Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

leaf

Zo werkt het e-Pedal op de nieuwe Nissan LEAF

Dat EV’s te rijden zijn door slechts van één pedaal gebruik te maken is niks nieuws. Nissan tilt one-pedal driving echter naar een hoger niveau.

Met gebruikmaking van regeneratieve systemen is het bij veel EV’s mogelijk om flink af te remmen door alleen het gaspedaal te lossen. Hierdoor hoeft het rempedaal niet of nauwelijks te worden gebruikt en da’s gunstig voor de slijtage van de remmen. Bovendien kan op deze manier energie worden teruggewonnen waardoor de laadpaal minder vaak hoeft te worden opgezocht.

Nissan gaat met de nieuwe LEAF echter een stap verder. Volgens de Japanners is hun e-Pedal zo geavanceerd dat de auto volledig tot stilstand kan komen door het gaspedaal te lossen, zelfs wanneer de LEAF op een heuvel staat. Daardoor zou het e-Pedal in 90 procent van de gevallen toereikend zijn, ook in druk stadsverkeer.

Toch kan het systeem worden uitgeschakeld als de situatie daarom vraagt. Bovendien zullen sommige bestuurders liever rijden door gebruikmaking van allebei de pedalen, wat gewoon mogelijk blijft.

Zoals aangegeven is one-pedal driving niks nieuws in EV-land. Zo kennen we het systeem van onder meer de Tesla Model S, de BMW i3 en de VW e-Golf. Veel elektrische auto’s laten je bovendien de mate van regeneratie instellen, waarmee ook de hoeveelheid motorrem kan worden afgeregeld. Dat het e-Pedal van de nieuwe LEAF ook in staat is om de auto op een helling volledig stil te laten staan is voor zover we hebben kunnen achterhalen wel een noviteit.

Check de video hieronder! De nieuwe LEAF wordt in september gepresenteerd.

Video