Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

zakelijke elektrische auto

Zo bespaar je kosten als je op wintersport gaat met een EV

Met een elektrische auto op wintersportvakantie: dit zorgt voor extra zorgen bij veel mensen. Kan je bijvoorbeeld wel gemakkelijk in het buitenland laden? En loopt een auto niet te snel leeg in de kou? Je leest de belangrijkste informatie in dit artikel.

Laden in het buitenland

Op dit moment heeft Nederland het beste laadpalen netwerk in vergelijking met de rest van de EU-landen. In Nederland vind je tegenwoordig in bijna iedere straat of wijk een aantal laadpalen. Ook langs snelwegen zijn er laadpalen in overvloed. Maar dat moet ook wel als je kijkt naar hoeveel elektrische auto’s er rijden. Ter vergelijking: in heel Spanje vind je bijvoorbeeld maar 10.000 openbare laadpalen verdeeld over 3.000 locaties.

Gelukkig voor de wintersport liefhebbers: Duitsland en Oostenrijk, twee landen waar veel doorheen wordt gereden op reis naar een wintersport bestemming, beschikken net als Nederland over een goed laadpalen netwerk. Je vindt er veel laadpalen langs snelwegen en als je een klein stukje van de snelweg af gaat zijn er nog veel meer laadpalen goed te bereiken.

Nu komen we bij het volgende probleem: hoe zit het met laadpassen gebruiken in het buitenland? Dit is een beetje afhankelijk van de laadpas die je hebt en het laadpunt waar je wilt laden. De meeste snelladers langs de Europese snelwegen zijn van de grotere aanbieders als Allego, Fastned of IONITY. Het voordeel van deze aanbieders is dat vrijwel alle Europese laadpassen worden geaccepteerd. Daarnaast stelt Tesla zijn laadpunten steeds vaker beschikbaar voor niet-Tesla bestuurders. Dit zorgt voor een groot aantal meer laadpunten op de route.

Let op je actieradius

De rit naar wintersport is vaak lang. Daarbij komt dat je vaak op de Duitse Autobahn rijdt waar niet altijd een snelheidslimiet is. Het is dan ook aantrekkelijk om hard te gaan rijden. Let wel op: het energieverbruik van een EV loopt snel op wanneer je boven de 98 km/h rijdt. Rijd je bijvoorbeeld constant 140 km/h, dan zul je niet veel sneller arriveren. Je moet immers maar vaker. Daarnaast zorgt de kou er ook nog eens voor dat een EV sneller leeg gaat, tot wel 20% vermogen.

Hoe kun je je kosten verlagen?

Ondanks dat je met veel laadpassen door heel Europa kunt laden, is laden in het buitenland vaak toch iets duurder. Er zijn steeds meer aanbieders die een maand abonnement aanbieden. Zo heb je bijvoorbeeld het Fastned abonnement. Normaal betaal je hier een tarief van 69 cent per kWh in Nederland. Dit tarief geldt ook in Duitsland en België. In Frankrijk betaal je 59 cent per kWh. Met een Fastned abonnement betaal je maar 45 cent per kWh in al deze landen. Dit abonnement kost €11,99 en is maandelijks opzegbaar. Je kunt hiermee dus tientallen euro’s besparen op jouw wintersport.