Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Wat kost een elektrische fiets?

Aan de elektrische fiets hangt vaak een hoger prijskaartje dan aan een normale fiets. Dit komt voornamelijk door de hoge kosten van de accu, het display en de motor. In dit artikel zetten we uiteen wat je kwijt bent aan een elektrische fiets.

Vergelijking normale fiets en elektrische fiets

Overweeg je een elektrische fiets aan te schaffen? Dan is het verstandig om eerst na te gaan wat je budget is en hoeveel je nieuwe fiets mag kosten. Hierbij moet je er rekening mee houden dat er vaak nog extra kosten voor onderhoud, reparatie en opladen bijkomen. Deze kosten liggen bij een elektrische fiets vele malen hoger dan bij een normale fiets.

Voor een elektrische stadsfiets ben je gemiddeld rond de € 2.000 kwijt. Kies je voor een tweedehands model? Dan kun je vaak iets goedkoper uit zijn. Ben je op zoek naar een luxer model of een e-bike met een grote actieradius? Dan kun je denken aan een aanschafprijs tussen de € 3.000 en € 4.000.

Niet alleen is de aanschaf van een e-bike een stuk duurder. De onderhoudskosten zijn ook aanzienlijk groter. Een accu moet je ongeveer iedere 5 jaar vervangen. Dit kost vaak rond de € 300 en € 600 euro. Ook zijn servicebeurten prijziger. Vaak scheelt dit ongeveer € 20 euro per beurt.

Onderhoud van de e-bike

Onderhoud kun je voornamelijk zelf doen. Wil jij weten hoe jij je e-bike het best kan onderhouden? Lees het hier!

Nieuwe elektrische fiets

De kosten van een elektrische fiets zijn zeer afhankelijk van de technologie die op de fiets is toegepast. Bovendien kan je ook flink betalen voor het merk fiets dat je koopt. Om een kleine indicatie te geven, gaan we kijken naar de accu, de motor en het merk.

1. De kosten van accu’s

In de regel geldt: hoe groter de actieradius, hoe hoger de kosten. Een actieradius geeft weer hoeveel kilometer je kunt fietsen met een volle accu. Gemiddeld ligt deze actieradius van een elektrische fiets tussen de 40-80 kilometer. Dit kan je uitbreiden tot een accu van 80-150 kilometer. De capaciteit van de accu speelt ook nog een grote rol. Hoe meer Wh, des te meer energie kan worden opgeslagen in de accu. Een normale stadsfiets heeft vaak een actieradius van 40-80 kilometer en een capaciteit van 300 wh.

Een toerfiets en/of recreatieve e-bike heeft vaak een actieradius van 80-150 kilometer. Deze fietsen zijn ontworpen om lange ritten te kunnen maken. Hierbij zit vaak een accucapaciteit van 500 Wh. 

2. De kosten van een stadsfiets versus een toerfiets

Een duidelijk kostenplaatje is moeilijk te geven. Voor een gemiddelde stadsfiets kun je rekenen op een prijskaartje van tussen de € 1.000 en € 2.500 euro zijn. Een toerfiets en/of recreatieve e-bike zal een hoger prijskaartje hebben. Houd hierbij rekening met een bedrag tussen de € 1.700 en € 3.000 euro. 

3. Motorkosten

Er zijn drie verschillende motoren voor e-bikes: de voorwielmotor, middenmotor en achterwielmotor. Een voorwielmotor is voor de fabrikant makkelijker te installeren en is daardoor goedkoper. Je vindt deze voornamelijk in het goedkope segment bij fietsen tot € 2.000.

Een middenmotor is een stuk hoger in prijs, maar is wel erg geliefd omdat deze zorgt voor veel stabiliteit tijdens het fietsen. De middenmotor wordt gebruikt bij fietsen in het hogere segment. Je bent voor een fiets met een middenmotor vaak tussen de € 2.500 en € 4.000 kwijt.

Ten slotte is er ook nog de achterwielmotor. Deze is minder gangbaar, maar zorgt voor de meest natuurlijke rijbeleving. Normale fietsen worden namelijk ook door het achterwiel aangedreven.

best geteste

Technieken van de e-bike

Wil jij meer lezen over de motor? We leggen de verschillende motoren uit met de voornaamste voor- en nadelen.

Kosten van verschillende merken

Er zijn meer dan 100 e-bike merken. De bekendste merken hebben we voor je op een rijtje gezet met een prijs indicatie:
– Villette heeft stadsfietsen vanaf € 869,-
– Elops heeft stadsfietsen vanaf € 1.040,-
– Saxonette heeft stadsfietsen vanaf € 1.349,-
– Prophete heeft stadsfietsen vanaf € 1.599,-
– Beaufort heeft stadsfietsen vanaf € 1.899,-
– B’TWIN heeft stadsfietsen vanaf 2.999,99,-
Deze bedragen zijn slechts indicaties. Hoe beter de accu en motor, hoe hoger de kosten. 

Kosten elektrische fiets

Tweedehands elektrische fiets

Natuurlijk is een elektrische fiets ook tweedehands te koop. Als je hiervoor kiest, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, zoals:

  1. Accu gebruik: Is er veel mee gefietst en heeft de accu veel slijtage? Hoeveel kilometer heeft de e-bike er al opzitten?
  2. Werken de remmen nog goed?
  3. Is er veel slijtage in de banden?
  4. Werken de versnellingen?
  5. Werkt de ketting nog goed?

De antwoorden op deze vragen beïnvloeden de prijs. Koop je bijvoorbeeld een tweedehands elektrische fiets waarvan de accu binnenkort vervangen moet worden? Houd dan rekening met extra kosten tussen de € 400 en € 600. In sommige gevallen is het goed om je af te vragen of je echt goedkoper uit bent met een tweedehands model. Leg dus voor het doen van je aankoop de mogelijkheden naast elkaar.

Kosten indicatie tweedehands e-bike

Is de fiets nog in een goede staat? Dan kan er vaak nog rond de € 1.200 en € 1.600 gevraagd worden. Is de staat minder goed? Dan zal de prijs tussen de € 600 en € 1.000 liggen. 

Voordat je over gaat tot aankoop van de tweedehands fiets, probeer deze goed uit. Eventuele gebreken of defecten worden zo sneller duidelijk. Vergeet hierbij ook niet om goed de remmen en de versnellingen te testen. Bekijk hier het actuele aanbod tweedehands e-bikes.

Meer weten over de elektrische fiets? Lees vooral verder op onze elektrische fiets pagina. 

Kosten