Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Welke invloed heeft de huidige energiemarkt op de tarieven voor het opladen van je EV?

Sinds de oorlog in Oekraïne is begonnen, staat de energiemarkt in Europa onder druk. Het absolute dieptepunt (of hoogtepunt prijstechnisch gezien) vond plaats in augustus 2022. Op dat moment betaalde je gemiddeld 3,50 euro per m³ elektriciteit. Bijna 40% van het totale gas in Europa is afkomstig uit Rusland. In reactie op de inval in Oekraïne door Rusland voerde Europa verschillende sancties in. Zo werd de gastoevoer stopgezet. Hoe minder aanbod, hoe hoger de prijzen. 

Lees in dit artikel meer over de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt en wat dit betekent voor de tarieven voor het opladen van je elektrische voertuig. 

Prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming

Steeds meer huishoudens (6 op de 10) in Nederland ervaren problemen met het betalen van hun rekeningen. De grootste oorzaken zijn de energierekening en de grote inflatie. Om de hoge energiekosten enigszins naar beneden te drukken, heeft het kabinet besloten een prijsplafond in te voeren voor alle maanden in 2023. Tot 2.900 kWh per jaar betaal je niet meer dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Deze invoering zorgt ervoor dat de meeste huishoudens profiteren van een korting op hun energierekening. 

Heb je een vast energiecontract? Dan betaal je een vast bedrag per periode tot aan het einde van je contract. Als je contract nog niet afloopt, hoef je niets te doen. Wanneer je een variabel energiecontract hebt, is er ook geen actie nodig. 

Wat doen de stijgende tarieven met de laadkosten voor je EV?

Hoeveel je zult moeten betalen voor het opladen van je elektrische voertuig hangt af van onder andere het verbruik, de actuele kosten per kWh en waar je jouw auto oplaadt. Uit een analyse van vergelijkingssite Pricewise is gebleken dat de prijzen voor het opladen van je voertuig sterk verschillen in de vier grootste steden van Nederland: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Een laadpas gebruik je als vorm van betalen bij een openbare laadpaal en deze manier is vaak ook het voordeligst voor je portemonnee. Er zijn laadpassen te verkrijgen met en zonder abonnement. Wat het verschil is tussen beide? Als je geen abonnement afsluit heb je altijd te maken met transactiekosten per laadsessie. Je kunt dit zien als een starttarief. Met abonnement betaal je geen starttarief, maar een vast bedrag per maand. 

Hoe zit het met laadpassen met abonnement?

Vandebron is een voorbeeld van een aanbieder in laadpassen met abonnement. Tevens is deze aanbieder één van de meest bekende aanbieders van energie binnen Nederland. Een laadpas aanschaffen met abonnement bij Vandebron brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo wordt de pas snel bij je thuis geleverd, is het abonnement maandelijks op te zeggen, en kun je de pas gebruiken bij allerlei type snellaadpalen door heel Europa. Wel betalen alle klanten een maandtarief van 1,50 euro.

De kosten bij een laadpas zonder abonnement 

Bij bijvoorbeeld Coolblue betaal je een vast tarief per kWh. Met de hoge energietarieven is zo’n vast tarief nóg aantrekker. Ook weet je met een laadpas zonder abonnement waar je aan toe bent, welke openbare laadpaal je ook gebruikt. Het starttarief bij Coolblue bedraagt 31 cent. Vervolgens betaal je voor elke kWh een bedrag van 44 cent bij de reguliere laadpalen. Bij snellaadpalen betaal je 88 cent per kWh. Je kunt in maar liefst 18 EU landen gebruik maken van de Coolblue pas (tarieven per 6/4/2023).

Wil je meer laadpassen vergelijken?