de daarbij behorende kosten en technieken, Dat een elektrische fiets veel technologie bevat, zal geen verrassing zijn. Er zijn drie verschillende technieken waardoor de ene e-bike anders aanvoelt, dan de andere e-bike.
Meer lezen over de technieken van de elektrische fiets?
De accu van een fiets gaat helaas niet eeuwig mee. Je kan er vanuit gaan dat een accu gemiddeld 5 tot 8 jaar meegaat. Onderhoud je de accu zelf al heel goed en zorg je dat bijvoorbeeld diepte daling niet gebeurt bij je accu? Dan kan deze accu tot wel 10 jaar mee gaan! Maar uiteindelijk moet de accu echt vervangen worden.
Het onderhouden van een e-bike, is iets duurder dan onderhoud bij een normale fiets. Voor een nieuwe accu betaal je al snel tussen de 300 en 600 euro, afhankelijk van het actieradius en het type e-bike dat je hebt aangeschaft. Het is eenvoudig om erachter te komen welke accu er past bij jou elektrische fiets. Dit is belangrijk om te weten zodat je niet voor (financiële) verrassingen komt te staan als je je accu laat vervangen.
Voor een servicebeurt van een normale fiets, ben je rond de 40 euro kwijt. De elektrische fiets heeft extra onderhoud nodig. Bij een elektrische fiets ligt dit bedrag daarom een stukje hoger. Meestal is het tussen de 50 en 70 euro. Als je een e-bike aanschaft, is het handig om aan de fietsspecialist te vragen wanneer onderhoud moet plaatsvinden. Vaak hangt dit af van het aantal kilometers die je maakt en de manier van het gebruik van je elektrische fiets. Vaak zie je dat de eerste onderhoudsbeurt bij een elektrische fiets met korting is of zelfs volledig kosteloos. Dit is afhankelijk van de fietsenmaker die je kiest. Vraag de fietsenmaker naar de kosten voor de onderhoudsbeurt.
Een accu van je elektrische fiets gaat gemiddeld 5 tot 8 jaar mee, als je deze goed onderhoud. Wil je meer weten over de accu en het vergroten van de levensduur van de accu? Lees hier alles over de levensduur en tips voor het verhogen van de levensduur van je accu.
Het grootste onderhoud ligt bij de fietser zelf. Maak je de fiets regelmatig schoon, controleer je de bandenspanning maandelijks en zorg je goed voor de accu? Dan is er natuurlijk een grote kans dat je langer kan genieten van je e-bike dan dat je dit niet doet. Verder is een jaarlijkse servicebeurt bij de fietsenmaker bij jou in de buurt zeker aan te raden, om zo lang mogelijk profijt van de elektrische fiets te hebben.
Meer lezen over de elektrische fiets? Bekijk dan ook de buying guide en de kosten van een nieuwe en tweedehandse e-bike.
Of je nu op zoek bent naar meer informatie over e-bikes in het algemeen, of jouw nieuwe e-bike al op het oog hebt:
Decathlon helpt je op weg.