Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Subsidies voor zakelijke laadpalen of laadpalen thuis

Wil je als bedrijf overstappen op elektrische auto’s? Of heb je als ondernemer een EV gekocht? Als je een elektrische auto hebt, heb je ook een laadpaal nodig om de accu op te laden. Dit kun je doen bij openbare laadpunten, maar een laadpaal aan huis of bij het bedrijf heeft veel voordelen.

Om de installatiekosten te dekken en daarmee elektrisch rijden te stimuleren, zijn er diverse subsidies voor elektrische laadpalen. Benieuwd wat deze subsidies zijn?

Elektrisch laden bij een eigen laadpaal

Als je elektrisch gaat rijden, moet je ook opladen. Een elektrische auto heeft namelijk een elektromotor die werkt op energie. Je kunt dit doen bij een openbaar laadpunt. Nederland heeft de meeste laadpunten per 100 kilometer van de wereld en zo kun je al snel in de buurt terecht. Toch heeft laden bij een openbaar laadpunt ook enkele nadelen. Zo sta je soms in de rij, betaal je vaak iets meer laadkosten en moet je wachten tot de accu (voldoende) vol is om weer op pad te gaan.

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een elektrische auto en ook veel ondernemers en bedrijven stappen over op zakelijke elektrische auto’s. Het is dan erg fijn om een laadpaal aan huis of bij het kantoorpand te hebben. Je kunt de EV dan opladen terwijl je thuis bent of aan het werk bent. Dit betekent alleen wel dat je de laadpaal zelf moet aanschaffen en (laten) installeren. Gelukkig zijn er, net als voor het aanschaffen van de zakelijke voertuigen zelf, subsidies die je hierbij financieel ondersteunen. De Nederlandse overheid probeert elektrisch rijden namelijk hard te stimuleren, juist ook bij de zakelijke bestuurders.

subsidie laadpaal openbaar
subsidie laadpaal zakelijk

Subsidie laadpaal voor zakelijke gebruikers

Steeds meer ondernemers willen overstappen naar elektrisch rijden en geven daarbij ook de voorkeur aan een eigen laadpaal. Een laadpaal kan best prijzig zijn, zeker als je er meerdere moet aanschaffen, omdat jouw bedrijf veel EV’s heeft. Daarom zijn er vanuit de overheid een aantal subsidies en financiële voordelen te verkrijgen voor ondernemers die willen elektrische laadpalen willen installeren. Daar gaan we hieronder verder op in.

Dankzij de groeiende vraag naar laadpalen is ook het aanbod de laatste jaren flink uitgebreid. Wij hebben de beste laadpalen voor zakelijk gebruik vergeleken. Hierbij keken we naar het merk, het laadvermogen, de zakelijke laadpas die hiermee compatibel is en welke andere functies de laadpaal biedt. Benieuwd naar welke laadpalen het beste uit de test kwamen?

Subsidies zakelijke laadpalen

We noemen hier drie beschikbare subsidies voor de aanschaf van zakelijke laadpalen. Dit zijn echter geen subsidies waarbij je geld krijgt, zoals bij de SEBA, waarbij je tot €5.000 vergoed kunt krijgen voor aanschaf een nieuwe elektrische auto. De subsidies voor laadpalen geven je de mogelijkheid om een deel van de investeringskosten af te trekken van de fiscale winst, zodat je uiteindelijk minder belasting betaalt en dus kosten bespaart.

Vamil

De eerste subsidie die je voor laadpalen kunt aanvragen is de Willekeurige Afschrijving Milieu-investering (Vamil). Deze regeling geeft ondernemers de mogelijkheid om tot 75% van de investeringskosten af te schrijven, op een zelfgekozen moment. Niet alle laadpalen komen in aanmerking voor Vamil, vanaf 2022 worden enkel nog ‘slimme’ laadpunten meegenomen. Op de Milieulijst vind je of jouw investering in aanmerking komt voor Vamil.

MIA

Daarnaast is er de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Net als bij de Vamil kun je met MIA een deel van de investeringskosten afschrijven waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Het percentage dat je met MIA mag afschrijven is 45%, maar je komt sneller in aanmerking voor deze regeling dan voor de Vamil. Er zijn wel een paar eisen waar je aan moet voldoen. Zo moet de investering minimaal €2.500 zijn en moet de laadpaal op het terrein van de onderneming komen.

KIA

De laatste subsidie die je kunt krijgen bij een laadpaal is de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA). Ook voor deze subsidie geldt dat er een deel van de investering afgeschreven mag worden waardoor je aan het eind van het jaar minder belasting betaalt. Het percentage bij KIA is 28%, met als voorwaarde dat de investering minimaal € 2.400 is. Is de investering minder, dan mag je geen winst afschrijven. Al deze regelingen zijn niet alleen van toepassing op laadpalen, maar ook op bijvoorbeeld EV’s.

Subsidie laadpaal aan huis

Als zzp’er of ondernemer met een elektrische auto, kun je er ook voor kiezen om de laadpaal aan huis te laten installeren. Helaas is er momenteel in Nederland (nog) geen subsidie voor laadpalen aan huis. Wil je een laadpaal laten installeren, dan zal dit dus op eigen kosten zijn. Uitzondering: als zzp’er kun je wel gebruik maken van de zakelijke subsidies wanneer je de laadpaal aan huis laat plaatsen, maar alleen als jouw onderneming op je thuisadres staat ingeschreven.

Wat daarnaast mogelijk is in diverse gemeentes, vooral in Limburg, Noord-Brabant en de grote steden, is een gratis laadpaal aanvragen. Deze komt niet op jouw eigen oprit te staan en is voor openbaar gebruik, maar zo zorg je er wel voor dat er altijd een laadpaal in de buurt is om je EV op te laden. In Eindhoven kun je bijvoorbeeld een laadpaal aanvragen als er geen aanwezig is in een straal van 300 meter. Andere gemeentes hanteren vaak een straal van 500 meter. Op laadpaalnodig.nl zie je of jij in aanmerking komt voor het aanvragen van een openbare laadpaal zonder daar de installatiekosten voor te hoeven betalen.

laadpaal thuis

Een laadpaal aan huis biedt tal van voordelen. Daarom hebben wij de beste laadpalen voor thuis vergeleken. Hierbij keken we naar het merk, het laadvermogen, hoe zuinig de laadpaal is, de beschikbare typen aansluitingen waarmee de laadpaal werkt en extra functies die de paal heeft. Benieuwd welke laadpaal het beste is om thuis neer te zetten?

Whitepaper: Waarom ondernemers kiezen voor elektrisch rijden

Benieuwd welke ontwikkelingen eraan komen op de elektrische automarkt? En hoe je ervoor zorgt dat je nooit met een lege accu langs de snelweg staat?

Van kostenbesparing tot verduurzamingskans: de voordelen van elektrisch zijn eindeloos. MKB Brandstof vertelt er alles over in hun whitepaper: “Van revolutie naar transitie”

Moby, platform voor new mobility

Nieuwe mobiliteit voor Moby is niet alleen het verschaffen van informatie. Moby biedt een podium voor nieuwe mobiliteitsmogelijkheden in de vorm van partners die allemaal hun handen ineen steken om mooie producten en diensten te maken. Van platformen waar verschillende vervoersmogelijkheden samenkomen en waar je het gehele aankoopproces op een kanaal kan uitvoeren tot het aanbieden van leasefietsen of -auto’s tegen aantrekkelijke tarieven voor bedrijven. Onze partners maken nieuwe mobiliteit mogelijk; ieder op zijn eigen manier. Bekijk nu onze partnerpagina en bekijk welke dienst het beste bij jou past.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.