Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

De levensduur van een accu

De accu is een belangrijk onderdeel van de fiets: het levert energie aan de motor. Een accu kan een poosje meegaan, alleen helaas niet voor altijd. Het is belangrijk om een accu goed te onderhouden en gebruiken. Zo is vervanging minder snel nodig.

Wil je meer weten over de levensduur van een accu?

Hoe lang gaat een accu mee?

De fietsaccu bij een elektrische fiets, is een belangrijk onderdeel. Een accu heeft helaas een wat kortere levensduur dan de andere onderdelen van de elektrische fiets. Een gemiddelde levensduur van de accu is ongeveer 5 tot 8 jaar. Hoe lang een accu precies meegaat, hangt af van verschillende factoren. Daarom is deze levensduur ook een schatting.

Accu Elektrische fiets

Wanneer de fietsaccu vervangen?

Een batterij vervangen is een dure grap. De prijs van een nieuwe accu voor je fiets kan verschillen van 300 euro tot ruim 1200 euro. Hoe duur je nieuwe accu is, is vaak geen keuze. Er past meestal maar één soort accu op je type e-bike.

Probeer hem zo goed mogelijk te bewaren, zodat het zo lang mogelijk mee kan gaan. Heb je al een poos plezier aan je fietsaccu? Dan kan het goed zijn dat je binnenkort je fietsaccu moet laten vervangen. Hierbij een paar voorbeelden van situaties waar vervanging aan te raden is:

Schade aan de accu

Eén van de momenten waarop je de accu moet vervangen, is wanneer je hard bent gevallen met de fiets. Uiteraard geldt dit alleen als de fiets een enorme klap heeft gemaakt. De accu kan namelijk wel tegen een stootje! Doordat jij en je fiets een harde klap hebben gekregen, heeft de accu dat ook gehad. Hierdoor kunnen de batterijcellen verschuiven en kan er in de loop van de tijd kortsluiting ontstaan.

Een kenmerk van kortsluiting in je accu is dat er een rookontwikkeling ontstaat. Ook kunnen er steekvlammen ontstaan. Zand is hierbij een goed blusmiddel, want met water kan je het niet blussen. Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat de rookontwikkeling is gestopt.

Erg lange oplaadtijd

Als je een nieuwe fietsaccu aanschaft, duurt opladen gemiddeld tussen de vier en acht uur. Dit is wel afhankelijk van het merk en soort accu dat je hebt. Ook de temperatuur buiten heeft invloed op de oplaadtijd van je accu. Is het kouder buiten? Dan duurt het opladen ook langer.

Heb je al een tijdje plezier van je e-bike, maar duurt het opladen van je accu langer dan normaal? Bij elke accu is er in de loop van der tijd wel een keertje dat dit zal gebeuren. Maar bij een accu die al goed gebruikt is, duurt het ook véél langer.

Snelle terugloop van de actieradius

De actieradius betekent de afstand die je kan afleggen als je accu helemaal opgeladen is. Als de accu aan zijn einde komt, dan lopen het aantal kilometers wat je met trapondersteuning kunt rijden snel terug. Dit is een erg opvallend teken dat de accu vervangen moet worden. Het maximale bereik kan met de accu niet meer worden bereikt, terwijl hij aangeeft dat het 100% is opgeladen.

Niet meer volledig kunnen opladen

De accu niet meer volledig op kunnen laden, is een signaal dat hij het binnenkort gaat begeven. Lukt het niet meer om het tot 100% te krijgen en blijft het bijvoorbeeld hangen bij 95%? Dan is het een signaal dat de accu bijna tot zijn einde komt.

Al hoewel, als je gewoon van A naar B kunt fietsen en terug op je dagelijkse trips, is het natuurlijk geen groot probleem. Alleen moet er wel in het achterhoofd worden gehouden dat de accu binnenkort het begeeft. Ook is het handig om te weten dat je actieradius sneller terugloopt.

ONZE PARTNER

Elektrische fiets kopen? Bij Decathlon vind je een uitgebreid assortiment.

Altijd voor een scherpe prijs.

Of de accu laadt helemaal niet meer op

Een duidelijker signaal is er niet: de accu van je fiets laadt helemaal niet meer op. Heb je gekeken of alle kabels goed zitten en laadt het nog steeds niet op? Dan moet de accu worden vervangen. In dit geval heeft de accu het helemaal begeven.

Nog een paar tips voor een langere levensduur voor je accu

Als je je accu op de juiste manier gebruikt en onderhoud, verleng je de levensduur. Met deze handige tips voor zowel thuis als onderweg, kan je je accu langer gebruiken dan normaal.

1. Lees de gebruiksaanwijzing
Het is belangrijk dat de accu op een goede manier wordt gebruikt. In de gebruiksaanwijzing zet de fabrikant neer hoe er het beste met de accu om gegaan moet worden voor een optimale levensduur. De aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing is speciaal voor de specifieke accu die in je elektrische fiets zit. Neem de aanwijzingen dus goed door om de levensduur van je accu zoveel mogelijk te verlengen.

2. Extreme temperaturen vermijden
Wist je dat de temperatuur een grote invloed heeft op de accu? Onder het vriespunt en bij hoge temperaturen kan de werking van de accu teruglopen. Let dus op dat een accu zich niet begeeft in een omgeving waar de temperatuur lager is dan 10 graden of boven de 60 graden. Er is een minimale invloed, maar op lange termijn is dit erg nadelig.

3. Gebruik de goede oplader
Als er in het huishouden meerdere mensen zijn met een elektrische fiets, is het verstandig om je opladers te labelen. De opladers van elektrische fietsen lijken erg veel op elkaar, maar een verkeerde oplader kan schade brengen aan je accu. Uiteindelijk is de originele oplader van je accu het best geschikt.

4. Minimaal 50% opladen bij opbergen 
Als je de fietsaccu leeg opbergt, is dit erg schadelijk voor de accu. Is je oplader helemaal leeg en berg je deze op, kan dat zorgen voor diepontlading. Zorg dus dat de accu minimaal 50% is opgeladen. Diep ontladen accu is niet wat je wilt: je kan hem niet meer opladen. De enige optie is een nieuwe accu kopen.

5. Fietsaccu van je fiets halen
Heb je een uitneembare batterij en laat je de fiets ergens buitenstaan op bijvoorbeeld je werk, station of thuis? Neem je accu mee als dit mogelijk is. Ook als je de e-bike op de fietsendrager van de auto zet, doe je de accu in de kofferbak of op de achterbank. Dit voorkomt veel blootstelling aan lage of hoge temperaturen buiten en neerslag. Heb je geen uitneembare accu? Zorg ervoor dat je probeert je fiets ergens binnen neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan je schuur, garage, fietsenstalling, etc.

Meer weten over de elektrische fiets? Lees dan ook ons artikel over de technieken van een elektrische fiets.