Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Stap 4: Aan de slag


Meer weten over onze berekeningen of jezelf verder verdiepen?

Hoe is onze berekening tot stand gekomen?

Per medewerker rekenen we met een gemiddelde reisafstand voor woon-werkverkeer. Het CBS berekende dat dit 6,1 km per dag is. We rekenen op jaarbasis en vermenigvuldigen dit dus met 365. De CO2-uitstoot van diverse vervoersmiddelen in gram per kilometer berekenden we als volgt:

1. Auto op fossiele brandstof
Benzineauto’s stoten 149 g/km uit en voor diesel is dit 131 g/km. Aangezien het aandeel benzineauto’s 77,7% is en het aantal dieselauto’s 19,4%, hebben we de gemiddelde CO2-uitstoot voor een fossiele auto op brandstof hiermee berekend. Dat komt uit op 145,37 g/km.
2. Elektrische auto
Het CBS berekende dat een elektrische auto een CO2-uitstoot van 53 g/km heeft.

3. Openbaar vervoer
Voor het OV houden we uit dezelfde data een gemiddelde van 28 g/km aan.
4. Fietsen of lopen
Tijdens fietsen en lopen komt er 0 gram CO2-uitstoot vrij.

Bronnen: CBS, Autovisie, en MilieuCentraal.

Zo kun je de mobiliteitsdoelstellingen voor 2030 halen

In dit rapport van de Rijksoverheid lees je meer over de zakelijke mobiliteitsdoelstellingen. Hoe ver is jouw organisatie al met bovenstaande doelstellingen? Om de CO2-uitstoot per fulltime medewerker met 50% te reduceren, kun je bijvoorbeeld overstappen op elektrische auto’s, het openbaar vervoer stimuleren of een regeling voor (elektrische) fietsen opzetten. Met name wanneer bij jouw organisatie het merendeel met een benzine of dieselauto komt, valt er nog veel winst te behalen.

Aangezien het openbaar vervoer ruim 5 keer zo weinig CO2-uitstoot veroorzaakt als de reguliere auto, bespaar je met één dag switchen van benzine of diesel naar OV al zo’n 17% CO2-uitstoot in een fulltime werkweek.

mobiliteitsbudget: kies zelf hoe je reist

Kijk verder

CO2-rapportage checklist

Moet jij straks de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke ritten rapporteren?

Met onze gratis checklist helpen we je in vier stappen naar eenvoudige CO2-rapportage. Benieuwd?

CO2-registratie

Als de CO2-registratieplicht straks voor jouw organisatie geldt, dan is het handig als je hierop voorbereid bent.

Wij vergeleken softwareoplossingen waarmee je gemakkelijk de CO2-uitstoot registreert.

Mobiliteitsbudget

CO₂-uitstoot verminderen doe je door duurzame mobiliteitsvormen te stimuleren.

Een mobiliteitsbudget kan je daarbij helpen. Ontdek hoe je dit gebruikt en wat de voordelen van een mobiliteitsbudget zijn.

CO2-neutraliteit en compensatie

De CO2-uitstoot van bedrijven gaat verder dan dat wat vrijkomt bij woon-werkverkeer en zakelijke kilometers. Ook bij productie en transport komt CO2 vrij. In sommige industrieën zijn dan ook emissierechten van toepassing. Om de impact van deze uitstoot te neutraliseren kun je CO2-compensatie toepassen. Het (laten) planten van bomen om CO2 weer op te slaan is een van de meest gebruikelijke voorbeelden van CO2-compensatie.

Met CO2-compensatie verklein je dus de netto uitstoot. Breng je deze terug tot nul, dan is er sprake van CO2-neutraliteit.

nieuwe bomen ter CO2 compensatie

Hulp nodig?

Heb je vragen omtrent CO2-uitstoot door mobiliteit of wil je ondersteuning bij het in kaart brengen van de CO2-uitstoot in jouw organisatie? Neem dan contact op.